Универзално популарниот лек за дијабетес – Оземпик, што многумина го користат за слабеење, делува така што го стимулира чувството на ситост, односно го намалува апетитот. Но, некои групи на намирници го имаат истиот ефект
Дебелината е состојба на прекумерна акумулација на масно ткиво во телото. Според хрватското здружение за дебелина, нормалната пропорција на масното ткиво кај жените е 20 до 25 отсто, а кај мажите 15 до 20 отсто од вкупната телесна маса. Добро управувана диета за слабеење се смета за диета во која се губи до половина килограм неделно. Многу намирници се корисни за слабеење поради високата содржина на вода и ниската калорична вредност и треба почесто да се консумираат. Тоа се модар патлиџан, карфиол, боранија, брокула, вргањ и други свежи печурки, цикорија, краставица, зелена салата, грашок, анасон, зелка, морков, праз, пиперка, ротквица, цвекло, рабарбара, прокељ, целер, аспарагус, спанаќ, домати, тиквички, супа од зеленчук… Храната можете да ја зачините со кој било зачин, свеж или сушен, а калориите во зачините не треба да се земаат во предвид. За слабеење е погодна и храна со малку масти и многу протеини: посно месо и млечни производи.
За подолго чувство на ситост:
Јајца
Порано предизвикуваа страв поради високата содржина на холестерол, но сега јајцата се враќаат на големо. Во споредба со рафинираните јаглехидрати, како переците, јајцата создаваат поголемо чувство на ситост, па оние кои ги јадат за појадок, покажало истражувањето, јадат помалку од вообичаено дури и во следните 36 часа. Друга студија покажала дека јајцата за појадок го зголемуваат губењето на тежината за време на диета. Речиси сите највредни состојки на јајцата се во жолчката, па затоа треба да јадете цели јајца.
Риба
Масните риби како лососот одржуваат долгорочна ситост и содржат многу висококвалитетни протеини, здрави масти и други важни хранливи материи, вклучително и јод, кој е неопходен за нормално функционирање на тироидната жлезда. Лососот е полн и со омега-3 масни киселини кои го намалуваат воспалението во телото, што е еден од најважните фактори за дебелина и развој на метаболички синдром. Одлични се и други видови масни риби, како скуша, пастрмка, сардина, харинга. Туната е посна сина риба богата со протеини и нискокалорична. Затоа е добро решение да се обезбеди доволен внес на протеини без ризик од зголемување на телесната тежина. Ако купувате конзервирана туна, одберете ја онаа во вода, а не во масло. Белата риба е добредојдена на менито бидејќи има малку маснотии и е лесно сварлива.
Јаболков оцет
Се покажа дека јаболковиот оцет е корисен за слабеење – земањето јаболков оцет со оброк богат со јаглени хидрати ќе го зголеми чувството на ситост, а подоцна во текот на денот луѓето ќе јадат 200 до 275 калории помалку од вообичаеното, покажала студијата. Друго истражување кое траело 12 недели покажало дека земањето 15 до 30 мл јаболков оцет кај дебелите луѓе ќе резултира со губење од 1,2 до 1,7 килограми. Јаболковиот оцет исто така ги намалува скоковите на шеќерот во крвта после оброк.
Варен компир
Кој би помислил дека компирот е толку посакувана храна – содржи малку од речиси сите хранливи материи што ни се потребни. Тие се особено богати со калиум, хранлива материја која им недостига на многу луѓе, а која игра важна улога во контролирањето на крвниот притисок. Според индексот на ситост од храна, варениот компир го држи првото место, што значи дека по порција варени бели компири ќе бидете сити и ќе сакате помалку да јадете друга храна. Ако го оставите компирот малку да се излади, ќе развие големи количини на скроб, што придонесува за слабеење бидејќи го намалува апетитот. Слични својства имаат и слатките компири и репата.
Чиа семе
Чиа семето се смета за една од најхранливите намирници во светот. Содржат 12 грама јаглени хидрати на 30 грама, но дури 11 се влакна. Ова ги прави еден од најдобрите извори на влакна воопшто. Благодарение на ова, чиата може да апсорбира 11 до 12 пати повеќе вода од нејзината тежина – кога ја јадеме, таа станува желатинозна и се шири во стомакот. Ова го зголемува чувството на ситост.
Зелен лиснат зеленчук
Кељот, спанаќот, раштика… имаат малку калории и јаглехидрати, а полни се со диетални влакна. Тие се идеално решение за зголемување на обемот на оброците без зголемување на калорискиот внес. Покрај тоа, зелениот лиснат зеленчук е богат со витамини и минерали, вклучувајќи го и калциумот, за кој некои студии покажаа дека го поттикнува согорувањето на мастите.
Мешунки
Леќата, црниот грав и некои други мешунки се богати со влакна, како и растителни протеини. Тие обезбедуваат важни хранливи материи, но и чувство на ситост.
Зеленчук од семејството на зелки
Во оваа група спаѓаат брокулите, карфиолот, зелката, прокељот, сите се богати со влакна и заситуваат и содржат одредена количина на протеини, но помалку од мешунките. Нискокалорични се и содржат важни антиканцерогени материи.
Овошје
Иако содржи природни шеќери, овошјето има ниска енергетска вредност, а влакната од овошјето го спречуваат пребрзото ослободување на шеќерите во крвотокот. Овошјето е богато со витамини, минерали, пигменти и други антиоксиданти и е вкусен и здрав додаток на диетата за намалување на килограмите. Во оваа смисла, особено може да се истакне грејпфрутот – во 12-неделна студија, 91 дебели луѓе јаделе половина свеж грејпфрут пред секој оброк. Ова довело до губење на 1,6 килограми. Кај учесниците се намалила и резистенцијата на инсулин, метаболичко нарушување што лежи во основата на дијабетесот.
Го поттикнуваат согорувањето на калории
Посно месо
Непреработеното црвено месо не го зголемува ризикот од срцеви заболувања или дијабетес, има многу слаба поврзаност со ракот кај мажите, а кај жените воопшто не е докажана, покажаа две големи анализи на голем број студии. Месото е добро за губење на вишокот килограми бидејќи е богато со протеини кои многу заситуваат, а нивното варење поттикнува поголемо согорување на калориите. Истражувањата покажаа дека диетата во која 25 отсто од калориите потекнуваат од протеини ја намалува желбата за храна за 60 отсто, го намалува ноќното јадење на половина и резултира со губење од околу 450 грама неделно.
Свежо сирење
Со јадење свежо сирење со помалку масти, ќе го подобрите внесот на протеини. И ова е храна за ситост, а покрај тоа, богата со калциум, што го поттикнува согорувањето на маснотиите. Млечни производи со ниска содржина на масти и многу протеини се грчкиот јогурт и исландскиот јогурт skyr.
Чили пиперки
Чили пиперките содржат капсаицин, супстанца која го намалува апетитот и го зголемува согорувањето на мастите. Едно истражување покажало дека консумирањето на 1 грам црвени чили пиперки дава такви резултати кај луѓето кои вообичаено не јадат чили, но таков ефект не бил забележан кај оние кои редовно го консумирале, што значи дека може да се постигне толеранција на капсаицинот.
ЗДРАВИ МАСТИ:
Авокадо
Авокадото е уникатно овошје – додека другите овошја се богати со јаглени хидрати, авокадото е богато со здрави масти, особено со мононезаситена олеинска киселина, која е присутна и во маслиновото масло. И покрај богатството со масти, содржи многу вода и влакна, што ја намалува нејзината калориска вредност. Тоа е одличен додаток на салати од зеленчук, бидејќи неговите масти ја зголемуваат апсорпцијата на каротеноидите од зеленчукот за 2,6 до 15 пати. Неговата важна состојка е калиумот.
Кокос и маслиново масло
Благодарение на масните киселини кои ги содржи, кокосовото масло го зголемува чувството на ситост и го зголемува согорувањето на калориите. Покрај тоа, две студии – едната спроведена на мажи, другата на жени – покажаа дека кокосовото масло го намалува количеството на стомачни масти. Се советува да замените некои од мастите што ги користите со кокосово масло. Една од најздравите масти секако е екстра девственото маслиново масло, меѓудругото и благодарение на неговото позитивно влијание врз здравјето на срцето и крвните садови.