Како правилно да го берете босилекот: Мали трикови што ќе ги паметите засекогаш

Фото: Pexels
169

Со правилното берење босилек не само што ќе добиете свеж и ароматичен зачин во вашата кујна, туку и ќе го поттикнете неговиот здрав раст.

Босилекот со карактеристичниот мирис и вкус е омилен зачин во многу кујни ширум светот. Меѓутоа, за целосно да уживате во свеж босилек, важно е да знаете како правилно да го берете. Еве кои се чекорите за правилно берење лисја од босилек, што обезбедува не само изобилен раст на растението, туку и зачувување на свежината и интензитетот на вкусот.

Ако нема цвет на врвот, оставете го да расте

Ако стебленцето босилек има цвет на врвот, тоа е подготвено за берење. Избројте три „скршнувања“ од дното и над таа висина е идеално за сечење. Исечете го стебленцето со ножици. Стеблата под нивото на сечење ќе почнат да растат настрана исто како што е објаснето во видеото.

Еве уште неколку совети за берење босилек.
Собирање на врвовите: Листовите од босилек најдобро растат на врвовите на стеблата. Кога растението има најмалку 6-8 лисја, можете да започнете со берење. Потоа, изберете ги врвовите на стеблата за да го поттикнете страничниот раст.

Оставете ги долните листови: при собирање на врвовите, погрижете се да ги оставите долните листови недопрени. Ова помага да се одржи силата на растението.

Користете остри ножици или прсти: можете да користите остри ножици за прецизно да ги отсечете врвовите или едноставно со прстите нежно да ги отстраните листовите.

Редовно берење: босилекот е најдобро да се бере редовно, на секои неколку недели. Редовната берба го поттикнува растот на растенијата и го спречува цветањето, што може да влијае на вкусот на листовите.

Оставете ги врвовите да цветаат: Ако имате намера да оставите неколку врвови за растението да цвета (што е добро за привлекување пчели), задолжително оставете неколку врвови недопрени.

Правилното берење босилек не само што додава свеж и ароматичен зачин на вашето кулинарско искуство, туку и промовира здрав раст на растенијата. Следејќи ги овие едноставни чекори, можете да уживате во изобилство свеж босилек од вашата градина, подобрувајќи го вкусот на вашите јадења и придонесувајќи за здравјето на растението.