И храната има врска со стресот: Еве кои намирници го креваат кортизолот

Фото: Pixabay
121

Изборот на храна што ја консумираме секој ден може значително да влијае на нашето ниво на кортизол, хормон познат и како „хормон на стрес“.

Додека здравата исхрана може да помогне да се намали стресот, одредени видови на храна може дополнително да го зголемат, а со тоа негативно да влијаат на здравјето.

Нутриционистката Миранда К. Смит за SheFinds истакнала три типа на храна што треба да се избегнува за да се држи под контрола нивото на кортизол.

Преработените јаглехидрати, како белиот леб, печива и слатки грицки, „брзо се разградуваат во шеќер, предизвикувајќи скок на нивото на гликоза во крвта“, објаснува Смит.

Овој ненадеен пораст на шеќер е проследен со подеднакво ненадеен пад, што може да доведе до чувство на раздразливост, замор и стрес.

Пржената храна често содржи нездрави транс масти и омега-6 масни киселини кои можат да го зголемат воспалението во телото, што доведува до ослободување на кортизол.

„Хроничното воспаление се смета за стрес за телото, а пржената храна е дополнително оптоварување на дигестивниот систем, предизвикувајќи надуеност, дигестивни проблеми и непријатност“, вели Смит.

Кортизол како одговор на телото

Храната богата со сол може да предизвика задржување на течности и да го наруши балансот на електролити, што телото го доживува како стрес.

Според Смит, „телото реагира со ослободување на кортизол за да го регулира балансот на течности и да го одржува крвниот притисок“, што дополнително го зголемува нивото на стрес.

За да се избегнат негативните ефекти од покаченото ниво на кортизол, експертите препорачуваат урамнотежена исхрана богата со интегрални намирници, здрави масти и влакна и редовна хидратација.

Храна што го регулира нивото на кортизол

Исхраната игра клучна улога во регулирањето на нивото на кортизол и целокупното чувство на благосостојба.

Храната богата со витамини, минерали и антиоксиданти, како што се овошјето, зеленчукот, интегралните житарки и здравите масти, може да помогне да се смири телото и да се намали воспалението.

Исто така, внесувањето на храна богата со магнезиум, како што се јаткастите плодови, спанаќот и семките, е поврзано со пониски нивоа на стрес.

Редовните оброци и одржувањето на стабилно ниво на шеќер во крвта се клучни за спречување на флуктуации на кортизолот и избегнување на чувството на замор и раздразливост.

Промените во навиките за исхрана, заедно со доволно сон и физичка активност, можат да бидат моќен сојузник во борбата против негативните ефекти на стресот и одржувањето на хормоналната рамнотежа.