Дали сте пробале сок од грав? Oвој напиток се користи во народната медицина за проблеми со бубрезите

Фото: Pixabay
171

Во далекуисточната медицина, сок, односно, чај од азуки грав се користи за воспаление на бубрезите и за лекување на многу бубрежни заболувања. Тие дури веруваат дека земањето сок со секој оброк го зголемува производството на мајчиното млеко.

Генерално, гравот е име за повеќе родови билки од семејството на мешунките (Fabaceae). Често се користи во различни јадења ширум светот и има големо влијание врз здравјето.

Азуки гравот (Vigna angularis) е едногодишно лековито растение, култивиран вид широко распространет во Источна Азија и Хималаите поради неговите хранливи ситни зрна (околу 5 мм во дијаметар). Зрелите плодови се обично црвени, но има и сорти со бела, црна, сива и други нијанси.

Богатството на хранливи материи и бројните здравствени придобивки го прават вредна храна што треба да ја вклучиме во нашата исхрана.

Есенцијални нутриенти

Азуки гравот е извор на хранливи материи како што се протеини, влакна, витамини и минерали. Богат е со железо, магнезиум, фосфор, калиум, фолна киселина и витамин Б6. Овие хранливи материи се важни за правилно функционирање на организмот и одржување на здравјето.

Влакна за варење

Влакната помагаат во регулирањето на варењето, го спречуваат запекот и го поттикнуваат растот на здравата цревна флора. Тие исто така можат да помогнат во одржувањето на здрава тежина, да го регулираат шеќерот во крвта и да го намалат ризикот од одредени болести на цревата.

Протеини за здравјето на мускулите

Протеините се неопходни за градење и обнова на мускулите, одржување на здрава кожа и коса и обезбедување чувство на ситост. Затоа, зрната азуки може да бидат корисен извор на протеини за вегетаријанците, веганите и оние кои сакаат да го намалат внесот на животински протеини.

Антиоксиданти

Азуки гравот содржи флавоноиди и фенолни соединенија. Овие антиоксиданти помагаат во заштитата на телото од штетните слободни радикали, а со тоа го намалуваат ризикот од воспаление, срцеви заболувања, некои форми на рак и други хронични болести.

Регулирање на шеќерот во крвта

Зрната Азуки имаат релативно низок гликемиски индекс, што значи дека побавно го ослободуваат шеќерот во крвотокот. Ова може да помогне да се одржи стабилно ниво на шеќер во крвта, што е важно за спречување на дијабетес и одржување на енергетскиот баланс.

Како и со секоја храна, важно е да го вклучите гравот азуки во избалансирана исхрана. Можете да го готвите и да го користите во различни јадења како супи, чорби, салати или десерти.

Рецептот е едноставен
Азуки гравот обично се користи за подготовка на слатки јадења како што се десерти, пудинзи или сладолед. Иако гравот од азуки може да се пасира, сокот од самиот грав не е вообичаен. Почесто е да се користат цели варени азуки зрна за подготовка на разни слатки јадења.

Меѓутоа, доколку сакате да пробате сок од азуки грав, можно е да направите нешто слично. Еве еден едноставен рецепт.

Потопете една шолја азуки грав во пет шолји вода и оставете да се крчка на тивко еден час. Потоа исцедете ја водата и доварете го гравот такашто ќе му додадете друга вода.

Водата што ја исцедивте е сок од азуки грав!

Пијте половина чаша сок 30 минути пред оброк.

Во далекуисточната медицина, овој сок/чај се користи за воспаление на бубрезите и за лекување на многу бубрежни заболувања. Тие дури веруваат дека земањето сок со секој оброк го зголемува производството на мајчиното млеко.

Забелешка:

Овој сок не е лек! Ако се сомневате дека има проблеми со бубрезите, обратете се кај вашиот лекар.