Дали кафето ги убива билките? Кога и за што може да се користи талогот од кафе како ѓубриво?

Фото: Pexels
2.183

Талогот од кафе може да биде штетен за некои растенија. Тоа е затоа што тој е малку кисел, а некои растенија не поднесуваат добро кисела почва. Кога може да се користи талог од кафе?

Ако сте љубител на кафе, можеби сте слушнале гласини дека кафето може да ги убие растенијата. За некој што сака и кафе и растенија, ова може да биде загрижувачко. Сепак, вистината има малку повеќе нијанси од едноставно „да“ или „не“.

Значи, дали кафето ги убива растенијата?

Краткиот одговор е не, кафето само по себе не мора нужно да ги убива растенијата. Сепак, има некои предупредувања за таа изјава: Прво, талогот од кафе може да биде штетен за некои растенија. Тоа е затоа што талогот од кафе е малку кисел, а некои растенија не поднесуваат добро кисела почва. Ако имате растенија кои претпочитаат неутрална или алкална почва, додавањето талог од кафе во почвата може да им наштети. Исто така, вреди да се напомене дека некои растенија се особено чувствителни на кисела почва.

Кога да се користи талог од кафе

Ако имате растенија кои претпочитаат кисела почва, како што се сукуленти, некои папрати и некои агруми, талогот од кафе всушност може да биде корисен. Тоа е затоа што талогот од кафе додава азот во почвата, што може да им помогне на растенијата да растат. Покрај тоа, талогот од кафе може да делува како природен репелент против штетници, одбивајќи ги полжавите и некои инсекти. Сепак, важно е да се напомене дека талогот од кафе не треба да се користи прекумерно. Премногу азот всушност може да им наштети на растенијата, а талогот од кафе исто така може да спречи и правилно навлегување на водата во почвата. Како општо правило, најдобро е талогот од кафе да се користи штедливо и да се меша во почвата наместо да се остава на куп одозгора.

Друг потенцијален проблем со користењето кафе за ѓубрење на растенијата е тоа што многу кафулиња и синџири додаваат сирупи, ароми и други адитиви на кафето. Овие адитиви можат да бидат штетни за растенијата, па затоа е најдобро да се користи само обичен талог од кафе без вкус. Ако не сте сигурни дали кафето што го користите е безбедно за растенијата, најдобро е да го избегнувате.


Користење на кафето како фолијарен спреј

Покрај користењето на кафето како додаток на почвата, некои луѓе го користат и како фолијарен спреј. Фолијарно прскање е кога прскате течност директно на листовите на растението, наместо да ја ставате на почвата. Кафето со фолијарно прскање им помага на растенијата да растат побрзо, да им се спротивстават на штетниците и на болестите и да даваат повеќе цвеќиња или плодови. Иако некои градинари се колнат во спрејовите од кафе, нема многу научни докази за нивната ефикасност. Дополнително, прскањето кафе директно на листовите на растенијата понекогаш може да предизвика изгореници на листовите или други оштетувања. Ако одлучите да го користите кафето како фолијарен спреј, најдобро е да го разредите со многу вода и прво да го тестирате на мала површина од растението за да бидете сигурни дека нема да предизвика никаква штета.

Значи, да резимираме: самото кафе не мора да ги убива растенијата. Талогот од кафе може да биде штетен за некои растенија кои претпочитаат неутрална или алкална почва, но може да биде корисно за растенијата кои сакаат малку кисела почва. Кафето може да се користи и како спреј за листови, но неговата ефикасност не е добро поткрепена со научните истражувања.

Природни ѓубрива како замена за кафе

Иако кафето можеби не е најдобриот избор за секое растение, постојат многу други природни ѓубрива и додатоци за почвата што можете да ги користите за да им помогнете на вашите растенија да растат. Изборот на вистинското ѓубриво за вашите растенија е важен за нивното здравје и долговечност. Различни растенија имаат различни потреби за хранливи материи, а користењето погрешно ѓубриво всушност може да им наштети на вашите растенија. На пример, користењето ѓубрива со превисока содржина на азот може да предизвика растенијата да растат пребрзо, што резултира со слаби стебла и зголемена подложност на болести и штетници. Од друга страна, употребата на ѓубрива кои имаат премалку азот може да предизвика застој во растот и пожолтување на листовите.

Исто така, важно е да изберете ѓубриво што одговара на фазата на раст во која се наоѓаат вашите растенија. На пример, ѓубривото високо со фосфор е одлично за поттикнување на растот на коренот, додека ѓубривото со висока содржина на калиум може да им помогне на растенијата да произведат повеќе цвеќиња или плодови. При изборот на ѓубриво треба внимателно да ја прочитате етикетата и да ги следите упатствата. Премногу ѓубрење може да биде исто толку штетно како и премалку, па затоа е важно да ја користите вистинската количина за вашите растенија.

Избор на земја
Покрај изборот на вистинското ѓубриво, важно е да се земе предвид и типот на почва во која растат вашите растенија. Различни типови почви имаат различни нивоа на хранливи материи и pH нивоа, што може да влијае на достапноста на хранливи материи за вашите растенија. Ако не сте сигурни за нивоата на хранливи материи во вашата почва, можете да направите комплет за домашна проверка на почвата. Ова може да ви помогне да одредите кои хранливи материи може да им недостигаат на растенијата и кои ѓубрива се најдобри за вашата почва.
Како заклучок, иако кафето не мора да ги убива растенијата, важно е да го изберете вистинското ѓубриво и адитиви за почвата за вашите растенија за да се обезбеди нивното здравје и долговечност. Со користење на вистинските хранливи материи во правилни количини, можете да им помогнете на вашите растенија да растат силни и здрави и да уживате во нивната убавина во годините што доаѓаат.