Дали треба да го миете свежото пилешко месо?

Фото: Pexels
47

Миењето сирово пилешко го зголемува ризикот од ширење на штетни бактерии и предизвикување болести кои се пренесуваат преку храна.


На сировото пилешко месо може да се најдат различни видови непријатни бактерии. Така, со оглед на тоа што никој не сака тие ужасни работи да му влезат во стомакот, се прашуваат дали сировото пилешко треба да се измие пред да се готви или пече. Едноставниот одговор е – НЕ.

Зошто миењето сирово пилешко е ризично?
Сировото пилешко и неговите сокови може да носат штетни бактерии како што се салмонела или кампилобактери. И двете може да предизвикаат труење со храна и непријатни симптоми (дијареа, болки во стомакот и повраќање) кои обично следуваат.

Иако можеби звучи контраинтуитивно, миењето сирово пилешко за да се отстранат бактериите може да ги зголеми шансите за заболување.

Причината е што само прскањето од пилешкото и водата е проблематично.

Кога го плакнете сировото пилешко, водата ги собира соковите од пилешкото и сите бактерии во него. Можете да го контаминирате вашиот мијалник, работните површини, приборот за јадење, храната и се друго во зоната на прскање, објаснува регистрираната диететичарка Бет Червони.

Плус, НЕМА ПОТРЕБА да го миете пилешкото пред да го претворите во оброк. Готвење или печење пилешко на соодветна внатрешна температура – ​​173,9℃ – ги убива сите бактерии на пилешкото.

„Секоја загриженост што може да ја имате за бактериите исчезнуваат пред пилешкото да стигне до вашата чинија“, додава таа.

Дали постојат безбедни начини за чистење на пилешкото?
Ако сте решени да ја намалите количината на сокови од сирово пилешко пред да готвите или печете, можете нежно да ја тапкате живината со хартиена салфета. Овој метод сè уште бара претпазливост за да се избегне вкрстена контаминација, вклучувајќи:

правилно фрлање на салфетата (професионален совет: корпата за отпадоци треба да биде отворена за да не треба да ја допирате рачката или да ја влечете за да ја отворите)
чистење и дезинфекција на сите површини и додатоци кои би можеле да дојдат во допир со сировото пилешко или неговите сокови (ако се двоумите дали нешто треба да се исчисти, означете го за чистење)
миење раце веднаш по ракувањето со пилешкото
Никогаш не користете сапуни или детергенти, бидејќи хемикалиите може да го направат пилешкото небезбедно за јадење.

Дали пилешкото треба да се натопи во солена вода?
Оставањето сирово пилешко или друго месо да стои во солена вода е личен избор и нема никаква цел кога станува збор за безбедноста на храната, наведува U.S. Department of Agriculture (USDA).

Но, ако го правите тоа, USDA ги препорачува следните чекори за да се избегне ширење на бактериите:

Внимателно истурете ја течноста за натопување; не ја употребувајте повторно.
Измијте го садот што го користевте за натопување или дезинфицирајте го во машина за миење садови.
Исчистете го и дезинфицирајте го мијалникот и сите површини што дошле во контакт со пилешкото или со течноста за натопување
Чувајте го пилешкото во фрижидер додека кисне

Други совети за ракување со сирово пилешко

Червони има уште неколку совети кои можат да помогнат да се ограничи ширењето на штетни бактерии кога работите со сирово пилешко во кујната:

Секогаш чувајте сирово пилешко или друго месо на најниската полица од вашиот замрзнувач или фрижидер; На овој начин, ниту еден од соковите што потенцијално би можеле да носат бактерии не може да истече од пакувањето на друга храна.
Користете специјална даска за сечење сирово пилешко; избегнувајте да го користите за друга храна за да го ограничите потенцијалното ширење на бактерии преку вкрстена контаминација
Исчистете ги и дезинфицирајте ги сите површини или прибор што би можеле да дојдат во контакт со сировата живина или нејзините сокови за време на подготовката на храната – ова го вклучува и мијалникот.
Кога готвите или печете пилешко, користете термометар за месо за да бидете сигурни дека месото е печено на 73,9℃; проверете ја температурата на најдебелиот дел од месото бидејќи најбавно се готви или пече; Конзумирањето недоволно варено или печено пилешко (или кое било месо) го зголемува ризикот од болести предизвикани од храна.

Пилешкото е одличен извор на протеини и хранлив избор на оброци. За да ги искористите овие придобивки наместо да добиете труење со храна, внимавајте со пилешкото во кујната и проверете дали е целосно сварено или испечено пред да го јадете, предупредува Червони.