Цвекло за зимница: Имаме рецепти за кисела и слатка варијанта

Фото: Pixabay
439

Вареното цвекло е основа за правење на зимница. Малите до средни плодови од цвекло се готват околу 45 минути, а големите еден час или повеќе.


Цвеклото е хранлив и нутритивен зеленчук, богат со витамини и влакна.

Може да се јаде сиров, варен или кисел.

Одличен избор е за зимата, бидејќи киселото цвекло може да се чува долго време, а ќе послужи како извор на здравје во сезоната на инфекции и грип.

Во остатокот од статијата, дознајте колку долго треба да се готви цвеклото за зимата и како се кисели.

Цвеклото како лек

Цвеклото е лековит зеленчук чиј црвен корен се користи во готвењето.

Има посебен, малку сладок вкус и скробна структура, а помага при:

висок крвен притисок
анемија
заболен црн дроб
детоксикација на телото
лошо варење
развој на детето за време на бременоста
меморија и концентрација.

Колку долго да се готви цвеклото за зима?
Цвеклото кое е погодно за готвење треба да има интензивно виолетова боја и мазна кора. Најдобро време за берење цвекло што сакате да го зготвите за зима е раната есен.

Цвеклото созрева во текот на летните месеци, а во почетокот на есента е полно со хранливи материи кои микроорганизмите сѐ уште не почнале да ги разградуваат.

Многу хранливи материи, особено диетални влакна, се наоѓаат во кожата на цвеклото. Поради оваа причина, се препорачува да се готви неизлупено цвекло, а цвеклото ќе биде многу полесно да се излупи по готвењето.

Исто така, не е препорачливо да се сече коренот бидејќи цвеклото ќе ги ослободи своите сокови за време на готвењето.

Вареното цвекло е основа за правење на зимница. Малите до средни плодови од цвекло се готват околу 45 минути, а големите еден час или повеќе.

Варено цвекло – рецепти
Не е тешко да се готви цвекло бидејќи постапката е прилично едноставна. Важно е да се изберат плодови со приближно иста големина и добар квалитет.

Цвеклото добро измијте го во ладна вода.
Во поголемо тенџере загрејте ја водата додека не зоврие и посолете.
Цвеклото ставете го во врела вода и варете го 45-60 минути.
Цвеклото е готово кога ќе можете да го прободите со вилушка.
Вареното цвекло излупете го.
Можете исто така да готвите цвекло на пареа. На овој начин подобро се зачувуваат инаку термолабилните состојки на овој здрав зеленчук.

Изберете помали плодови од цвекло и добро измијте ги во ладна вода.
Истурете многу вода во тенџерето и загрејте го додека не зоврие.
Во горниот сад на пареа рамномерно распоредете ги плодовите од цвекло и посипете ги со сол.
Покријте го тенџерето и варете го цвеклото додека не можете да го прободите со вилушка.
Вареното цвекло излупете го веднаш кога ќе биде готово.

Зимница – цвекло во тегла
Најдобар сооднос за маринирање цвекло е 3:1, односно три дела цвекло и еден дел од мешавина од вода и оцет. За пет килограми цвекло, тоа би било приближно три литри течност.

Домашното кисело цвекло се прави без додаток на конзерванси, најчесто од следниве состојки:

варено цвекло
оцет
шеќер
сол.

Оцетот за цвеклото може да биде алкохолен или јаболков оцет. Често се прави посебен оцет за цвеклото што се подготвува за зимата.

Таквиот оцет се подготвува од следниве состојки:

половина литар алкохолен оцет
половина литар балсамико
200 гр црвен кромид
30 гр сол
70 гр шеќер.
Оваа количина е доволна за 2,5 кг сварено цвекло што сакате да го чувате во тегли и да направите зимница.

Еве ја подготовката.

Излупете го, исчистете го и исечете го кромидот на дебели прстени.
Се вари со двата вида оцет, сол и шеќер околу 20 минути.
Готовиот оцет изладете го и процедете го.
Вака приготвениот оцет се прелива врз вареното цвекло во тегли. Идеален е за подготовка на цвекло за зимница со јаболков оцет, а може да се користи и како зачин за други салати.

Цвекло за зимница без конзерванси

Состојките што можете да ги користите кога правите домашна зимница од цвекло се:

варено цвекло
оцет
балсамико оцет
сол
шеќер
црвен кромид
вода.

Природното кисење на цвекло значи дека свареното цвекло го чувате во стаклени тегли и го прекривате со подготвениот оцет.

Ќе ви требаат:

5 кг варено цвекло
2,5 л вода
1 супена лажица сол
800 мл алкохолен оцет.
Точната процедура за подготовка е следната.

Вареното цвекло може да се исече на кришки дебели неколку милиметри или да се ренда на ленти со дебелина од 2-3 мм.
Подгответе оцет за зимницата од мешавина од оцет, вода и сол, кој треба малку да го сварите.
Вареното цвекло чувајте го во стаклени тегли кои малку претходно сте ги загреале во рерна за да се стерилизираат.
Цвеклото целосно прекријте го со смесата со оцет, додека не ја наполните целата тегла.

Оставете ги теглите неколку минути додека не се смири смесата, а потоа со подготвениот оцет прелијте ги оние тегли во кои цвеклото останало непокриено.

Додека го преливате оцетот врз свареното цвекло во теглата, ставете лажица или вилушка на едната страна за да спречите заглавување на воздухот во теглата.

Слатко цвекло за зимница
Можете да подготвите слатко зимско цвекло со истите состојки како и обичното, но со додаток на шеќер.

Пропорциите на состојките се како што следува:

5 кг цвекло
2,5 л вода
800 мл оцет
1,5 лажица сол
3,5 лажици шеќер.

Шеќерот ќе ја намали горчината што понекогаш може да ја има цвеклото, а одлично ќе оди и со јаболков оцет, доколку го користите.
Сите состојки освен цвеклото сварете ги кратко, околу 20 минути. Со оваа смеса прелијте го свареното цвекло кое сте го распоредиле по теглите.

Цвекло за зима со јаболков оцет

Едноставното маринирање на цвекло вклучува варење на цвеклото и подготовка на оцетот. Можете да користите јаболков оцет кој треба кратко да го сварите и да го прелиете свареното цвекло во теглите.

Потребните состојки се:

5 кг цвекло
1 литар јаболков оцет
3 литри вода
15 лажици шеќер
5 супени лажици сол.
Подготовката е едноставна.

Вареното цвекло исечете го на кришки дебели неколку милиметри и наредете ги во теглите.
Во посебно тенџере варете јаболков оцет, вода, шеќер и сол околу 15-20 минути.
Подготвениот оцет прелијте го врз свареното цвекло, внимавајќи да не оставите премногу воздух.
Оставете ги теглите отворени неколку минути за да се смири оцетот и потоа дополнете по потреба.

Цвекло за салата
Свежото цвекло за салата може да биде вкусен и здрав гарнир за секое главно јадење.

Цвеклото се препорачува за луѓе кои страдаат од анемија бидејќи е полно со железо и антиоксиданти кои ги штитат срцето и крвните садови.

Исто така, содржи малку калории, што го прави идеална диетална храна.

Ако не сакате да правите цвекло за зимата, туку само салата од цвекло, прво сварете го според следните чекори.

Внимавајте да не го излупите или извадите коренот пред да готвите, а зовриената вода посолете ја.
По готвењето, цвеклото измијте го во ладна вода и излупете го.

Зготвеното цвекло добро изладете го пред да ја направите салатата.
Излупеното цвекло исечете го на парчиња со дебелина од околу 3-4 мм и зачинете по желба.
Цвеклото можете да го зачините со:

јаболков или алкохолен оцет
масло
сол и црн пипер
кромид или рен
балсамико оцет.
Сировото цвекло за салата може да биде добар лек за лошо варење бидејќи ја подобрува работата на желудникот, цревата и жолчката.