Kако да го држите крвниот притисок под контрола?

Фото: Pexels
361

Хипертензијата е тивка, подмолна болест, која може да не покажува никакви симптоми со години. Високите вредности на крвниот притисок се забележуваат само кога се манифестираат оштетувања на различни органи, најчесто во срцето, мозокот, бубрезите или очите. Лекар и нутриционист објаснуваат како да го држите крвниот притисок под контрола

Во многу земји, кардиоваскуларните болести се главната причина за смртност, а крвниот притисок кај многу жители има вредности кои се повисоки од 140/90 mmHg. Иако хипертензијата е поврзана со фактори на ризик што може да се избегнат и постојат ефективни лекови за нејзино лекување, истражувањата покажуваат дека таа е слабо контролирана кај популацијата. Вредностите на крвниот притисок треба да се спуштат под 140/90 mmHg.

Лекарите напоменуваат дека не се сите лекови за намалување на крвниот притисок подеднакво добри за секој пациент со висок крвен притисок, па затоа е важно да се пие соодветна терапија. Исто така, околу 90 отсто од случаите со висок крвен притисок се од непозната причина, но некои фактори играат значајна улога, како што се внесот на сол, генетиката, возраста или стресот. Исхраната е многу важна за превенција и третман на висок крвен притисок.

Маслиновото масло, лукот, минералната вода и диетата DASH се најдобри сојузници против хипертензијата
Научните студии за екстра девственото маслиново масло се особено охрабрувачки. Имено, забележано е дека луѓето кои редовно консумираат маслиново масло имаат пониски вредности на крвниот притисок, а редовното консумирање на маслиново масло може дури и да ја намали потребата од лекови за намалување на крвниот притисок, иако во никој случај не се препорачува тоа да го правите на сопствена иницијатива.

Исто толку е важна и оптималната физичка активност како и промените во исхраната. Се препорачува умерена физичка активност од најмалку 30 минути секој ден.

Нутриционистите го споменуваат лукот како суперхрана во борбата против високиот крвен притисок, чие заштитно дејство врз кардиоваскуларните заболувања е докажано со бројни студии кои укажуваат дека лукот влијае на нивото на липидите во плазмата, фибринолитичката активност и го намалува крвниот притисок.

Минералната вода богата со бикарбонати може да биде корисна затоа што е докажано дека консумирањето на газирана натриум-хидрогенкарбонат природна минерална вода може да биде корисна во превенцијата од кардиоваскуларни болести бидејќи бикарбонатите во водата имаат антихипертензивно дејство, објаснуваат нутриционистите.

За секој со вишок килограми и висок крвен притисок, тие ја предлагаат диетата DASH.

 Самиот збор, DASH, значи Dietary Approaches to Stop Hypertension или, во превод: Диететски пристап за запирање на хипертензијата. Оваа диета има за цел да ги намали масните наслаги и да овозможи подобар проток на крв низ крвните садови, што доведува до понормален крвен притисок и подобра работа на срцевите мускули.

Докажано е и дека оваа диета драстично го намалува ризикот од дијабетес, го намалува холестеролот и ја намалува тежината. Најдоброто нешто во оваа диета е што нема да морате да гладувате, туку ќе треба само малку да ја прилагодите исхраната и да внимавате што јадете. Сè уште ќе можете да јадете разновидна храна и да јадете вкусни оброци, но некои работи ќе мора да ги намалите.

Се заснова на висок внес на овошје и зеленчук, млечни производи со малку маснотии и ограничување на сувомеснатите производи и солта. Научниците во САД ја развиле и ја тестирале диетата DASH за хипертензија во бројни клинички студии и таа се покажала како многу ефикасна и може да се прифати долгорочно, како здрав начин на живот, а резултатите во килограми и намалување на крвниот притисок се видливи веќе по две недели.

Препорачана храна
Магдоносот содржи многу витамин Ц, кој докажано пропорционално го намалува крвниот притисок. Покрај магдоносот, се препорачува да се користи и свежо овошје и зеленчук.
Пробиотиците се богати со калциум, кој благотворно делува на крвниот притисок, а најдобро е да ги комбинирате со банана која е богата со калиум.
Коцка темно чоколадо дневно, богата со антиоксиданти, помага во намалување на крвниот притисок без да добиете вишок на килограми.

Храна која треба да се избегнува
Алкохолот се смета за една од главните причини за висок крвен притисок и не се препорачува да се консумира ниту во мали количини. Кофеинот ги стеснува крвните садови и на тој начин го зголемува крвниот притисок. Кафето, чајот и газираните пијалаци содржат големи количини на кофеин, затоа избегнувајте ги.

Масната храна го зголемува крвниот притисок.
Избегнувајте рафинирани масла, користете само ладно цедени масла бидејќи содржат „добри масти“.