Дали ги миете компирите пред или после лупење?

Фото: Unsplash
42

Многумина од нас си мислат дека ако ги лупат компирите, тогаш нема потреба прво да ги мијат. Сепак, експертите предупредуваат дека ова е погрешно. Пред да ги излупите, важно е добро да ги измиете. Зошто е ова важно дознајте подолу.

Дури и ако планирате да ги лупите, експертите предупредуваат: компирите мора да се измијат пред подготовка! Еве зошто е важно – и како да го направите тоа најефикасно.

Зошто е потребно да се мијат компирите?
Пред да ставите какво било овошје или зеленчук во уста, треба добро да го измиете. Ова важи и за компирите, без разлика дали ги готвите со кора или планирате да ги излупите.

Почвата во која растат може да содржи не само нечистотии, туку и пестициди и штетни микроорганизми. Ако не ги измиете пред да ги исечете, бактериите од кората лесно можат да се пренесат во внатрешноста на компирот.

Како правилно да се измијат компирите – чекор по чекор
За да биде миењето што е можно поефикасно, се препорачува прво да ги натопите компирите во ладна вода неколку минути – ова ќе ја омекне и ќе ја одвои наталожената земја. Особено е корисно за компири со потврда кора.
Извадете ги од водата и истријте ги секој поединечно со чиста четка за зеленчук или со меката сунѓереста страна од нов сунѓер што се користи само за храна.
Исплакнете го секој компир под млаз вода за да ја отстраните преостанатата нечистотија.
За сорти со тенка кора (како што се младите компири), подобро е да ги миете само со раце, за да не ги оштетите.

Што ако планирате да ги излупите?

И во тој случај – прво измијте ги! Миењето пред лупење спречува бактериите од кората да завршат на деловите што ќе ги јадете. Ако не планирате веднаш да готвите излупените компири, ставете ги во сад со вода и неколку капки сок од лимон – ова ќе спречи да потемнат.

Како да ги чувате измиените компири

Важно: Измиените компири не треба да стојат долго време бидејќи на влажна површина може да се развијат бактерии. Најдобро е да се измијат пред подготовката. Сепак, ако подготвувате поголеми количини (на пример, за празничен ручек или празник), можете да ги измиете до 24 часа однапред и да ги чувате во фрижидер.

Како да ги чувате неизмиените компири?

Неизмиените компири и слатки компири не треба да се чуваат во фрижидер. Наместо тоа, наредете ги во сад или гајба и чувајте ги на ладно, темно и суво место со добра циркулација на воздух. Ова ќе спречи појава на влага и мувла.
И да – никогаш не ги чувајте на сончево место или на кујнската работна површина! Кога се изложени на светлина предолго, компирите можат да позеленат, да добијат горчлив вкус и да станат небезбедни за јадење, предупредуваат експертите.