Дали сте слушнале за изразот „млечен крек“? Милиони луѓе можеби страдаат од зависност од сирење!

Фото: Pexels
181

Протеинот кој се наоѓа во сирењето доаѓа од казеинот кој за време на варењето ослободува казоморфини, супстанции многу хемиски слични на опиоидите. Овие казоморфини можат да се прикачат на истите рецептори во нашиот мозок како хероинот и другите наркотици, што резултира со мал удар на допамин.

Коментарите за сирењето често се слушаат кога околу масата се собрани пријатели или семејства кои вклучуваат вегетаријанци, вегани или консументи на други јадења од растително потекло. Можеби сте ги виделе загрижените лица кога се зборува за благосостојбата на млечните животни и потеклото на телешкото, пред разговорот да го промени правецот со едно мало тврдење: „Никогаш не би можел да се откажам од сирењето“. Ова тврдење често означува промена во разговорот кон дискусии за сосови за пица или тестенини во кои сирењето игра главна улога, па речиси сите се согласуваат за вкусноста на млечниот производ.

Она што луѓето кои учествуваат во овој разговор можеби не го знаат е дека зависноста од сирење е реална.

Можно ли е да сте зависни од сирење?
Краткиот одговор е да, сирењето може да предизвика зависност. Основачот на лекарскиот одбор за одговорна медицина оди дотаму што производот го нарекува „млечен крек“.

Зошто сирењето предизвикува зависност?
Кога ќе погледнеме што е всушност сирењето – згусната грутка засирено мајчино млеко од животно-мајка, најчесто крава – може да се прашаме зошто толку многу луѓе го јадат со секој оброк и изјавуваат дека не можат да живеат без тоа. Толку многу копнееме за таа супстанцијата поради нејзината содржина на маснотии и поради минијатурните допамински удари што ги добиваме со секој залак, е дел од искуството со сирењето што предизвикува зависност.

Што му прави сирењето на вашиот мозок?
Секој залак сирење е способен да предизвика минијатурно ослободување на допамин во мозокот. Ова се должи на присуството на казеин во сирењето.

Казеин и казоморфини во сирење
Протеинот кој се наоѓа во сирењето доаѓа од казеинот кој за време на варењето ослободува казоморфини, супстанции многу хемиски слични на опиоидите. Овие казоморфини можат да се прикачат на истите рецептори во нашиот мозок како хероинот и другите наркотици, што резултира со мал удар на допамин.

Други потенцијално зависни својства на сирењето
Присуството на казоморфини во сирењето не е единствената причина поради која ни е тешко да го оставиме сендвичот со сирење на скара или чинијата со макарони и сирење. Нашите тела се исто така насочени кон уживање во високата содржина на масти во млечниот производ. За нашата опсесија можат да придонесат и методите со кои се преработуваат овие производи. Дополнителен придонес за предиспозицијата на нашите тела кон сирењето е присуството на тирамин и фенилетиламин, кои можат да предизвикаат чувство на среќа и љубов.

Висока содржина на масти
Нашите тела се предиспонирани да уживаат во храна која е богата со масти. Основата за ова е веројатно еволутивна, бидејќи јадењето поголема количина на масна храна подобро ги подготвувала нашите претходници да преживеат глад и други тешки времиња кога било тешко да се дојде до храна. Нашите јазици содржат рецептори кои се особено чувствителни на вкусот на маснотиите, што ја поттикнува привлечноста на сирењето и другите слични производи.

Високо преработена храна
Истражувачите од Универзитетот во Мичиген, кои сакале да ја разберат зависноста од храна, регрутирале околу 500 учесници во студијата за да ја истражат темата. Тие откриле дека храната која е повеќе преработена има поголема веројатност да предизвика зависност од храна отколку непреработената храна.

Не е изненадувачки дека пицата се нашла на врвот на листата на храна која предизвикува најголема зависност. Покрај тоа што е основна група на храна за децата, учениците, студентите и возрасните, постои и научна причина зошто сите ја сакаме пицата, а тоа е поврзано со сирењето.

Студијата покажала дека одредени видови храна предизвикуваат зависност поради начинот на кој се обработуваат. Колку е пообработена и помрсна храната, толку повеќе била поврзана со зависничко однесување со храната.

Дали желбата за сирење е реална?
Според д-р Пајпер Гибсон, експерт за исхрана, желбата за сирење е поверојатно да се појави по стресен настан отколку други вообичаени желби како што се оние за шеќер или јаглехидрати, кои се јавуваат кога веќе сме гладни. Ова се должи на специфичниот хемиски состав на сирењето кој е способен да предизвика ослободување на допамин, буквално нè прави среќни. Ова значи дека, за разлика од повеќето други желби, желбата за сирење е поверојатно да се појави кога всушност не сме гладни, поттикнувајќи не да претераме.

Дали сирењето е дрога?
Иако сирењето може да предизвика блага зависност, тоа не е дрога и не ги дели карактеристиките на уличните дроги. Понатаму, сирењето само по себе не е опасно за потрошувачите во разумни количини.

Сирењето го активира истиот дел од мозокот како и многу дроги
И покрај тоа што не се дрога, казоморфините во сирењето навистина комуницираат со истите рецептори во нашиот мозок како хероинот и некои други дроги и со тоа може да предизвикаат зголемување на допаминот.

Дали треба да избегнувате сирење?
Донесувањето одлука да ја прекинеме нашата зависност од сирење може да изгледа застрашувачко поради распространетоста на млечниот производ во различни кујни од целиот свет. Меѓутоа, постојат неколку неодложни причини да размислите за откажување од бри.

Како да се ослободите од зависноста од сирење?
Ако одлучите дека повеќе не сакате да консумирате сирење или сакате да ја намалите количината што ја консумирате, има неколку тактики што треба да ги испробате. Постепеното намалување на потрошувачката на сирење веројатно ќе биде поефективно отколку да се прекине одеднаш. Да се каже не кога се нуди сирење врз тестенини или со откажување од сирењето во сендвичи е добар прв чекор. Друга тактика што вреди да се проба е да се одлучите за алтернативи за сирење што ќе ви овозможат да ги консумирате сите ваши омилени јадења со сирење, но сега без млечни производи.

Алтернативи на млечно сирење
Постојат голем број на различни алтернативи за сирење кои можат да се заменат во широк спектар на јадења. Можеби најочигледни се бројните алтернативи на сирење од растително потекло. Повеќето од овие производи може да се користат токму како нивните млечни алтернативи без да се жртвува многу од кремавоста или вкусот. Друг популарен производ за да се обезбеди тој вкус што го дава сирењето е хранливиот квасец кој е популарен додаток на сосовите за тестенини од растително потекло и може да се најде во многу различни рецепти.

Што е следно
Откажувањето од сирењето може да изгледа како невозможен чекор за многумина од нас поради уникатната хемиска способност на млечниот производ да предизвика ослободување на допамин што може да ни помогне да се справиме со стресот. Токму оваа карактеристика е она што ни отежнува да не претераме со консумирањето сирење во споредба со друга храна. Овој ризик, во комбинација со многуте етички и морални прашања околу производството на сирењето, е доволен да го натера да се замисли секој дали ќе продолжи да јаде големи количини сирење. Со намалување на количеството сирење што го јадеме, можеме позитивно да влијаеме на животната средина.