Го подобруваат варењето, го штитат срцето и помагаат во губењето на тежината

Фото: Pexels
169

Ф’стаците се полни со протеини и влакна, а доволна е само една шака дневно

Нивниот вкус и здравствени придобивки се огромни. Препознатливи по нивната зелена боја и арома на јаткасти плодови, ф’стаците се кулинарски ѕвезди, особено во блискоисточната кујна, каде што се користат во речиси сè, од десерти до јадења со месо. Сепак, се чини дека и ние донекаде го усвоивме овој тренд, па затоа често ги додаваме во јадења, ги купуваме или правиме свои намази и сладоледи. Покрај очигледниот факт дека се вкусни, ф’стаците се исто така вистински нутритивен извор и се очигледно паметен избор за секојдневен оброк, а еве зошто.

Нутритивни придобивки

Според нутриционистката Лорен Глисон, ф’стаците се меѓу најздравите јаткасти плодови (иако технички се семки). Со шест грама протеини на порција од 30 грама, тие се веднаш зад кикиритките и на исто ниво со бадемите. Исто така, една порција содржи три грама влакна, што е три пати повеќе од индиските ореви, а знаеме дека влакната придонесуваат за подобро варење и подолго чувство на ситост.

Калиум за здравјето на срцето

Калиумот е особено важен кај ф’стаците. Тие содржат речиси 60 проценти повеќе калиум од кикиритките и повеќе од двојно повеќе од оревите, објаснува нутриционистката.

Овој минерал помага во намалувањето на крвниот притисок и намалувањето на ризикот од срцеви заболувања. Бидејќи повеќето луѓе не консумираат доволно калиум, ф’стаците се лесен и вкусен начин да се промени тоа.

Антиоксиданти против стареење и за подобар вид

Ф’стаците се меѓу храната со висока содржина на фенолни соединенија. Овие антиоксиданти помагаат во борбата против оксидативниот стрес, го забавуваат стареењето, а исто така можат да го намалат ризикот од хронични заболувања. Дополнителен бонус е што, за разлика од многу други јаткасти плодови, ф’стаците ги задржуваат своите антиоксидантни својства дури и по печењето.

Овие зелени семки содржат лутеин и зеаксантин, антиоксиданти кои се неопходни за здравјето на очите. Тие штитат од штетната сина светлина и го намалуваат ризикот од макуларна дегенерација и катаракта. Исто така, содржат витамин Е и цинк, кои дополнително го поддржуваат здравјето на мрежницата и ноќниот вид.

Помагаат во губењето на тежината

Благодарение на комбинацијата од влакна, протеини и здрави масти, ф’стаците се заситувачка ужина која помага во контролата на апетитот и телесната тежина. Покрај тоа, купувањето ф’стаци во лушпа ќе биде уште покорисно во борбата против зголемувањето на телесната тежина, бидејќи овој метод на одвојување на плодот од лушпата дополнително ќе ја забави нивната консумација.

Како да ги користите во текот на денот

Сировите ф’стаци се одличен избор, како и печените, бидејќи ги задржуваат повеќето од нивните здравствени придобивки. Сепак, Глисон предупредува, треба да внимавате на внесот на сол ако се солени. Таа препорачува консумирање од триесет до шеесет грама дневно, или како ужина, наросени врз јогурт или салати, или измешани во сосови и песто.