Брза, вкусна и лесна за подготовка: Ова вегетаријанско вариво ги обезбедува суштинските хранливи материи

Фото: Freepik
128

Обезбедува есенцијални хранливи материи, вклучувајќи влакна, железо, калиум и витамини А, Ц и К

Ако барате оброк кој е хранлив, вкусен и лесен за подготовка, ова вегетаријанско вариво би можело да ви стане омилено.

Потребни се само 30 минути за да се подготви, а некои од главните состојки се бел крупен грав и изобилство од разновидни зеленчуци кои обезбедуваат основни хранливи материи, вклучувајќи влакна, железо, калиум и витамини А, Ц и К.

Ќе ви требаат:

Состојки:

2 лажици екстра девствено маслиново масло
1 кромид, излупен и исечкан
2 чешниња лук, излупени и исечкани
4 моркови исечени на парчиња со дебелина од 1 см
3 стебленца целер, добро измиени, преполовени по должина и исечени на парчиња дебели 0,5 см
3 шолји сварен бел крупен грав (на пример, канелини грав)
2 лажички исечкан свеж рузмарин
1/4 лажичка крупна сол
1/4 лажичка свежо мелен црн пипер
1/4 лажичка црвен пипер

Подготовка:

Во поголемо тенџере загрејте го маслото на средна температура. Додадете го кромидот и пржете околу пет минути, мешајќи додека кромидот не омекне.

Додадете ги лукот, морковите и целерот и продолжете со готвењето уште шест минути, мешајќи повремено, додека зеленчукот не омекне, но сепак да задржи малку крцкавост.

Додадете 700 мл вода, гравот, рузмаринот, сол, црн пипер и црвен пипер. Оставете да зоврие, а потоа намалете ја топлината на средно и оставете да врие, непокриено, 10 до 15 минути, додека зеленчукот не омекне.

Здравствени придобивки од состојките

Екстра девственото маслиново масло е богато со витамини растворливи во масти, како што се витамините Д и Е. Исто така, содржи незаситени масти и полифеноли кои го намалуваат лошиот (LDL) холестерол, го зголемуваат добриот (HDL) холестерол и го штитат телото од штетните слободни радикали.
Кромидот содржи влакна и пребиотици кои го помагаат варењето. Покрај тоа, содржи витамин Ц и флавоноиди, кои го зајакнуваат имунолошкиот систем и имаат антиинфламаторно дејство.
Лукот содржи алицин, главното активно соединение, кое има силни антибактериски, антивирусни и антиинфламаторни својства. Може да го зајакне имунитетот, да го регулира крвниот притисок и да го спречи развојот на штетни бактерии.
Морковите содржат хранливи материи кои го штитат видот и го намалуваат воспалението, како што се витаминот А и каротеноидите лутеин и бета-каротин.
Целерот содржи витамин К и Б9 (фолати), кои помагаат во одржување на силни коски и создавање здрави клетки. Богат е и со витамин Ц и флавоноиди кои го зајакнуваат имунитетот. Бидејќи претежно се состои од вода, истовремено ве хидрира и храни.