Две важни причини зошто треба да јадете повеќе лук
Според новата мета-анализа објавена во Nutrients, јадењето лук може да го подобри нивото на холестерол и шеќер во крвта.
Новата мета-анализа објавена во Nutrients, покажала дека јадењето лук може да го подобри нивото на холестерол и шеќер во крвта.
Оваа анализа ги комбинирала резултатите од 29 студии со повеќе од 1.500 учесници, сите рандомизирани контролирани испитувања кои го споредувале лукот со плацебо, обезбедувајќи висококвалитетни докази.
Значителни докази кои ги поддржуваат придобивките од лукот
Наодите се во согласност со претходните истражувања – лукот може умерено да ги намали нивоата на А1Ц и да го намали ЛДЛ (или „лошиот“) холестерол.
Тестовите за A1C го одразуваат просечното ниво на шеќер во крвта во текот на 2-3 месеци.
Сите студии во мета-анализата објавиле намалени нивоа на A1C во групата со лук, со просечно намалување на LDL од 8,2 поени.
Иако ова намалување е скромно, многу од студиите веројатно биле премногу кратки за да ги покажат целосните придобивки од лукот.
Историска медицинска употреба на лукот
Лукот се користи за медицински цели илјадници години.
Како дел од семејството Allium, лукот содржи сулфурни соединенија како што се алицин, алиин и метил алил трисулфид, кои придонесуваат за неговите здравствени придобивки.
Претходните истражувања покажуваат дека лукот може да го подобри крвниот притисок, да го намали воспалението и да се бори со габични инфекции.
Лукот е безбеден и има здравствени придобивки, но потребни се поголеми студии за да се потврдат неговите ефекти врз нивото на холестерол и шеќер во крвта.
Додатоци во исхраната во однос на диететскиот лук
Постојат различни форми на лук, вклучувајќи екстракти, лук во прав и сиров или варен лук.
Клучно е конзистентното дневно консумирање, кое полесно може да се постигне со суплементи.
За оние кои не го поднесуваат добро лукот или не го сакаат неговиот вкус, суплементите можат да бидат добра алтернатива, иако квалитетот варира.
Совети за додавање повеќе лук во вашата исхрана
За да ги искористите здравствените придобивки од лукот, консумирајте околу 3-6 г (1-2 чешниња) дневно.
Свеж лук може да се додаде во храната за максимална корист и како зачин без натриум.
Еве неколку идеи како да го вклучите лукот во вашите оброци:
чили, супи и варива – додадете лук за дополнителен вкус и здравствени придобивки
протеини и зеленчук – гответе месо и зеленчук со лук или користете го во преливи за салати и маринади
леб – уживајте во леб со лук или брускети со мелени домати
песто – користете сиров лук во сос од песто со маслиново масло, босилек, пармезан и јаткасти плодови за медитерански сос од тестенини здрав за срцето.