Ако користите пластична даска за сечење, крајно време е да ја фрлите

Фото: Pixabay
375

Откриено е дека сечењето моркови на пластична даска може да произведе дури 15 милиграми микропластика по сечење, или околу 50 грама годишно – што е приближно еднакво на тежината на десет пластични кредитни картички.

Во зависност од видот на даската за сечење што ја користите, вашите домашни оброци може да бидат контаминирани – со микропластика.

Една неодамнешна студија објавена во списанието „Ecotoxicology and Public Health“ изнела шокантна проценка според која научниците ја процениле вкупната годишна изложеност на микропластика по лице, само преку употреба на пластични кујнски даски за сечење.

Откриено е дека сечењето моркови на пластична даска може да произведе дури 15 милиграми микропластика по сечење, или околу 50 грама годишно – што е приближно еднакво на тежината на десет пластични кредитни картички.

Здравствени последици

Сè поголем број докази укажуваат дека микропластиката е проблем за јавното здравје. Микропластиката е пронајдена во човечките бели дробови, крвта, па дури и во плацентата.

Микропластичните форми може да му пречат на дигестивниот и респираторниот тракт, а хемиските додатоци што ги ослободуваат може да го нарушат ендокриниот и репродуктивниот систем, предупреди неодамна група научници од Јужна Кореја.

Научниците сè уште ги проучуваат сите начини на кои микропластиката може да влијае на здравјето на луѓето.

Повеќето пластики не се разградуваат во средината, но се распаѓаат – овие мали пластични честички можат да апсорбираат хемиски загадувачи и микроорганизми кои можат да претставуваат ризик по здравјето на луѓето.

Истражувањата покажаа дека животните изложени на микропластика може да доживеат доцнење во развојот, промени во однесувањето, неплодност и ослабен имунолошки систем.

Совети за избегнување на микропластика

Денес е невозможно да се избегне микропластиката. Сепак, некои влади преземаат чекори за борба против микропластиката, а ние самите можеме да преземеме некои чекори.

На пример, заменете ги пластичните даски за сечење со стаклени, мермерни, даски од бамбус или дрвени. Дрвените даски за сечење, освен што се најевтини, имаат и природни антимикробни својства.

За да ја ограничите вашата изложеност на микропластика, исто така е добра идеја да:

  1. Избегнувате пластични садови.
  2. Избегнувајте пиење од пластични шишиња со вода, особено оние за еднократна употреба. Ако морате да пиете од нив, обидете се да ги чувате подалеку од сонце во ладна и сува средина. Пластичните шишиња за вода за еднократна употреба многу лесно се разградуваат како одговор на температурни промени или механички стрес.
  3. Подгревајте ја храната во микробранова печка во стаклени садови. Загревањето храна во пластични садови може да ослободи милиони микропластични честички во вашата храна.
  4. Филтрирајте ја водата. Поради широката употреба и загадувањето на пластиката, водата понекогаш може да содржи микропластични честички. Домашните филтри за вода можат да бидат ефективни во намалувањето на многу загадувачи, вклучително и микропластиката.

Редовно бришете прашина и чистете со правосмукалка. Отстранувањето на вишокот прав од кујната може да помогне да се намали количината на микропластични влакна во прашината која би можела да ја загади вашата храна.