Јаболко и путер од кикиритки, грозје и сирење…

Фото: Freepik
122

Помалку фруктоза и пониски скокови на шеќер во крвта ќе обезбеди помалку слатко овошје како што се боровинки, диња и малини. Но, за да ја забавите апсорпцијата на фруктоза, не треба да се откажувате од овошјето со висок процент на шеќер, туку комбинирајте го на соодветен начин.

Овошјето е основна намирница која содржи важни витамини, протеини и диетални влакна

неопходни за правилно функционирање на организмот. Но, исто така, содржи голем процент на

фруктоза, која може да им наштети на поединци ако го земаат на погрешен начин.

Фруктозата е еден вид едноставен шеќер кој му дава сладост на овошјето, но и на медот и, на

пример, ги заменува засладувачите како што е сирупот од агава. Исто како и секој друг шеќер, тој

може значително да го зголеми нивото на шеќер во крвта, во зависност од видот на слаткото

овошје што го јадеме.

Бананите, мангото, смоквите и грозјето се овошја со висок процент на фруктоза, што ќе предизвика

ненадеен скок на шеќерот во крвта, што може да резултира со мала треска, вртоглавица и уште

посилна желба за слатки кај оној што ги јадел.

Помалку фруктоза и пониски скокови на шеќер во крвта ќе обезбеди помалку слатко овошје како

што се боровинки, диња и малини. Но, за да ја забавите апсорпцијата на фруктоза, не треба да се

откажувате од овошјето со висок процент на шеќер, туку комбинирајте го на соодветен начин.

Комбинацијата на овошје со масти или протеини ќе го забави порастот на шеќерот во крвта,

истакнува американската нутриционистка и авторка на книги Френсис Ларгеман-Рот, која додава:

„Токму затоа јаболката со путер од кикиритки, бобинките со јогурт и грозјето со сирење се

класични. и здрави залаци“.