Како да препознаете дали компирите се полни со токсини?

Фото: Pixabay
281

Кога компирот е изложен на светлина, хлорофилот го стимулира формирањето на соланин, супстанца која го штити компирот од разни штетници. За жал, соланинот може да биде токсичен за луѓето бидејќи ги попречува нормалните биолошки процеси во телото.

Компирите се популарни поради нивната разновидност и приспособливост во подготовката на различни јадења. Нивната универзалност овозможува да се користи како состојка во многу кујни ширум светот. Покрај тоа, компирите се достапни и економични, што ги прави омилен избор за многу семејства. Нивниот богат вкус и текстура ги прават вкусен додаток на различни јадења, без разлика дали се печени, варени, пржени или печени во различни сосови и зачини.

Компирите често се присутни на нашата трпеза, но важно е да се внимава при изборот на овој зеленчук.

Зелената кора на компирот може да укаже на присуство на токсични материи, па затоа е важно да знаете како да го препознаете овој знак. Создавањето зелена боја на кората на компирот е природен процес. Кога компирот е изложен на светлина, почнува да произведува хлорофил, зелениот пигмент кој им дава боја на многу растенија. Поради ова, кората на компирот може да ја промени бојата од жолта или светло-кафеава во зелена. Но, потешко е да се види зелената боја под темно кафеавата кора од компирот, па најдобро е да се провери со гребење или лупење на кората – ако забележите зелени траги под кората, тоа може да значи присуство на токсини.

Важно е да се напомене дека хлорофилот, кој ја предизвикува зелената боја на компирот, е сосема безбеден и е присутен во многу намирници кои редовно ги консумираме.

Сепак, постои уште една опасна супстанција – соланин. Кога компирот е изложен на светлина, хлорофилот го стимулира формирањето на соланин, супстанца која го штити компирот од разни штетници. За жал, соланинот може да биде токсичен за луѓето бидејќи ги попречува нормалните биолошки процеси во телото. Најголема концентрација на соланин се наоѓа во лушпата на компирот, па со лупење можете да го намалите количеството на овој токсин. Истражувањата покажале дека лупењето на компирот може да отстрани најмалку 30 отсто од соланинот, но најголемиот дел од него сепак останува во самиот компир. Дури и готвењето, пржењето или печењето нема значително да го намалат нивото на соланин во компирот, па затоа зелениот компир сепак може да биде опасен за консумирање.

Доколку забележите мали дамки со зелена боја на компирот, можете да ги исечете и да го консумирате останатиот дел, но доколку зелената боја е присутна на повеќе места, подобро е да се избегне конзумирање. За да се спречи формирање на соланин во компирот, се препорачува овој зеленчук да се чува на суво и темно место по купувањето, за да се заштити од светлина и екстремни температури.