Сезоната на зелената салата започна, а за да остане свежа подолго, треба да знаете како да ја измиете и да ја чувате откако ќе ја соберете или купите.
Правилното чување на зелената салата е клучно за одржување на нејзините хранливи материи и свежината. Доколку не планирате да ја искористите салатата веднаш, зачувајте ја со овие неколку совети.
Салатата е хранлива и оди со сѐ, а има толку многу видови што можете да продолжите да откривате нови додека не го најдете оној кој одговара на вашиот вкус.
Како да ја чувате салатата во фрижидер
Кога размислувате како да ја чувате зелената салата, најважните работи што треба да ги запомните се:
Влажноста е непријател на нежното зеленило.
Протокот на воздух е клучен.
Иако на зеленилото му е потребна влага за правилно да се зачува, премногу влага ќе ги натопи и ќе предизвика брзо да се расипе. Поголемиот дел од зелената салата што ја купувате во кеса и пластична кутија е претходно измиена и исушена пред пакувањето. Чувајте ги овие видови салати во фиока со висока влажност во фрижидерот, а потоа отворете ги и употребете ги по желба. За главица зелена салата, идеално е да се мијат листовите непосредно пред јадење.
Еве како да ја зачувате зелената салата
Користејќи хартиени салфети или чиста кујнска крпа, исушете ги листовите. бидејќи влагата може да го забрза расипувањето.
Со нов, сув лист хартиена салфета, завиткајте ја зелената салата, а потоа префрлете ја во кеса што се затвора или херметички затворен сад.
Проверувајте ја салатата на секој ден или два. Ако хартиената салфета се навлажни со текот на времето, заменете ја со сува, или ако некои лисја почнат да се распаѓаат, отстранете ги и фрлете ги.
Колку долго може да издржи салатата без да се расипе?
Со соодветни услови за складирање, сортите зелена салата треба да траат седум до 10 дена, додека римската зелена салата завиткана во фолија може да трае речиси две недели.
Внимавајте на знаците на прекумерна влага, венеење, темни лисја и кафени дамки. Сето ова се знаци дека салатата почнува да ви се расипува.