Две чаши јогурт неделно го одржуваат срцето здраво: Дали овој напиток се препорачува за луѓе со висок притисок?

Фото: Freepik
466

Јогуртот може да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести кај жените и мажите кои страдаат од хипертензија, открија истражувачите од Универзитетот Оксфорд, а резултатите од студијата беа објавени во American Journal of Hypertension

Здравјето на срцето се зачувува со помош на правилна исхрана, а благотворните ефекти на ферментираните млечни производи можат да го заштитат човекот од развој на неколку болести.
Јогуртот може да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести кај жените и мажите кои страдаат од хипертензија, открија истражувачите од Универзитетот Оксфорд, а резултатите од студијата беа објавени во  American Journal of Hypertension.Студијата наведува дека колку повеќе јогурт е присутен во исхраната, толку е помал ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Јогуртот и млечните производи имаат благотворно дејство во однос на кардиоваскуларните заболувања
Познато е дека високиот крвен притисок, кој погодува околу една милијарда луѓе во светот, е главниот ризик фактор за кардиоваскуларни заболувања. Клиничките испитувања претходно ги покажаа корисните ефекти од консумирањето млечни производи врз кардиоваскуларното здравје, но јогуртот е независно поврзан со ризикот од тие проблеми. Студијата покажала дека поголемата потрошувачка на млечни производи има корисни ефекти на коморбидитетите во врска со кардиоваскуларните болести како, хипертензија, дијабетес тип 2 и инсулинска резистенција.

Кај жените, јогуртот го намалил ризикот од миокарден инфаркт за 30 проценти
Научниците од Универзитетот во Оксфорд во анализата вклучиле повеќе од 55.000 жени на возраст од 30 до 55 години, кои имале висок крвен притисок и биле дел од програмата „Nurses’ Health Study“ и 18.000 мажи на возраст од 40 до 75 години. Сите тие биле учесници во Студијата за следење на здравствените работници – студија за следење на здравствената состојба на здравствените работници. Од учесниците било побарано да пополнат прашалник од 61 ставка во 1980 година за да го пријават нивниот вообичаен диететски внес на јогурт во претходната година. Сите требало последователно да ги пријават сите привремени настани дијагностицирани од лекар, како што се миокарден инфаркт, мозочен удар и реваскуларизација, што било следено низ медицинската документација за да се потврдат сите пријавени нови дијагнози.

Резултатите од студијата покажале дека повисокиот внес на јогурт е поврзан со 30 отсто намалување на ризикот од миокарден инфаркт кај жените кои учествувале во Студијата за здравје на медицинските сестри и 19 отсто намалување на ризикот кај мажите за време на следењето на здравствените работници. Забележани се и 3.300, односно, 2.148 вкупни случаи на кардиоваскуларни заболувања (миокарден инфаркт, мозочен удар и реваскуларизација), како и дека поголемото внесување на јогурт кај жените е поврзано со 16 отсто помал ризик од реваскуларизација – бајпас хирургија, вид на операција која го подобрува протокот на крв во срцето.

Две чаши јогурт неделно го одржуваат срцето здраво
Во двете групи, односно, и жените и мажите консумирале повеќе од две чаши јогурт неделно, што придонело за намалување на ризикот од голема коронарна срцева болест или мозочен удар за околу 20 проценти во периодот на следење. Кога реваскуларизацијата била додадена на вкупната варијабила на исходот од кардиоваскуларните болести, проценките на ризикот се намалени и за мажите и за жените, но останале значајни.

„Претпоставувавме дека долгорочното консумирање на јогурт може да го намали ризикот од кардиоваскуларни проблеми бидејќи некои претходни мали студии покажаа корисни ефекти од ферментираните млечни производи. Овде имавме многу голема група хипертоничари и мажи, кои биле следени до 30 години. Нашите резултати даваат важни нови докази дека јогуртот може да биде корисен за здравјето на срцето и како независна храна или како составен дел од исхраната богата со растителни влакна, заедно со овошјето, зеленчукот и целите зрна“, објаснил авторот на студијата д-р Џастин Буендија, од Texas Department of State Health Services.