Дали знаете како настанала белата чоколада?

Фото: Pexels
104

Љубителите на бело чоколадо би можеле да бидат изненадени кога ќе дознаат дека нивното омилено чоколадо технички воопшто и не е чоколадо.


Белото чоколадо се прави само од путер или маснотии од зрна какао.

Не содржи цврсти материи од какао, кои на темното и на млечното чоколадо им даваат специфичен вкус и боја.

Белата чоколада се прави со мешање на путер од какао, млеко во прав, шеќер, лецитин, а понекогаш и ванила.

Поради отсуството на какао маса, белото чоколадо има значително помала содржина на полифенол и антиоксидантна активност во споредба со млечното и темното чоколадо.

Поради оваа причина, нутриционистите често ги одвраќаат луѓето од претерано уживање во белото чоколадо.

Често се вели дека „најздравото“ чоколадо е темното чоколадо со висока содржина на какао.

И покрај тоа што не е најздраво, во белото чоколадо уживаат милиони луѓе ширум светот, но многумина не знаат дека Нестле го направил по грешка во 1930-тите.

Веб-страницата на компанијата ја сподели приказната за тоа како додала путер од какао во Нестровита – додаток во исхраната за деца – за да се направи цврста таблетирана форма на млеко. Притоа, чоколадната компанија случајно го измислила белото чоколадо.

Набргу потоа, од Нестле сфатиле дека може да произведуваат немедицински верзии на Нестровит, Milkybar што многумина го знаат и го сакаат денес, билое првото бело чоколадо кое се појавило на полиците во продавниците во 1936 година.

Белото чоколадо е направено од путер од какао, шеќер и млеко, поради што има висока содржина на заситени масти.

Иако белото чоколадо содржи добра количина на калциум, тоа не е здрава храна бидејќи не обезбедува значителни дози на други есенцијални хранливи материи кои би ја надокнадиле високата содржина на калории, шеќер и масти.

Оваа висока содржина на шеќер го прави белото чоколадо најслатка сорта во споредба со темното или млечното чоколадо.

Млечната компонента, исто така, често резултира со многу покремаст вкус на бело чоколадо.

Иако на белото чоколадо му недостасуваат цврсти материи од какао кои се наоѓаат во другите видови чоколада, таа има свој уникатен, богат и сладок вкус што го прави омилен меѓу многу љубители на чоколадото.

Белата чоколада, која вообичаено е широко достапна во текот на годината, сè уште има свое место на полиците на продавниците, иако всушност не е чоколада,