Дали растителните замени за месо се навистина подобри за срцето од месните опции?

Фото: LikeMeat/Unsplash
181

Како што замените за месо од растително потекло стануваат сѐ попопуларни, истражувачите спровеле студија во која ги споредиле нивните здравствени ефекти со оние на традиционалното месо, со посебен фокус на здравјето на срцето и ризикот од дијабетес.

Во новата студија, објавена во The American Journal of Clinical Nutrition, научниците истражиле какви се диетите кои содржат вистинско месо во споредба со оние кои користат алтернативи за месо од растително потекло, особено во однос на кардиоваскуларното здравје и ризикот од дијабетес.

Месните аналози од растително потекло (PBMA) се дизајнирани да го имитираат вкусот и текстурата на вистинското месо користејќи одржливи состојки и стануваат сè попопуларни ширум светот.

Влијанието на аналозите на месо од растително потекло врз здравјето

Ова ново истражување имало за цел да ги спореди ефектите на диетата заснована на аналози на месо од растително потекло (PBMA) и традиционално месо од животинско потекло (ABM) врз здравјето на срцето на Сингапурците со поголем ризик од дијабетес тип 2.

Главното прашање било дали замената на животинското месо со PBMA ќе го подобри здравјето на срцето и ќе го намали ризикот од хронични заболувања. Истражувачите, меѓу другите здравствени индикатори, ги набљудувале нивоата на лошиот холестерол, шеќерот во крвта и крвниот притисок.

Наодите не покажале значителни промени во профилите на холестеролот за која било диета, но и двете биле поврзани со подобрувања на некои маркери за шеќер во крвта.

Немало јасна предност на еден тип на диета во однос на друг во подобрувањето на здравјето на срцето. Меѓутоа, во помала група која внимателно го следела нивото на шеќер во крвта, оние кои јаделе животинско месо имале подобра контрола на шеќерот во крвта.

Подобрување на крвниот притисок исто така било забележано кај групата со животинско месо, но не и во групата PBMA.

Ова сугерира дека придобивките кои често се поврзуваат со исхраната базирана на растенија можеби не се однесуваат директно на PBMA, бидејќи тие нутритивно се разликуваат од целата растителна храна и нивното влијание врз здравјето на срцето.

Разлики во нутритивниот состав
Анализата на хранливи материи покажала дека исхраната со животинско месо обезбедува повеќе протеини, додека PBMA имале повисоки натриум, калиум и калциум.

Подобрата контрола на шеќерот во крвта во групата со животинско месо може да се должи на помалиот внес на јаглени хидрати и поголем внес на протеини.

Иако студијата не ја разгледала апсорпцијата на протеините, други истражувања сугерираат дека протеините од PBMA може да не се апсорбираат толку лесно како оние од животинското месо, што влијае поинаку на реакциите на инсулинот и на цревните хормони.

Иако PBMA стануваат сè попопуларен избор на протеини, наодите од оваа студија не ја поддржуваат идејата дека таквата диета нуди подобри здравствени придобивки за срцето и метаболизмот отколку диетите кои вклучуваат животинско месо.

Се чини дека додавањето на PBMA во исхраната може да го смени внесот во исхраната на начини што може негативно да влијаат на контролата на шеќерот во крвта.

Иако овој резултат може да биде неочекуван за некои, не е изненадувачки што не се забележани никакви придобивки кога се споредува нездрав вид на ултра-обработена храна со храна од животинско потекло. Ова е веројатно затоа што аналози на месо од растително потекло ќе спаѓаат во индексната категорија на помалку здрава исхрана базирана на растенија, што веројатно нема да го подобри кардиометаболното здравје, но може да го зголеми ризикот. Еден од главните проблеми со методологијата на оваа студија било тоа што избраните алтернативи за месо од растително потекло, наводно, биле богати со натриум и содржеле загреани масла од семиња. Значи, и покрај големото збогатување со есенцијалните хранливи материи како што се витамините Б12 и Д, железото и цинкот, негативните кардиометаболички ефекти на натриумот и потенцијалниот оксидативен стрес предизвикан од потрошувачката на загреани масла може да ги надминат сите потенцијални придобивки од овие конкретни растителни месни аналози, изјавила за Medical News Today регистрираната диететичарка Келси Коста.

Опциите за целосна храна се поздрав избор

Иако на пазарот има потенцијално поздрави замени за месо од растително потекло од оние што се користат во оваа студија, потрошувачите треба да бидат свесни дека овие замени често се сè уште високо преработена храна и не треба да се потпираат на нив како главен извор на протеини во здравата исхрана.

Спротивно на тоа, исхраната богата со растителна храна, вклучувајќи интегрални житарки, мешунки, јаткасти плодови, овошје и зеленчук и нивните биоактивни соединенија, постојано се поврзува со подобри кардиометаболички здравствени резултати и намален ризик од смрт од која било причина. Важно е да се фокусираме на целосна, минимално обработена храна и да не се потпираме само на ултра-обработени алтернативи, нагласила Коста.

Во идеален случај, опциите за целосна храна треба да бидат примарен извор на протеини и за диетите базирани на растенија и за сештојадите. Диетата со целосна храна го промовира кардиометаболното здравје бидејќи вклучува повеќе влакна, омега-3 масни киселини и антиоксиданти, заклучила нутриционистоката Хејли Бишоф.