Фантастични трикови за зачувување на храната (1 дел)

770

Сигурно некогаш ви се случило да мора да исфрлите голем дел од овошјето и зеленчукот што сте ги купиле и додека сте ги фрлале овенатите зеленчуци и плодови, сигурно сте помислиле и на сите пари што ги трошите за храна. Дали си помислувате на тоа дека сигурно постои некој начин храната да трае подолго? Па, имате среќа, постои.

Ако ви се случува да не стасате да ја употребите целата храна што ја имате во фрижидерот пред да стане неупотреблива и да морате да ја фрлите, имаме одлични трикови за чување на намирниците кои ќе ви помогнат не само да траат подолго, туку и да имаат подобар вкус.

Пораснете го одново кромидот!
Дали некогаш сте се запрашале дали можете да ги искористите невкусните парчиња храна? Можеби изгледа неверојатно, но има многу овошје и зеленчук кои можете лесно да ги одгледувате од удобноста на вашиот дом.
Наместо да ги фрлате белите делови на кромидот, ставете ги во вода и гледајте како растат. Наскоро би можеле да имате доживотно залихи на млад кромид.

Замрзнете ги билките во маслиново масло за полесно готвење
Свежите билки можат да го трансформираат секој оброк, но многу е тешко да ги одржувате свежи. Готвењето со билки како мајчина душица, жалфија, рузмарин или оригано може да ја направи храната повкусна, но ако не ги искористите веднаш, тие секогаш се чини дека венат толку брзо.
Наместо да ги исфрлите овие билки (што е еквивалент на фрлање пари во ѓубре), ставете ги во садови за замрзнување заедно со маслиново масло и ставете ги во замрзнувачот. Овој трик ќе ги одржува подолго време свежи и го олеснува подготвувањето на храната.

Чувајте го кромидот во хулахопки за да спречите расипување
Ако редовно користите кромид, овој трик е нешто што треба да го знаете. Да, изгледа чудно, но функционира! Кога купувате многу кромид и не го користите веднаш, може да помислите дека е тешко да се заштити од расипување.


Ставете ги во хулахопки и врзувајте ги јазлите помеѓу секој кромид. Потоа, закачете ги за да изгледаат како кромидот на сликата погоре. Ова ќе ги одржува свежи дури осум месеци. Бидејќи кромидот не е во сезона цела година, можете да го набавите кога е идеален и да го зачувате со помош на овој трик.

Чувајте ги свежи павлаката и урдата
Дали знаевте дека павлаката и урдата тешко се одржуваат свежи, дури и ако се чуваат во фрижидер? Овие млечни производи може да се користат на многу начини, но не траат долго кога ви треба само ограничена количина за едно јадење. Не грижете се повеќе бидејќи овој трик ќе ви помогне да го одложите нивното расипување.
Откако ќе почнете да ја користите вашата урда или павлака, прицврстете го капакот и свртете го садот наопаку. Ова прави еден вид вакум капак што ќе го одложи развојот на бактериите и ќе им помогне да траат подолго.

Завиткајте ги врвовите од бананите
Бананите се чувствително овошје – но бргу омекнуваат и потемнуваат. Иако можете да ги користите презрелите за леб од банана, ова не помага ако сè што сакате е да јадете вкусна, зрела банана.
Наместо да им дозволите да станат кафеави, завиткајте ги со алуминиумска фолија или пластична фолија врвовите на бананите за да ги одржувате свежи до пет дена. Исто така, треба да ги држите подалеку од други овошја бидејќи зрачат со етиленски гас поради кој и бананите брзо созреваат.

Не ставајте млеко во вратата од фрижидерот
Повеќето луѓе се навикнати да го ставаат млекото во вратата од фрижидерот, не сфаќајќи дека тоа го забрзува расипувањето. Кога го чувате млекото на вратата од фрижидерот, го ставате на местото каде што има најголеми варијации во температурата.
Ова место не останува сигурно ладно бидејќи луѓето постојано ја отвораат и затвораат вратата. Со постојано менување на температурата на млекото, бактериите можат брзо да се размножуваат. Затоа, ставете го млекото длабоко во фрижидерот ако сакате да остане ладно и свежо.

Чувајте го ѓумбирот во замрзнувач
Од лекови за настинка до нега на воспаление на кожата, ѓумбирот е огромна помош. Иако може да се користи во многу рецепти, а културите ширум светот го обожаваат, малкумина го знаат најдобриот начин на чување. Дали знаевте дека најдоброто место за чување на свеж ѓумбир е во замрзнувачот?
Освен што ќе трае подолго, ова ќе го олесни и лупењето и рендањето. Деловите од ѓумбир тешко се лупат бидејќи има неправилни форми. Сепак, замрзнатиот ѓумбир е многу полесно да се лупи, ренда и дроби.

Зачувајте ги остатоците од авокадо свежи
Постои еден значаен проблем со оваа храна. Обично користите само околу половина во исто време, а делот што го ставате во фрижидер секогаш се чини дека премногу брзо станува кафеав.
Авокадото брзо станува кафеаво кога неговото месо ќе дојде во допир со кислородот. Идеално е да се остави семката внатре за да оксидира побавно.

Исчистете го вашиот фрижидер
Непотребно е да се каже дека редовното чистење на фрижидерот е задолжително. За жал, многу луѓе не го следат ова основно правило. Настрана од хигиенските причини, има и многу други придобивки за чистење на вашиот фрижидер.

Откако нешто ќе стане кисело или ќе развие мувла, спорите се испраќаат надвор и подготвени се да ја нападнат другата храна во вашиот фрижидер. Ако откриете нешто расипано, фрлете го и дезинфицирајте го фрижидерот за да ги отстраните дополнителните честички кои можат да уништат различни работи во фрижидерот.

Не ги чувајте печурките во пластика
Печурките се прекрасни во речиси секој оброк. Од азиска до италијанска храна, тие прават сè повкусно и можат да се користат како замена за месо во многу вегетаријански оброци. И покрај нивната разновидност, тие можат брзо да се расипат.

За да ги одржувате вашите печурки свежи, ставете ги во хартиена кеса (или, уште подобро, ако имате восочни обвивки) во фрижидер или на кое било ладно и суво место. Ако ги чувате во пластична кеса, тоа ќе ја зароби нивната влажност и ќе предизвика појава на мувла.

Чувајте го сладоледот во пластични кеси
Сладоледот обично се јаде и не останува предолго во замрзнувач. Но има луѓе кои може да се случи и да заборават дека го имаат во замрзнувачот. Следниот пат кога ќе го отворат сладоледот, вкусното уживање е веќе уништено.

Наместо да дозволите замрзнувачот да го уништи вашиот омилен десерт, чувајте ја кутијата во пластична кеса за да го одржите мек и кремав.

Не чувајте леб во фрижидерот
Додека некои луѓе мислат дека е најдобро лебот да се стави во кутија за да не мувлоса, други веруваат дека чувањето леб во фрижидер е подобра опција. За волја на вистината, ова последното ќе го направи лебот бајат.

Затоа е идеално да го оставите таму каде што може да биде на собна температура или во кутијата за леб. Ова е совршено за домашни лебови, додека некои лебови купени од продавница најдобро е сепак да се чуваат во фрижидер (или дури и во замрзнувачот ако некогаш го користите само за тост).

Чувајте ги доматите во хартиена кеса
Никој не го знае вистинското место за доматите, а од неодамна, ниту ние. Стандардниот одговор би бил во фрижидер бидејќи тоа е местото каде што одат повеќето свежи производи; сепак, тој одговор е неточен. Доматите никогаш не треба да се чуваат во пластични кеси бидејќи заробениот етилен гас ќе ги расипе.

Ако имате незрели домати, чувајте ги со стеблото надолу во хартиена кеса и чувајте ги на ладно место додека не станат црвени. Запомнете, доматите треба да бидат на собна температура пред да се сварат или да се додадат во салати.

Каде треба да се чува зелениот млад кромид?
Зелениот кромид е популарен зеленчук во многу азиски јадења. Како и да е, ако купите повеќе за специфичен рецепт, ќе имате премногу, а тие може брзо да се расипат. Но, постои начин да го спасите.

Откако ќе ги измиете и исечкате на коцки, исушете го вишокот на влага и ставете ги во суво шише од вода. Затворете го шишето и чувајте го во замрзнувач. Тоа е сè!

Зачувајте ја зелената салата крцкава и свежа
Дали некогаш сте останале со кеса полна со исушена зелена салата само неколку дена откако сте ја купиле? Никој не ужива во вкусот на овената и омекната салата кога можеле да уживаат во крцкава, свежа зелена салата. Тоа е прашање што ги мачи луѓето ширум светот.

Откако ќе ја измиете зелената салата, чувајте ја со хартиена салфета во кесата за да остане свежа и крцкава цела недела. Овој трик функционира и со обични памучни крпи. Тие ја впиваат дополнителната влага и не дозволуваат зелената салата да омекне.

Чувајте ги црвените зачини во фрижидер
Зачините можат целосно да го променат јадењето и да им додадат вкус дури и на најздодевните состојки. Спротивно на популарното верување, зачините можат да се расипат ако не се чуваат правилно. Тие, исто така, можат да изгубат и од нивниот вкус со текот на времето.

Ако сакате вашите црвени зачини да останат свежи и вкусни, тие треба да се чуваат на ладни места. Вашиот фрижидер, на пример, ќе ги одржува вкусни подолг период. Погрижете се никогаш да не ја ставате решетката за зачини блиску до шпоретот бидејќи топлината ќе го уништи вкусот.

Чувајте ги оштетените јаболка подалеку
Ако јаболката не се чуваат правилно, тие може да изгнијат прилично брзо, особено во топла средина. Оштетените јаболка се прилично чести и повеќето од нас откако ќе го исечат оштетениот дел можат да уживаат во остатокот од јаболкото.

Како и да е, треба да ги чувате ваквите јаболка подалеку од оние добрите. Тоа е затоа што тие произведуваат етилен. Етиленот предизвикува предвремено зреење, поради што плодот се расипува. Ова важи и за други овошја како што се бананите, кивите и мангото.

Однесувајте се кон вашите нежни билки со внимание
Освен што додаваат боја и вкус на храната, свежите билки се користат за украсување на чиниите. Во најголем дел, кога купувате еден куп билки, тие стануваат овенати во рок од два дена. Затоа, третирајте ги вашите билки внимателно како што би правеле со свежо цвеќе.

Босилекот, магдоносот и кориандерот, ставете ги во сад исполнет со свежа вода, покријте ги со пластична кеса и прицврстете ги со ластик. Менувајте ја водата секој ден за најдобар резултат. Бонус совет: свежите билки лесно се одгледуваат и дома, на вашиот прозорец.

Користете оцет за бобинките да траат подолго
Дефиниција за разочарување е да отворите кеса бобинки за да откриете дека сите се расипале пред да добиете можност да уживате во нив. За да ги одржувате бобинките свежи една недела, комбинирајте десет делови вода со 1 дел оцет.

Извртете ги бобинките во смесата, потоа исцедете ги, исплакнете ги и чувајте ги во фрижидер. Водата доволно го ослабува оцетот, така што нема да го чувствувате. Овој трик ги одржува јагодите свежи скоро 14 дена.

Чувајте ги вашите краставици на собна температура
Краставиците не се највозбудливиот зеленчук, но прекрасно се комбинираат, а ако додадете парчиња краставица во вода или во коктели, тие ќе имаат екстра свеж вкус. Дали забележавте колку брзо се расипуваат? Како што се испостави, трикот е да ги држите на шанкот.

За да запомните како да чувате некое овошје и зеленчук е да го следите водството на продавницата од која сте ги купиле. Краставиците не се продаваат од делот за ладење, па затоа не треба да се ставаат таму кога ќе се вратите дома.

Чувајте ги морковите на вистински начин
Ако морковите ги чувате во фрижидер доста долго, обично може да се расипат или да го изгубат вкусот. Ако сакате да ги одржувате во добра состојба подолго време, имаме начини да ги направиме да траат.

Кога купувате моркови, отстранете ги зелените стебла доколку ги има и потопете ги во вода. Елиминирањето на зелените делови го спречува сушењето на морковите. Променете ја водата на секои четири или пет дена кога ќе почне да изгледа заматена.

Ставете го вашиот јаворов сируп во замрзнувач
Внимание за љубителите на јаворов сируп! Ќе ви треба овој трик за да трае подолго. Чистиот јаворов сируп е скап, па затоа е добро да го знаете ова: Ставете го во замрзнувач. Ако го ставите во замрзнувач наместо во шкаф или фрижидер, ќе остане свеж со години без да се расипе.

Чувајте ги лимоните од расипување
Освен ако не правите лимонада, веројатно нема да искористите цел лимон наеднаш. Ако редовно ги исфрлате половините од лимон затоа што биле предолго оставени во вашиот фрижидер, тогаш треба да знаете дека постојат многу начини како да направите да траат подолго.

Кога ќе исечете лимон, не го фрлајте крајот. Наместо тоа, користете чепкалка за заби за да ја прикачите на половината што не сте ја искористеле. Можете исто така да ги потопите лимоните во парафински восок за да ги зачувате од кислородот што може да ги расипе.

Чувајте ги јаболката и компирите заедно за да престанат да никнуваат
Иако компирите се една од најфлексибилните намирници, тие бараат специфични услови доколку сакате да траат долго во вашата кујна.

Чувањето на компири со јаболка ќе го спречи нивното никнување поради етиленскиот гас што го произведува овошјето. Јаболката испуштаат најмногу етилен, па затоа се најдобри за спречување на никнувањето.

Подмладете го сувото грозје во топла вода
Без разлика дали сте дете или возрасен, сувото грозје е за многумина омилена закуска. Ова сушено овошје оди во сè, од колачиња до салати. Како и другите производи, сувото грозје станува суво и тврдо, но имаме едноставно решение за вас.

Наместо да го фрлате тврдото суво грозје, натопете го во топла вода 1-2 часа за да се рехидрира. Избришете го и чувајте ги во затворена преграда за да не се исушат уште еднаш. Проблемот е решен!

Како да го спречите сушењето на кашкавалот
Не познаваме некој кој не сака вкусно парче кашкавал. Дури и лицата кои не поднесуваат лактоза ќе ги издржат болните последици бидејќи кашкавалот е навистина неодолив. Во секој случај, кога се сече сирење, крајот може да се исуши, а тој дел никој не сака да го јаде.

За да го спречите сушењето на отвореното парче кашкавал, намачкајте го со малку путер. Да, ова звучи чудно, но ќе му даде влага додека не сте подготвени да отсечете уште едно вкусно парче.

Чувајте го путерот од кикиритки наопаку
Сите љубители на путерот од кикиритки ја знаат фрустрацијата од достигнувањето на дното на теглата за да откријат дека останале тврди, суви остатоци.

Не е забавно да се обидувате да го намачкате исушениот путер од кикиритки на леб. За среќа, не мора да биде така. Откако ќе го отворите и измешате вашиот природен путер од кикиритки, чувајте ја теглата наопаку. На тој начин маслото ќе остане на дното.

Чувајте ги компирите на темни места
Изникнувањето на компирите значи дека тие се расипани и не можете да ги јадете.

Трикот е да се најде суво и темно место, за компирот да не биде изложен на влага. Ќе знаете дека има прекумерна количина на светлина во нивниот простор за складирање ако компирот стане зелен.

Одредени алкохоли траат со години
Имате шише со алкохол што седи неотворено неколку години? Додека повеќето работи во кујната имаат рок на траење, алкохолот може да стои доста долго без да се расипе.

Едно нешто што треба да се потсети е дека не треба да бидат изложени на сончева светлина или прекумерна топлина, затоа чувајте ги на ладни и темни места. Навистина, дури и нешто како децениско пиво е добро за пиење. Иако, вкусот веројатно не е толку привлечен!