Грашокот има својства на суперхрана, но може да биде опасен за луѓето алергични на кикиритки и соја

Фото: Pexels
197

Мешунките се чест алерген, а грашокот не е исклучок. Посебно внимание треба да се посвети доколку ви е дијагностицирана алергија на мешунки, што може да се однесува и на кикиритки и соја.

Покрај растителните влакна, грашокот содржи хранливи материи како што се магнезиум, витамини Б и Ц, за кои се знае дека помагаат во контролата на шеќерот во крвта.
Грашокот е мешункаст зеленчук од исто семејство на растенија како гравот, леќата и кикиритките. Предноста е што може да се чува замрзнат, а нутритивните вредности на сировиот и замрзнатиот грашок се речиси идентични, разликата во придобивките од свежиот грашок е многу мала.
Грашокот припаѓа на зеленчук со умерено количество калории и многу малку масти. Порција од 80 грама има 63 калории.
Во однос на исхраната, сепак постои мала разлика помеѓу свежиот и замрзнатиот грашок, но е незначителна, што го прави не само корисна, туку и економична храна.

Еве 5 супер придобивки од грашокот поради кои треба да го вклучите во вашата исхрана.

Грашокот е богат со растителни протеини
Богат со растителни влакна е првата и можеби најважната препорака за грашок. Не е ни чудо што експертите за исхрана го препорачуваат на луѓе кои се вегани или вегетаријанци. Железото од грашокот е голема помош потребна за формирање на црвени крвни зрнца и транспорт на кислород низ телото, со што се спречува анемија и низа други болести.

Може да ја подобри контролата на шеќерот во крвта
Со низок гликемиски индекс (ГИ) и висока содржина на влакна, грашокот е корисен дел од вашата исхрана доколку треба да го следите нивото на шеќерот во крвта. Грашокот содржи скроб во форма на амилоза, која го забавува варењето, но не во голема количина. Студиите потврдуваат дека може да помогне во подобрување на нивото на гликоза. Грашокот содржи и хранливи материи како што се магнезиум, витамини од групата Б и витамин Ц, кои помагаат во контролата на шеќерот во крвта.

За подобро варење и против запек
Грашокот е богат со растителни влакна, кои во исто време „работат“ за здравјето на дигестивниот систем и го поттикнуваат растот и развојот на корисни цревни микроби, кои играат клучна улога во состојбата на нашиот имунитет. Голем дел од содржината на влакна е растворлив, што може да го ублажи или спречи запекот. Јадењето повеќе влакна е исто така поврзано со намален ризик од голем број состојби, вклучувајќи дебелина, дијабетес тип 2, срцеви заболувања и рак.

Состојките од грашокот ни го зајакнуваат срцето
Грашокот содржи минерали кои се здрави за срцето, вклучувајќи магнезиум, калиум и калциум, а исто така е богат со антиоксидантни хранливи материи како витамин Ц. Исто така има и фитонутриенти, вклучувајќи каротеноиди и флавоноли кои го штитат срцето и придонесуваат за оптимална кардиоваскуларна функција. Растворливите влакна содржани во грашокот ни помагаат да го контролираме нивото на холестерол, особено ЛДЛ (лошиот) холестеролот.

Можна заштита од хронични и малигни заболувања
Редовното вклучување на мешунките во исхраната може да го намали ризикот од малигнен рак поради високото ниво на антиоксиданти. Грашокот содржи и природни соединенија наречени сапонини, а докажано е дека овие соединенија помагаат во заштитата од некои форми на рак. Сето ова е потврдено со некои клинички студии.

Дали грашокот е безбеден за секого и кој треба да го избегнува?
Мешунките се чест алерген, а грашокот не е исклучок. Посебно внимание треба да се посвети доколку ви е дијагностицирана алергија на мешунки, што може да се однесува и на кикиритки и соја. Доколку ве загрижува алергија на одредена храна, не консумирајте храна која не сте ја пробале во големи количини, а за останатото бидете внимателни и доволно информирани. Алерго тестовите ќе ви дадат мир и дисциплина во исхраната, но и избегнување на здравствени компликации.