Како да се излечите со природни средства од подмолната хеликобактерија

Фото: Pexels
310

Покрај современата медицина, во лекувањето можат да ни помогнат и природни лекови кои ни даваат одлични резултати. Пред да започнете со третманот со природни лекови, треба да ја одредите киселоста на желудечниот сок.

Helicobacter pylori е грам-негативна бактерија која населува различни делови на желудникот и дванаесетпалачното црево, каде што предизвикува воспаление со низок интензитет што е тесно поврзано со развојот на улкусна болест (пептичен улкус).

Ако не се лекува, бактеријата може да предизвика болести на дигестивниот систем, вклучувајќи гастритис (иритација и воспаление на слузницата на желудникот), пептичен улкус (се карактеризира со рани кои се формираат во желудникот или во горниот дел на тенкото црево), па дури и рак на желудникот.

Иако оваа бактерија може да ги предизвика наведените болести, експертите сметаат дека повеќето инфекции со H.pylori се незабележливи и без никакви симптоми.

Бактеријата може да се најде насекаде во светот, особено во земјите во развој каде што до 10% од децата и 80% од возрасните можат да бидат заразени со бактеријата H.pylori, обично без никакви придружни симптоми.

Во индустриски развиените земји, инфекциите се ретки кај децата и само околу 40% од возрасните се заразуваат со бактеријата. Ризикот од инфекција е поголем кај луѓето кои живеат во пренаселени простори или во нехигиенски услови.

За третман на Helicobacter pylori се пропишани специјални антибиотици и пробиотици. Лекувањето трае околу две недели.

Природен лек за Helicobacter pylori

Покрај современата медицина, во лекувањето можат да ни помогнат и природни лекови кои ни даваат одлични резултати. Пред да започнете со третманот со природни лекови, треба да ја одредите киселоста на желудечниот сок.

За зголемена киселост, корисни се ленено семе, сок од компир и уварок од одредени треви.

Ленено семе
1 лажица ленено семе прелијте со 200 мл зовриена вода. Покријте и оставете да отстои 2-3 часа. Процедете и земајте по 1 лажица пред секој оброк.

Вака добиената слуз има позитивно влијание на желудникот, бидејќи ги обвива ѕидовите на желудникот и ја намалува болката.

Сок од компир
За да го подготвите, земете 3 сирови компири и исцедете ги во соковник.

Добиениот сок се конзумира по половина чаша пред оброк.

Делува смирувачки на желудникот и ја намалува болката.

Уварок од треви
За ова ќе ви требаат: руса (росопас), камилица, кантарион и ајдучка трева.

Измешајте сè во еднакви размери (1 лажичка од секоја билка) и прелијте со половина литар врела вода.

Покријте и оставете да отстои 1 час. Вирус. Консумирајте во мали дози (50 мл) половина час пред оброците.

Ако имате намалена киселост, третманот на хеликобактер пилори се врши со употреба на зелка.

Сок од зелка
Исцедете сок од мала главица сирова зелка.

Консумирајте половина чаша еден час пред јадење.

Сокот од зелка е погоден за регенерација на ткивата.

Најефикасен лек во третманот на Helicobacter pylori е употребата на прополис и перга

Прополис и перга

Перга е полен што пчелите го собираат и го чуваат во своите кошници за да го користат во текот на зимата, како и во исхраната на младите пчели.

Пергата е ферментиран полен, односно производ кој се создава кога пчелите го собираат поленот од растителните цветови, го внесуваат во кошницата, го обработуваат со додавање производи во него со излачување на нивните жлезди.

Практично, поленот што го внесуваат во кошницата пчелите го натопуваат со секретот што го лачат од жлездите, го ставаат во ќелиите на саќето и одозгора го покриваат со мед.

Во процесот на ферментација, обработениот полен на пчелите станува побогат со бројни аминокиселини, ферменти, разни квасци, бактерии, млечна киселина итн.

При обработката на полен, пчелите користат над 200 микроорганизми, што иницира многу сложен процес на ферментација на полен.

За разлика од поленот, пергата е обработена со ферменти и се меша со мед.
Ова ја подобрува неговата апсорпција и искористување во телото на пчелите или на луѓето доколку ја користат во нивната исхрана.

При „претворањето“ на поленот во перга, јаглехидратите на медот создаваат млечна киселина, која ја зачувува пергата и ја штити од расипување.

Најдобри се природните лекови кои имаат антимикробна активност и можат „во корен“ да ја уништат причината за болеста. Сепак, прополисот и пергата се разликуваат по начинот на кој се користат.

Прополисот најдобро се користи во форма на алкохолна тинктура (капки од прополис).

10 капки прополис во чаша вода. Пијте по една чаша пред секој оброк.

Третманот завршува кога ќе испиете 100 мл тинктура од прополис. Не консумирајте прополис додека земате антибиотици.

Перга се консумира свежа. Само се џвака, по 10 мг на ден. Најдобро е да се џвака после оброк.

Исхрана во лекувањето на Helicobacter pylori

Се разбира, не заборавајте на правилната исхрана. За време на третманот не јадете солена, пржена, зачинета и мрсна храна.

Секој кој некогаш имал или има инфекција со Helicobacter pylori многу добро знае која храна може да ја консумира и која треба да ја ограничи или исфрли од исхраната.

Но, помал број луѓе се свесни за фактот дека некои намирници можат да помогнат да се запре растот на бактериите и на тој начин да му помогне на здравјето на подлабоко ниво.

Докажано помагаат: брокула, брусница, маслиново масло, куркума и зелен чај!