Дали сте слушнале дека првите лубеници не се препорачуваат: Што велат експертите за тоа?

Фото: Pexels
224

Се тврди дека на почетокот на сезоната лубениците содржат големо количество нитрати и дека оваа супстанца во мали количини не е штетна, но доколку постојано се внесува во телото може да предизвика труење

На интернет со години се шират тврдењата дека „експертите предупредуваат на опасноста од штетните состојки содржани во првите лубеници“.

Имено, се тврди дека „лубениците на почетокот на сезоната генерално содржат големо количество нитрати, односно супстанции кои се користат за брзо созревање на овошјето“ и дека „оваа супстанца во мали количини не е штетна, но доколку постојано се внесува во телото може да предизвика труење што резултира со мачнини, повраќање и стомачни болки“.

Сепак, не постои научен доказ за поддршка на тврдењето дека лубениците од почетокот на сезоната имаат повеќе нитрати во споредба со подоцнежните лубеници. Нитратите се природно присутни во почвата и можат да се апсорбираат од околните растенија, вклучувајќи ги и лубениците.

Постојат студии кои се занимавале со содржината на нитрати во овошјето и зеленчукот воопшто, вклучувајќи ги и лубениците. На пример, една студија објавена во 2012 година во списанието Food Chemistry ја анализирала содржината на нитрати во различни видови овошје и зеленчук. Сепак, не се пронајдени студии кои конкретно се фокусираат на разликата во содржината на нитрати во лубениците во текот на сезоната.

Количината на нитрати во растенијата зависи од многу фактори, како што се условите за растење, квалитетот на почвата и начинот на ѓубрење.

Нитратите сами по себе не се штетни, но можат да се претворат во нитрити, особено под одредени услови, како што е чување храна на високи температури или кога се изложени на одредени бактерии. Нитритите може да се комбинираат со амини од храната и да формираат супстанции познати како нитрозамини, кои можат да бидат канцерогени.

Препорачаните нивоа на внес на нитрати и нитрити варираат од земја до земја и се регулирани со прописите за храна за да се обезбеди безбедност на храната. Вообичаено е темелно да се мијат овошјето и зеленчукот пред консумирање за да се отстранат површинските нечистотии, вклучително и можните остатоци од пестициди.

Забелешка:

Како и кај свежото овошје и зеленчук, секогаш е препорачливо да се применуваат општи безбедносни мерки при купување и консумирање лубеници, како што е темелно миење на површината пред консумирање и купување од сигурни извори. Исто така, важно е да се следат упатствата за исхрана и препораките од здравствените работници во врска со консумацијата на овошје и зеленчук генерално.

Затоа, ако сте загрижени за содржината на нитрати во лубеницата или друга храна, можете да се посоветувате со локален здравствен работник или нутриционист за подетални информации и упатства релевантни за вашата област.