Дали сте алергични на алкохол? Се покажало дека не го поднесуваме сите исто

Фото: Pexels
180

Симптомите на алергија на алкохол се генерално поболни и подосадни од симптомите на нетолеранција, а во ретки случаи, ако не се лекува, ова може да стане опасно по живот.

Од течење на носот до повраќање, симптомите на алергија на алкохол може да варираат, а ако не сте свесни за состојбата, можеби нема ни да знаете дека ја имате.

Всушност, иако пиењето со пријателите е вообичаено за повеќето луѓе, напротив, тоа може да биде токсична навика за другите.

Причината?
Се покажало дека не го поднесуваме сите подеднакво алкохолот.

Њузвик разговарал со лекар за да открие што навистина значи да се биде алергичен на алкохол и на кои симптоми треба да обрнете внимание.

Д-р. Адам Ричмонд, регионален медицински директор на Recovery Village, изјавил за Њузвик дека постои вообичаена заблуда помеѓу алергија на алкохол и нетолеранција.

Иако е лесно да се збуните, ова се всушност многу различни состојби.

Нетолеранцијата на алкохол е состојба во која телото не е во состојба правилно да го обработи алкохолот, предизвикувајќи хиперпродукција на хемикалија наречена ацеталдехид.

Причини за нетолеранција на алкохол
Нетолеранцијата на алкохол е предизвикана од генетско метаболичко нарушување, кое го спречува телото да произведува ензими потребни за самото процесирање на алкохолот.

Кога консумираме алкохол, нашиот црн дроб го претвора етанолот присутен во него во ацеталдехид, супстанца која може да предизвика оштетување на клетките.

Меѓутоа, нашето тело произведува и друг ензим наречен алдехид дехидрогеназа 2 (ALDH2), кој помага да се претвори ацеталдехидот во нетоксична оцетна киселина (оцет).

Луѓето кои страдаат од нетолеранција на алкохол имаат генетска мутација што го прави ензимот ALDH2 помалку активен или неактивен, што го прави телото неспособно да го конвертира ацеталдехидот во оцетна киселина, што предизвикува оваа токсична супстанција да се акумулира во крвта и ткивата.

Еден од главните симптоми на оваа состојба е синдромот на алкохолно испирање, поради кое се лицето, вратот и градите топли и розеви, па дури и црвени кратко време по консумирањето алкохолни пијалаци.

Други симптоми вклучуваат гадење и повраќање, брз пулс (тахикардија) или лупање на срцето, низок крвен притисок, главоболка, замор и други симптоми слични на мамурлак, затнат нос, дијареа и влошување на астмата.

Што е алергија на алкохол?

Меѓутоа, алергијата на алкохол е друга состојба. Симптомите се генерално поболни и подосадни од симптомите на нетолеранција, а во ретки случаи, ако не се лекува, ова може да стане опасно по живот.

Според д-р Ричмонд, алергијата на алкохол често не е предизвикана од самиот алкохол, туку од компонента на алкохолниот пијалак или производ, како што се грозје, хмељ, јачмен, ‘рж, пченица или квасец.

Симптомите на алергија на алкохол често се резултат на прекумерна активност на имунолошкиот систем и напади од компонентите што се наоѓаат во алкохолот.

Тие може да се движат од благи до тешки и може да вклучуваат течење на носот, кашлица, чешање. Посериозните симптоми вклучуваат отекување на лицето, устата или јазикот, гадење и повраќање, дијареа или вртоглавица.

Ако сте алергични на една од компонентите кои се наоѓаат во алкохолот, најдобриот начин да избегнете реакција, покрај избегнувањето алкохол, е внимателно да ги прочитате етикетите на пијалаците за да видите дали содржат состојки или адитиви кои ве разболуваат.