Дали црното чоколадо може да го намали крвниот притисок?

Фото: Pexels
187

Истражувачите сакале да сфатат повеќе за тоа како црното чоколадо може да помогне во намалување на крвниот притисок и да го неутрализира ризикот од кардиоваскуларни болести. Еве што велат истражувањата

Високиот крвен притисок може да биде опасен за здравјето на кардиоваскуларниот систем. Спречувањето и управувањето со високиот крвен притисок може да помогне да се обезбедат многу позитивни здравствени резултати, но истражувачите сè уште се обидуваат да ги разберат најдобрите методи за спречување на високиот крвен притисок.
Една неодамнешна студија објавена во Nature Scientific Reports испитала како внесот на темно чоколадо може да помогне да се намали ризикот од есенцијална хипертензија.

Резултатите, исто така, сугерираат дека јадењето темно чоколадо може да го намали ризикот од згрутчување на крвта, но истражувачите не можеле да воспостават причинско-последична врска.
Анализите укажуваат на потенцијалните придобивки од оваа намирница и потребата од идни истражувања за нејзините потенцијални здравствени придобивки.

Опасностите од хипертензија и придобивките од темното чоколадо

Висок крвен притисок или хипертензија е кога силата со која крвта делува врз артериите во телото станува превисока.

Есенцијалната хипертензија е висок крвен притисок кој нема позната причина. Тоа е многу честа медицинска состојба која се карактеризира со висок крвен притисок без очигледна основна причина и ова е далеку најчеста причина за хипертензија во светот.

Есенцијалната хипертензија се појавува како доминантен придонесувач за кардиоваскуларни болести, вклучувајќи коронарна артериска болест, срцева слабост и мозочен удар.
Високиот крвен притисок може да се контролира преку промени во животниот стил и одредени лекови. Сепак, луѓето често може да преземат чекори за да го спречат развојот на висок крвен притисок. Општо земено, здравата исхрана, одржувањето здрава тежина и вежбањето може да помогнат.

Сепак, истражувачите исто така разгледуваат како јадењето одредена храна може да помогне да се спречи висок крвен притисок. Ваквото истражување може да доведе до тоа луѓето да прават поконкретен избор кога станува збор за здрава храна.

Темното чоколадо е една од намирниците со многу потенцијални здравствени придобивки што истражувачите се заинтересирани да ја проучуваат.
За чоколадото да се смета за „темно“, мора да содржи најмалку 50% цврсти материи какао, а многу темни чоколади се 70% или дури 90%, па дури и 99% какао, што остава многу помалку простор за други адитиви како што е шеќерот. Ова е причината зошто темното чоколадо е погорчливо од млечното.

Како темното чоколадо го намалува есенцијалниот ризик од хипертензија
Истражувачите сакале да сфатат повеќе за тоа како темното чоколадо може да помогне да се намали ризикот од неколку кардиоваскуларни болести. Еден начин на кој истражувачите можат да ја испитаат можната поврзаност е да користат техника наречена Менделова рандомизација.

Овој метод вклучува разгледување на генетските разлики за да се обезбедат докази дека одредена интервенција има причински ефект и помага да се елиминира ризикот од обратна каузалност. Иако не е совршен доказ, тој овозможува безбедност и собирање податоци што не е секогаш можно со други студии поради етички причини.

Истражувачите на оваа студија можеле да користат податоци од јавно достапни студии за асоцијација на геномот. Тие го разгледале внесот на темно чоколадо и ризикот од неколку кардиоваскуларни болести, вклучувајќи есенцијална хипертензија, коронарна срцева болест, срцева слабост, мозочен удар, згрутчување на крвта што се создаваат во вените и срцев удар.
Резултатите од анализата биле ветувачки за позитивните ефекти од внесот на темно чоколадо. Истражувачите откриле дека генетски предвидениот внес на темно чоколадо може да помогне да се намали ризикот од есенцијална хипертензија. Податоците дополнително укажуваат на можна причинска врска помеѓу внесот на темно чоколадо и намален ризик од есенцијална хипертензија.

Тие, исто така, откриле можна врска помеѓу внесот на темно чоколадо и намалениот ризик од венска тромбоемболија, кога се формира згрутчување на крвта во вената.