Дали чоколадото е безбедно за луѓето со иритабилни црева?

Фото: Pexels
126

Гастроентеролог зборува за тоа дали е безбедно да му се препуштите на слаткото задоволство или не, доколку страдате од дигестивни проблеми, особено ако страдате од симптоми на иритабилни црева


Животот со синдром на нервозни црева (irritable bowel syndrome или IBS), може да биде како ноќна мора ако не се лекува.

Физичките симптоми може да вклучуваат дијареа, запек, надуеност и абдоминална болка, додека состојбата е поврзана и со работи како депресија и анксиозност.

Неверојатни 10 до 20% од Американците живеат со IBS, додека скоро 15% од светската популација пријавува дека страда од симптоми на IBS.

Но, како чоколадото, конкретно, влијае на IBS и други состојби поврзани со дигестивниот систем?

Вилијам Чеј, гастроентеролог и професор по медицина и нутриционистички науки, кој е експерт кога станува збор за тоа како храната влијае на лицата со ИБС, зборува на оваа тема за Michigan Medicine.

Дали луѓето со IBS треба да јадат чоколадо?
Професор Чеј: Традиционално, чоколадото се смета за потенцијален тригер за цревни симптоми како болка, грчеви, надуеност, гасови и дијареа.

Тоа е затоа што чоколадото, особено млечното чоколадо, содржи многу шеќер, вклучувајќи лактоза, млечни протеини и масти – сето тоа може да предизвика симптоми кај осетливите лица.
Ова особено се однесува на лица кои се нетолерантни на лактоза или кои имаат состојби како IBS.

Меѓутоа, во поново време, имаше истражувања кои сугерираат дека какаото во прав може да ги урамнотежи лошите нус-ефекти кои може да ги предизвика чоколадото.

Прелиминарната работа сугерира дека какаото може да го промовира растот на корисни цревни бактерии како што се Lactobacillacea и Bifidobacterium.

Како гастроентеролози, сè уште ни требаат повеќе истражувања за ова, но се чини дека децата можеби не се единствените организми кои сакаат чоколадо.

Дали постои научно објаснување за тоа зошто лицата со IBS не треба да уживаат во чоколадо?
Чеј: Многу пациенти со IBS имаат основни абнормалности во начинот на кој нивните црева се чувствуваат и реагираат на храната, бактериите и другите делови од она што ние го нарекуваме „луминално микроопкружување“.

Ова може да се дефинира како простор во внатрешноста на цревата и дебелото црево што е и „внатре“ и „надвор“ од нашите тела.

Луминалната микросредина е во интеракција со имунолошкиот систем и нервите во ѕидот на нашиот гастроинтестинален тракт (ГИ), така што она што го јадеме има големо влијание врз тоа како функционира нашето црево и какви симптоми доживуваме или не.

Со оваа информација како позадина, шеќерот, протеините и мастите во чоколадото може да влијаат на функцијата и чувството на цревата на начин што предизвикува симптоми кај некои поединци.

Кои се некои алтернативи на чоколадото за лица со IBS?
Чеј: Сиромашните, но можеби подобро подносливи замени вклучуваат рогач или јаткасти плодови или овошје прекриени со јогурт.

Сепак, паметно е да се биде претпазлив со бонбоните „без шеќер“ кои содржат сорбитол или сукралоза што може да предизвика ГИ симптоми кај лица со IBS и други ГИ состојби како што се воспалителна болест на цревата или целијачна болест.

Како лицата со IBS и/или други состојби поврзани со ГИ да избегнуваат чоколадо за време на празници и прослави?
Чеј: Се разбира, умереноста останува правило на денот. Повеќето луѓе можат да толерираат мали количини чоколадо и други слатки, но ако имате нетолеранција на лактоза или IBS, колку повеќе јадете, толку повеќе ја искушувате судбината.