Ако ви се јаде нешто слатко дури и кога не сте гладни, можеби имате голем проблем

Фото: Pexels
399

Обидот да се запре внесувањето на шеќер може да резултира со низа симптоми, вклучувајќи главоболки, замор, желба за храна, болки во мускулите, гадење и други непријатни сензации. Овие симптоми често се интензивираат по 24 часа од прекинот на внесот на шеќер.

Кен Бери, автор на книгата „Lies My Doctor Told Me“ и искусен доктор, ја нагласува важноста да се препознае зависноста од шеќер како вистински проблем кој погодува многу луѓе. Оваа зависност може да биде тешко да се открие бидејќи многу луѓе ја кријат својата навика за слатки, честопати јадејќи ги во тајност. Факт е дека толеранцијата кон шеќер може да се зголеми со текот на времето, што значи дека лицето може да стане помалку чувствително на ефектите на шеќерот и да бара поголеми количини за да го задоволи истото ниво на желба.

„Премногу лекари и диететичари го негираат постоењето на зависност од шеќер, што е прилично жално. Зависноста од шеќер им отежнува на многу луѓе да ги направат промените во исхраната потребни за подобрување на нивното здравје“, вели популарниот лекар.

За луѓето зависни од шеќер е типично да копнеат за слатки иако неодамна јаделе. Ова е еден од првите знаци дека некој има проблем со прекумерно внесување шеќер. Покрај тоа, многу луѓе се чувствуваат виновни или се чувствуваат лошо поради јадењето слатки, што може да биде симптом на нарушување во исхраната.


Кен Бери предупредува дека зависноста од шеќер може да доведе до потреба од постојано зголемување на количините на шеќер за да се задоволат желбите. На почетокот е можеби доволно едно чоколатце, но со текот на времето телото станува помалку чувствително на ефектите на шеќерот, што доведува до потреба од поголеми количини за да се постигне истиот ефект.

Исто така, зависноста од шеќер може да резултира со желба за солена храна бидејќи на телото му недостасуваат есенцијални хранливи материи што му се потребни за правилно функционирање. Ова често се случува кај луѓе кои консумираат премногу слатки и премалку протеини и масти. Желбата за солена храна може да биде начин на телото да ја сигнализира потребата од промена на навиките во исхраната.

Обидот да се запре внесувањето на шеќер може да резултира со низа симптоми, вклучувајќи главоболки, замор, желба за храна, болки во мускулите, гадење и други непријатни сензации. Овие симптоми често се интензивираат по 24 часа од прекинот на внесот на шеќер. Најдобар начин да ја намалите зависноста од шеќер е постепено да ја намалувате количината на шеќер во вашата исхрана.