Дали направивте зимница? Пробајте ги рецептите за малиџано на Чет ГПТ!

425

Чет ГПТ е софтвер кој користи вештачка интелигенција за да пишува текстови, да решава проблеми, да компонира песни и уште многу други работи, а меѓу нив, ако го прашате, да ви понуди и рецепти за традиционална зимница. 

Имаме три рецепти за вашата зимница кои ни ги даде експертот за сé – Чет ГПТ.

За оние кои не знаат, станува збор за новиот софтвер кој користи вештачка интелигенција за да пишува текстови, да решава комплексни проблеми, да компонира песни и уште многу други работи, а меѓу нив, еве, ако го прашате, да ви понуди и рецепти за традиционална зимница. 

Кој сака, може да испроба некој од овие три рецепти и да ни пише како му излегла зимницата.

Ние сé уште не сме ги испробале.

1. Малиџано со модар патлиџан

Состојки:
– 7 кг пиперки ајварки
– 1 кг модри патлиџани
– 2-3 главици лук
– 300 мл масло (за пржење)
– 1 супена лажица сол
– 1 супена лажица шеќер
– 150 мл вински оцет

Начин на приготвување:
1. Пиперките испечете ги на скара или во рерна додека не омекнат и кожата не потемни.

Потоа ставете ги во кеса за да се испарат и полесно да ги излупите.

Отстранете ги семките и дршките.
2. Испечете ги модрите патлиџани на ист начин како и пиперките, излупете ги и исчистете ги.
3. Пиперките и патлиџаните смелете ги со машина за месо или во блендер.
4. Во големо тенџере, загрејте го маслото и додајте ги смелените пиперки и патлиџаните.

Пржете на тивок оган, мешајќи постојано, околу 1 час.
5. Додадете сол, шеќер и ситно исечкан лук.

Продолжете да пржите уште 15-20 минути.
6. Пред крајот, додадете го оцетот и мешајте додека маслото не излезе на површината.
7. Ставете го малиџаното во претходно стерилизирани тегли, добро затворете и оставете ги да се оладат покриени со ќебе.

2. Традиционално малиџано со лук

Состојки:
– 7 кг пиперки ајварки
– 5 главици лук
– 300 мл масло (за пржење)
– 1 супена лажица сол
– 1 супена лажица шеќер
– 150 мл вински оцет

Начин на приготвување:


1. Испечете ги пиперките на скара или во рерна додека не станат меки.

Ставете ги во кеса или покријте ги за да се испарат и полесно да ги излупите.

Отстранете ги семките и дршките.
2. Пиперките смелете ги во машина за мелење месо или во блендер.
3. Исечкајте го лукот ситно или истолчете го.
4. Во големо тенџере, загрејте го маслото на средна температура и додадете ги смелените пиперки.
5. Пржете ги на тивок оган околу 1 час, постојано мешајќи за да не загорат.
6. Додадете ги лукот, солта и шеќерот, продолжувајќи да мешате уште 15 минути.
7. Кога ќе почне да се појавува маслото на површината, додадете го оцетот и продолжете со мешањето уште 5-10 минути.
8. Ставете го малиџаното во стерилизирани тегли, затворете ги и оставете да се оладат.

3. Малиџано со магдонос и копар

Состојки:
– 7 кг пиперки ајварки
– 1 врзоп магдонос
– 1 врзоп копар
– 4 главици лук
– 350 мл масло (за пржење)
– 1 супена лажица сол
– 1 супена лажица шеќер
– 200 мл вински оцет

Начин на приготвување:
1. Печете ги пиперките на скара или во рерна додека не омекнат, па ставете ги во кеса за да се испарат и потоа излупете ги.

Отстранете ги семките и дршките.
2. Пиперките смелете ги во машина за мелење месо или во блендер.
3. Исечкајте ги магдоносот, копарот и лукот на ситно.
4. Загрејте го маслото во голем тенџере и додадете ги смелените пиперки.
5. Пржете ги на тивок оган околу 1 час, постојано мешајќи.
6. Додадете го сечканиот магдонос, копар, лук, сол и шеќер, и продолжете да пржите уште 20 минути.
7. Додадете го оцетот и мешајте додека не излезе маслото на површината.
8. Ставете го малиџаното во стерилизирани тегли, затворете ги добро и оставете ги да се оладат покриени со ќебе.