Како да го зачувате магдоносот свеж подолго време?

Фото: Pexels
504

За да го искористите максимумот од вкусовите на ароматичните билки, тие мора да се чуваат свежи. Тука ќе најдете неколку начини за зачувување на свежината на магдоносот до два месеци.

Зачините и ароматичните растенија се кујнски сојузници. Совршени се за ароматизирање и подобрување на јадењата. За да ги зачините своите сосови или чорби, можете да додадете букет од мајчина душица, ловорови лисја и врзан магдонос. За да го искористите максимумот од вкусовите на овие растенија, тие мора да се чуваат свежи. Тука ќе најдете неколку начини за зачувување на свежината на магдоносот до два месеци.

Зачувување на свежината на ароматичните растенија
Одржувањето на свежината на ароматичните растенија е можно со правилни техники. Ова што следува се најдобрите начини да го одржувате магдоносот свеж што е можно подолго.

Како да се зачува свеж магдонос?
Изберете светло зелен магдонос со свеж мирис. Избегнувајте овенат, кафеав или збрчкан магдонос.
Постојат неколку начини за зачувување на оваа ароматична билка.

Чување магдонос во херметички затворен сад
Во стаклена тегла: ситно исечкајте го магдоносот и чувајте го во затворена стаклена тегла. Овој метод го одржува магдоносот посвеж отколку кога се чува како стебла.
Во фрижидер:
Измијте го магдоносот за да ја отстраните нечистотијата, прашината и сите инсекти.
Истресете го вишокот вода и ситно исечкајте го, фрлајќи ги стеблата.
Ставете го сечканиот магдонос на чинија во фрижидер.
Секојдневно мешајте го магдоносот за да се обезбеди рамномерно сушење.
Откако ќе се исуши, чувајте го во херметички затворен сад на ладно и суво место.

Чување магдонос во тегла со вода
Однесувајте се кон свежиот магдонос како кон букет цвеќе.
Исечете 12 мм од долниот дел на стеблата и отстранете ги сите кафени лисја.
Осигурајте се дека листовите се суви. Исплакнете ги само кога ќе ги користите.
Ставете ги стеблата од магдонос во тегла наполнета со ¾ вода.
Чувајте го во фрижидер со пластична кеса лабаво обвиткана над теглата и прицврстена со гумено ластиче.
Менувајте ја водата на секои два дена за да ја одржите свежината.
Пред употреба, исплакнете го и исушете го со хартиена салфета.

Користење на хартиена салфета за зачувување
Навлажнете хартиена салфета (по можност непечатена) и завиткајте ја околу магдоносот.
Да се чува во херметички затворена кеса во фрижидер. Повторно навлажнете ја хартиената салфета кога ќе се исуши.
Зачувување на сечканиот магдонос во замрзнувач
За долгорочно складирање, замрзнувачот е вашата најдобра опција.

Пред замрзнување: проверете дали магдоносот е исчистен и исушен правилно за да се избегне замрзнување на нечистотија или бубачки.

Користење на масло за зачувување
Опција 1:
Чист и сув магдонос.
Ситно исечкајте и ставете го во калапи за коцки мраз.
Прелијте го магдоносот со маслиново или неутрално растително масло и замрзнете. Користете ги коцките како додаток на вкус во супи и чорби.
Алтернативно, ставете го сечканиот магдонос во кеса за замрзнување, додадете 2 лажици растително масло, отстранете го воздухот и затворете.
Опција 2:
Со процесор за храна ситно исечкајте го магдоносот.
Се меша со 2 лажици маслиново или растително масло и се замрзнува во калапи за коцки мраз. Откако ќе се замрзнат, префрлете ги коцките во кеса за замрзнување.

Чување магдонос во вода
Чист и сув магдонос.
Одделете ги листовите од стеблата, ставете ги во калапи за мраз, покријте ги со вода и замрзнете.

Бланширање магдонос за подолго зачувување
Откако ќе го исплакнете, магдоносот кратко сварете го.
Кога ќе почне да осветлува, извадете го и исплакнете со ладна вода.
Извадете ги стеблата, ситно исечкајте ги и ставете ги во калапи за мраз со малку вода. Замрзнете 24 часа, а потоа префрлете ги коцките во кеса за замрзнување.

Како заклучок, ароматизирањето на јадењата со магдонос е едноставно со овие техники за зачувување. Користете ги вистинските методи, замрзнете ако е потребно и уживајте во свеж магдонос кога и да посакате.