Го намалуваат притисокот, го зголемуваат имунитетот: Јагодите имаат повеќе витамин Ц од сите цитруси

Фото: Арт кујна
27

Иако се редовно на врвот од листата на најпрскани овошја со пестициди, ако имате среќа да имате пристап до хемиски нетретирани јагоди, тогаш од нив ќе имате голем здравствен бенефит. Имено, јагодите тие се и една од најздравите намирници.

Сезона е на јагоди, но таа е многу краткотрајна, па зошто да не уживаме повеќе во нив?

Имено, иако многу луѓе мислат дека замрзнатото овошје е помалку хранливо од свежото, не е така. Замрзнатите јагоди ја задржуваат целата своја хранлива вредност бидејќи се замрзнуваат веднаш по бербата. Овој процес го спречува губењето на витамини и минерали, осигурувајќи дека јагодите остануваат хранливи какви што биле додека биле свежи.

Јагодите се едно од омилените овошја низ целиот свет, но проблемот не е во тоа дали ќе ги јадете свежи или замрзнати. Многу луѓе се прашуваат – дали јагодите се здрави, со оглед на тоа што се редовно на врвот од листата на најпрскани овошја со пестициди. Сепак, ако имате среќа да имате пристап до хемиски нетретирани јагоди, од нив ќе имате голем здравствен бенефит.

Ова црвено овошје е богато со витамини, минерали и антиоксиданти кои имаат позитивен ефект врз целокупното здравје на организмот. Без разлика дали ги јадете свежи или замрзнати, јагодите се одличен избор за вашата дневна исхрана. Во продолжение, ќе ги истражиме сите здравствени придобивки од јагодите и ќе објасниме зошто е добро да ги имате во вашата исхрана во текот на целата година.

Јагоди и здравје на срцето
Консумирањето јагоди има големо влијание врз здравјето на срцето и крвните садови. Истражувањата покажаа дека флавоноидите содржани во јагодите помагаат во намалувањето на крвниот притисок и го намалуваат ризикот од срцеви заболувања. Овие моќни супстанции ја подобруваат еластичноста на крвните садови, со што се спречува атеросклероза и други болести што можат да доведат до сериозни здравствени проблеми.

Дополнително, јагодите се богати со растителни влакна, што помага во намалување на лошиот LDL холестерол, а воедно го зголемува нивото на добар HDL холестерол.

Калиумот во јагодите дополнително придонесува за регулирање на крвниот притисок, со што се намалува ризикот од хипертензија и мозочен удар. Редовното консумирање јагоди може да ја подобри циркулацијата и да ги намали воспалителните процеси во телото, што е клучно за одржување на здраво срце.

Дали јагодите се здрави за зајакнување на имунитетот?
За силен и отпорен имунолошки систем, потребно е да се консумира доволно витамин Ц, а јагодите се еден од неговите најдобри природни извори.

Една порција јагоди содржи повеќе витамин Ц од кое било друго цитрусно овошје.

„Една лажица јагоди содржи 85 милиграми витамин Ц. Тоа е 140 проценти повеќе од препорачаниот дневен внес и повеќе отколку што би добиле од еден портокал“, вели нутриционистката Џен Лавардера.

„Витаминот Ц е антиоксидант кој ги штити клетките од оштетување, игра важна улога во имунолошкиот систем, му помага на телото да апсорбира железо и помага во производството на колаген.“

Покрај сите витамини и минерали што се наоѓаат во јагодите, тие се полни и со фитохемикалии, како што се антоцијанин, елагитанин и кверцетин, вели Лавардера.

„Сите овие супстанции ги нарекуваме антиоксиданси, а тие им даваат на јагодите способност да помогнат во борбата против инфекции, дијабетес и да го подобрат здравјето на мозокот“, открива Лавардера.

Јагодите се исто така полни со растителни влакна, што е од суштинско значење за добро здравје на цревата, регулирање на шеќерот во крвта и одржување на нормално ниво на холестерол. Само една чаша јагоди содржи три грама диететски влакна.

Ефектот на јагодите врз здравјето на кожата
Јагодите се добри не само за внатрешното здравје, туку и за надворешниот изглед. Благодарение на нивната висока содржина на антиоксиданти, јагодите помагаат во борбата против слободните радикали кои предизвикуваат предвремено стареење на кожата. Витаминот Ц од јагодите го стимулира производството на колаген, што придонесува за еластичноста на кожата и го намалува појавувањето на брчки.

Исто така, елагичната киселина, која е присутна во јагодите, помага во заштитата на кожата од УВ зрачење и го намалува ризикот од темни дамки и хиперпигментација. Луѓето со проблеми со акни можат да имаат корист од јадење јагоди бидејќи тие помагаат во намалување на воспалението и црвенилото. Јагодите можат да се користат и како природна маска за лице – нивното пире помага во освежување на тенот и ѝ дава на кожата здрав сјај.

Дали јагодите се здрави за варењето на храната?
Диететските влакна што се наоѓаат во јагодите се неопходни за здраво варење. Редовниот внес на растителни влакна помага во регулирањето на празнењето на цревата, спречува запек и ја подобрува апсорпцијата на хранливи материи. Јагодите исто така го поттикнуваат растот на корисни бактерии во цревата, што го подобрува дигестивниот систем и го зајакнува имунитетот.

Благодарение на нискиот гликемиски индекс, јагодите се одличен избор за луѓе кои го следат нивото на шеќер во крвта. Нивните природни шеќери се апсорбираат побавно, што значи дека не предизвикуваат ненадејни скокови на гликозата. Оваа карактеристика ги прави погодно овошје за дијабетичари и за оние кои сакаат да одржуваат стабилни нивоа на енергија во текот на денот.