Ако ви требаат само 20 минути или помалку за да се најадете, време е да забавите. Еве зошто

Фото: Unsplash
106

Ако редовно ги завршувате ручекот или вечерата за 20 минути или помалку, тоа може да биде знак дека јадете пребрзо – а тоа може да има негативни последици за вашето здравје.


Експертите обично ги фокусираат своите истражувања и совети на тоа која храна може да го подобри вашето здравје, но брзината на консумирање исто така е важна, пишува euronews.
Поточно, ако редовно ги завршувате ручекот или вечерата за 20 минути или помалку, тоа може да биде знак дека јадете пребрзо – а тоа може да има негативни последици за вашето здравје.

Еве неколку причини зошто забавувањето може да биде корисно:

Подобро варење
Кога јадете бавно, му давате време на желудникот да лачи доволно дигестивни сокови, а темелното џвакање на храната го олеснува работењето на вашиот дигестивен систем. Брзото јадење често води до надуеност, киселини или дури и синдром на иритабилни црева (IBS).

Чувството на ситост доаѓа со задоцнување
На вашето тело му требаат околу 20 минути за да регистрира дека сте сити откако ќе почнете да јадете. Ако јадете пребрзо, веројатно ќе јадете повеќе отколку што навистина ви е потребно, што може да доведе до прејадување и зголемување на телесната тежина.

Поголема свест за храната
Бавното јадење ви овозможува да бидете поприсутни за време на оброкот – навистина да уживате во вкусот, текстурата и мирисот на вашата храна. Ова помага да се развие поздрав однос со храната и ги намалува шансите за емоционално или несвесно јадење.

Помалку стрес
Претворањето на оброците во мирен ритуал може да помогне во намалувањето на секојдневниот стрес. Фокусирањето на храната и моментот ви овозможува да направите пауза од денот, пишува livescience, што може да има и психолошки придобивки.
Забавувањето и развивањето посвесен пристап кон јадењето (исто така познато како свесно јадење) може значително да ја подобри вашата врска со храната, да помогне во регулирањето на апетитот и да поттикне поздрави навики.

Еве неколку конкретни чекори што можете да ги преземете:
Спуштајте го на маса приборот за јадење помеѓу залаците
Џвакајте го секој залак најмалку 20-30 пати
Отстранете ги одвлекувањата на вниманието како телевизорот или телефонот
Фокусирајте се на вкусот и текстурата на вашата храна
Забавувањето не е само прашање на стил – тоа е вложување во вашето долгорочно здравје и благосостојба.