Ги путер: Зошто e поздрав од обичниот кравји путер? Како да го направите или каде да го купите?

Фото: Unsplash*
1.738

Ги е прочистена форма на путер. Во споредба со обичниот путер, Ги има приближно сличен состав на маснотии, но е прочистен од лактоза и казеин, па затоа е погоден за лица кои се чувствителни на овие млечни протеини.

Ги е прочистена форма на путер. Во споредба со обичниот путер, Ги има приближно сличен состав на маснотии, но е прочистен од лактоза и казеин, па затоа е погоден за лица кои се чувствителни на овие млечни протеини. И Ги путерот и обичниот кравји путер се добиваат од кравјо млеко.

Ги се добива со топење и готвење обичен путер. Путерот со варењето се раздвојува на течни масти и крути делови од млекото. По раздвојувањето, цврстите млечни материи се отстрануваат, што значи дека ги путерот има помалку лактоза од путерот бидејќи токму овој протеин се одвојува и се отстранува во процесот на производство на ги.

Ги е прочистен путер што често го поврзуваме со индиската (ајурведска) кујна, која го велича неговиот убав вкус и здрави својства. Се користи за приготвување на многу јадења, главно го користиме онаму каде што вообичаено би користеле обично масло или путер, односно при готвење, пржење итн.

За разлика од обичниот путер, ги не е лесно расиплив и не треба да се чува во фрижидер, па затоа бил широко користен пред модерното доба на фрижидерите.

Како да се направи Ги? Рецепт за Ги
За да направите масло ви треба обичен, несолен путер. За првпат земете помала количина, на пример половина килограм. Откако ќе се извежбате, лесно ќе подготвите многу поголеми количини, но сепак почнете со половина килограм. Подолу е рецептот:

Во тенџерето ставете го путерот и варете го прво на посилен оган додека не се растопи целосно (ќе бидат потребни околу 10 минути), а потоа намалете ја топлината.
Треба да се готви на тивок оган уште 45 минути. За тоа време, на врвот и на дното на смесата ќе почнат да се појавуваат нечистотии. Оние од горе отстранете ги со лажица. Не треба да ја мешате смесата. Важно е да се готви на тивок оган за да не загорат нечистотиите на дното и водата од смесата делумно да испари.
Нечистотиите постојано ќе се појавуваат на површината, а вие постојано отстранувајте ги со лажица.
По 45 минути исклучете и оставете го путерот да се излади. Кога ќе се излади, ставете го во садот во кој ќе го чувате. Не треба да го чувате во фрижидер. Оние остатоци од врвот и од долниот дел на садот може да се фрлат или да се искористат како додаток во исхраната (не го препорачуваме ова).

Дали ги е здрав и кои се неговите придобивки?
Ги е поздрав од нечистиот путер бидејќи има помалку млечни протеини и е почист. Полесно поднесува високи температури на пржење. Ајурведската медицина му припишува различни корисни својства,како на пример:

Ги ја зголемува долговечноста, меморијата, интелигенцијата. Дава сила и го одложува процесот на стареење на телесните ткива. Ја зголемува плодноста, спермата и јајце клетките. Го подобрува гласот и грлото.

Сепак, треба да се земе предвид дека главната карактеристика на ги е добриот, фин и чист вкус незаменлив во различни јадења, а не здравствените придобивки. Ги има висок процент на заситени масни киселини и малку незаситени.

Каде да се купи?
Ако не сакате да се мачите и да правите сами ги путер, можете и да го купите.

Како се користи ги путер?
Ги путерот се користи во сите јадења како замена за маслото. Можете да го ставите во помала количина отколку што би ставиле, на пример, сончогледово масло бидејќи Ги не испарува (затоа што сета вода од него веќе испарила. Можете да пржите на Ги без страв дека ќе загори, можете да го додадете во јадењата за вкус. Некои советуваат лажичка ги пред спиење, за подобар сон.