Бакрдан, качамак, палента… Ако постојано брзате, сакате да ослабнете или имате дијабетес!

Фото: Unsplash
612

Наједноставното е и најздраво, а во прилог на ова оди и качамакот, омиленото јадење од нашето детство. Го вбројуваме во минимално обработена храна бидејќи од изворниот изглед на пченката поминал само процес на ситнење. Не содржи други адитиви и во листата на состојки ќе најдете само една состојка.

Една од традиционалните намирници во нашето поднебје е секако качамакот, пченкарно брашно кое многу лесно и брзо се подготвува со вода и сол. Иако обично го јадеме како прилог, приготвен на стандарден начин, со него можеме да правиме разни и необични рецепти.

Беше омиленото јадење на нашите баби и дедовци, а со модерниот начин на живот некако е истуркано од секојдневното мени. Сепак, нема причина за тоа, бидејќи поради едноставната и брза подготовка одлично се вклопува во брзото темпо на живот.
Качамакот го вбројуваме во минимално обработена храна бидејќи од изворниот изглед на пченката поминала само процес на ситнење. Сепак, не содржи други адитиви и во листата на состојки ќе најдете само една состојка.

Ако ве збунуваат термините качамак, бакрдан, палента, прочитајте повеќе ТУКА.

Што содржи?

100 г палента содржи:

345 калории
77 г јаглени хидрати
8 г протеини
4 г влакна
1 г маснотии.

Палентата првенствено ја сметаме за извор на сложени јаглехидрати, но ги сметаме и протеините. Порцијата по лице би била околу 50 или 60 г, што е 173 или 207 калории.

Сметаме дека е средно калорична храна и може да се вклопи во менито на луѓе кои сакаат да ослабнат.

Палентата и здравјето
Палентата потекнува од Медитеранот, а популарна е во балканската, австриската, италијанската и унгарската кујна. Таа била дел од исхраната на сиромашното население бидејќи била лесно достапна, но хранлива.

Палентата е храна без глутен, затоа се вклопува во исхраната на луѓето кои се чувствителни на глутен, но секако, секогаш треба да ја проверите амбалажата, односно да видите дали е наведено дека може да содржи траги од глутен.

Се вклопува и во менито за дијабетичари, при што 20 г сува палента ќе одговараат на една единица јаглехидрати. Покрај сложените јаглехидрати, влакна и протеини, содржи витамин А и е извор на каротеноиди, на што укажува и нејзината боја.

Бидејќи витаминот А е растворлив во масти, палентата треба да се комбинира со некој извор на масти за подобра апсорпција. Тоа може да биде маслиново или масло од тиква, сина риба, месо, јајца или сирење. Содржи малку магнезиум, железо и цинк. Понатаму, содржи витамини од групата Б кои играат важна улога во енергетскиот метаболизам и придонесуваат за зачувување и здравје на нервниот систем.

Рецепти со палента
Покрај класичниот начин на подготовка, палентата може да се испече на скара, да се пржи, да се прават сосови и прилози на различни начини. Исто така, можете да го консумирате за појадок, ручек и вечера. На пример, за појадок измешајте палента со урда и динстан зеленчук.

Еве неколку рецепти со палента:
Помфрит од палента

Дали знаевте дека можете да направите помфрит од палента? Еве го рецептот.

Состојки:
1 шолја палента
4 чаши вода
сол
маслиново масло.

Приготвување:

Сварете четири чаши вода, а потоа посолете и измешајте ја палентата. Варете ја мешајќи додека не се згусне. Палентата треба да почне да се одвојува од страните на тенџерето.
Подгответе плех и обложете го со хартија за печење.
Раширете ја палентата на плехот до дебелина од околу 1,5 цм и оставете ја да се стегне.
Кога доволно ќе се стврдне, со нож исечете ја во форма на помфрит.
Загрејте го маслото и пропржете ги додека да добие боја.
Испржениот помфрит од палента ставете го на хартија што ќе го впие вишокот маснотии и послужете го со омилениот сос.

Фото: Freepik


Колач со палента
Палентата можете да ја користите и за да направите вкусен, едноставен и нутритивно богат колач.

Состојки:
1 шолјичка палента
половина шолјичка интегрално брашно
половина шолјичка кокосово брашно
половина шолјичка мед
1/3 шолјичка кокосово масло (стопено)
1 шолјичка растително млеко од бадеми
2 јајца
1 лажичка прашок за пециво
прстофат сол
1 лажичка екстракт од ванила
3 лажици сечкани бадеми.

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 °C.
Калапот за печење покријте го со хартија.
Во сад измешајте ги сувите состојки, односно кокосовото и интегралното брашно, палентата, прашокот за пециво и солта.
Изматете ги јајцата во посебен сад, а потоа додадете ги стопеното кокосово масло, медот, билниот пијалак од бадеми и екстрактот од ванила и соединете ги состојките. Додадете уште три супени лажици сечкани бадеми и измешајте ја смесата.
Додадете ги влажните состојки на сувите и измешајте ја смесата.
Истурете ја во калапот за печење и печете околу 25 минути додека не добие златна боја. Проверете со чепкалка да видите дали колачот е готов.
Оставете да се излади пред да го послужите.

Палента за појадок
Еве една идеја за појадок со палента, доколку сакате да се обидете да ја прекинете рутината на класичната овесна каша или кајгана.

Состојки:
1 шолјичка палента
1 шолјичка вода
2 шолјички растително млеко
1 лажица јаворов сируп
прстофат сол.

Состојки за филот:
1 шолјичка боровинки
1 шолјичка капини
2 лажички вода
1 лажица путер од бадем.

Приготвување:
Во тенџере зовријте ја водата и билниот напиток, а потоа додадете ја палентата и варете мешајќи додека не добие кремаста текстура.
Потоа во палентата измешајте јаворов сируп и сол и оставете да отстои на топло место.
Во мало тенџере на средна температура загрејте ги овошјето и водата и кога ќе зоврие, варете ги неколку минути.
Поделете ја палентата во четири чинии, прелијте со овошниот сос и одозгора додадете малку бадемов путер.