Фантастични трикови за зачувување на храната (2 дел)

Фото: Pexels
623

Сигурно некогаш ви се случило да мора да исфрлите голем дел од овошјето и зеленчукот што сте ги купиле и додека сте ги фрлале овенатите зеленчуци и плодови, сигурно сте помислиле и на сите пари што ги трошите за храна. Дали си помислувате на тоа дека сигурно постои некој начин храната да трае подолго? Па, имате среќа, постои.

Ако ви се случува да не стасате да ја употребите целата храна што ја имате во фрижидерот пред да стане неупотреблива и да морате да ја фрлите, имаме одлични трикови за чување на намирниците кои ќе ви помогнат не само да траат подолго, туку и да имаат подобар вкус.

Зошто маслените билки се лабаво поврзани
Спротивно на популарното верување, сите билки не можат да се третираат подеднакво. Постојат различни видови на билки и тие имаат карактеристични правила за чување кои ќе ви помогнат да извлечете најмногу вкус од нив. Сите тие не можат да се стават во фрижидер бидејќи секој вид билка има свои уникатни својства.

Масните билки како што е мајчина душица се врзуваат заедно за да можат да се закачат на отворено. Ова ќе обезбеди да имаат најдобар вкус кога готвите со нив.

Алуминиумската фолија е спас за зеленчукот
Од затварања на остатоците до завиткување зеленчук, алуминиумската фолија е вреден производ за кујната. Со неа можете да го решите секој проблем, вклучувајќи го и чувањето зеленчук.

Стебленцата од целер, брокула и зелената салата завиткајте ги во алуминиумска фолија и чувајте ги во фрижидер. Ова ќе ги одржи свежи околу еден месец за да можете подолго да уживате во вкусниот зеленчук.
Чувањето на ориз може да биде предизвик
Кога станува збор за чување на оризот, многу луѓе го чуваат во пластичен сад во кујнските плакари. Но, ако сакате да избегнете во вашиот сад со ориз да се појавуваат бубачки, ставете неколку неизлупени чешниња лук во садот и измешајте ги со оризот. Можете да ги смените чешнињата штом ќе се исушат, но ова би требало да ги држи настрана штетниците.

Зошто да ги ставате јајцата во вода?
Иако јајцата не треба постојано да се чуваат во вода, ставањето во вода пред да ги користите нуди интересен тест. Тест за свежина!
Едноставно наполнете чаша ладна вода и ставете јајце во неа. Ако потоне на дното и лежи рамно, свежо е и можете да го консумирате. Ако потоне на дното, но стои исправено, тоа е малку постаро јајце, но сепак е добро за јадење. Меѓутоа, ако јајцето исплови до врвот, тоа значи дека не е свежо и не треба да се јаде.

Не ги фрлајте остатоците од пире од компири
Пирето од компири е често на менито во многу домови. Особено ако сакате да нахраните многу луѓе, па направите и повеќе од потребното. Не го фрлајте остатокот!
Наместо тоа, замрзнете го! Ставете ги остатоците од пире од компири во калапи за кекси, покријте ги, а потоа замрзнете ги. Замрзнувањето на вашите компири може да ги задржи добри до една година. Кога ќе бидете подготвени да уживате во пирето, прво одмрзнете го во фрижидер, а потоа повторно загрејте го!

Попрскајте го вашето гвакамоле со спреј за готвење
Дали направи премногу гвакамоле? Пред да го вратите во фрижидер, не заборавајте да го испрскате со спреј за готвење. Кога авокадото во гвакамолето оксидира, станува кафеаво и станува помалку привлечно.

Спрејот за готвење ќе делува како заштитен слој од воздухот околу него и на тој начин ќе го одржува посвежо. Откако ќе го испрскате, ставете го во фрижидер за подоцна да уживате во него.

Чувајте го спанаќот во цедалка за салата
Одржувањето свежо лиснато зеленило е една од најтешките задачи. Ги купуваме сите овие свежи зеленчуци и се чини дека тие овенуваат пред да добиеме шанса да направиме вкусна салата.

Еден начин да се уверите дека спанаќот останува свеж е да го чувате во цедалка за салата. Ова му овозможува циркулација на воздухот за да не венеат зелените ливчиња. Цедалката за салата од нерѓосувачки челик е особено корисна бидејќи го одржува зеленилото ладно.

Чувајте го исеченото авокадо со исечен кромид
Се чини дека во истата секунда кога ќе го исечете ова вкусно овошје, неговата прекрасна зелена боја се претвора во кафена.

Постојат неколку трикови со кои можете да му го продолжите животот на вашето авокадо. Еден од нив е да го чувате авокадото со исечен кромид. Кромидот ослободува гас кој го одржува зеленото авокадо уште неколку дена.

Чувајте го брашното со ловоров лист
Ставањето ловоров лист во брашното може да помогне во одржувањето на вашата кујна без несакани посетители.

Ако некогаш сте нашле мала наезда на бубачки во вашето брашно, ќе знаете дека не е забавно! Чувајте ги подалеку со овој супер едноставен трик.

Замрзнете ја преостанатата паста од домати
Ако сакате добро да ја искористите преостанатата доматна паста следниот пат кога ќе правите тестенини, ова е едноставен начин да ја одржувате свежа подолго време. Ако се остави во фрижидер, најверојатно ќе трае само неколку дена пред да се расипе.

Наместо тоа, ставете ја пастата во неколку калапи за мраз со капак и замрзнете ја во замрзнувачот. Ова ќе ја одржува свежа додека не сте подготвени за следното јадење со тестенини!

Погрешно ја чувате рибата!
За оние од нас кои сакаат да одат на риболов или оние кои само уживаат во вкусен рибен оброк, ова е најдобриот начин да ја чувате вашата риба и да ја одржувате свежа додека не сте подготвени да уживате.

Секогаш треба да ја исплакнете и добро да ја исушите рибата. Потоа, ставете ја рибата во фрижидер во херметички затворен сад за да остане свежа што подолго. Рибата е една од најчувствителните намирници, па затоа е важно добро да се грижите за неа!

Зошто да го оставите путерот надвор од фрижидерот?
Кога го чувате путерот во фрижидер, тој станува поцврст. Ова може да го отежне сечењето а особено мачкањето на леб.

Путерот можете да го оставите во сад за путер на собна температура. Мекиот путер ќе биде многу полесен за употреба.

Восочна обвивка за спас!
Сирењето е една од префинетите намирници што има тенденција брзо да мувлосуваат. И сигурно не сакате горчливи или дури и лоши вкусови во вашата пица или на вашите крекери.

Меките сирења се особено тешки за чување бидејќи се чини дека штом ги отворите брзо се влошуваат! Завиткајте го мекото сирење во восочна обвивка пред да го ставите во фрижидер. Ова помага да се продолжи рокот на траење и го прави повкусно подолго време.

Не дозволувајте течноста во која ја варевте кокошката да се фрла
Пилешката супа можете да ја замрзнете во сад за правење коцки мраз и подоцна да ја користите во јадења.

Овие замрзнати коцки може да се измешаат со течност како сос од тестенини за да додадете малку вкус подоцна!

Еве како да го зачувате дури и свенатиот зеленчук
Кога зеленчукот почнува да венее, повеќето од нас се откажуваат. Што можете да направите со исушен спанаќ или рукола? Се чини дека не можете многу. Сепак, овој генијален трик е одличен начин да се пренаменат тие зеленчуци, дури и ако овенат.

Испасирајте ги и замрзнете ги. Измешајте ги во смути подоцна. Не е важно дали се овенати.

Не оставајте ја конзервираната храна во конзервата
Очигледно, конзервираните производи се храна која има тенденција да трае најдолго. Меѓутоа, откако ќе ја отворите конзервата, не треба да ја чувате храната во неа. На пример, кога ќе ја отворите лименката со грав и ќе извадите малку, не оставајте го остатокот од гравот во конзервата во фрижидер.
Извадете ги остатоците од храната и ставете ги во друг сад. Лименката всушност ќе влијае на вкусот на храната, а никој не сака метален вкус додека се обидува да ужива во храната.

Како да го организирате вашиот фрижидер
За почеток, фрижидерот треба да биде поставен на 5 степени Целзиусови за да се спречи растот на бактериите. Ова е и температурата што ја сакате во фиоките за зеленчук. Уште едно упатство е да се одделат месото, овошјето и зеленчукот. На тој начин, тие нема да влијаат еден со друг.
Месото и рибата чувајте ги на најдолната решетка. Имајте предвид дека ако премногу го наполните фрижидерот, воздухот не кружи, а тоа може да ја уништи храната. Не заборавајте да го исчистите фрижидерот пред да купите намирници за да не пропуштите нешто што можеби се расипало.