Како се произведуваат 350 тони традиционален француски путер секоја година

Фото: Freepik
38

Во „Мезон Бордје“, француски производител на путер, годишно се произведуваат 350 тони традиционален путер, користејќи локални состојки и техники стари со векови.

Во „Мезон Бордје“ во Сен Мало, Франција 350 тони путер се мешаат, месат и обликуваат рачно секоја година. Во просек, работилницата за путер обликува околу 20.000 мини путери и прави од 300 до 400 путери по нарачка, за ресторани.

Овој француски производител на путер, за годишното производство на традиционален путер, користи локални состојки и техники стари со векови. Процесот вклучува мешање, месење и обликување на путерот рачно.

„Мезон Бордје“ е познат по своите техники на рачно изработување, користејќи традиционални методи за производство на путер.

Путерот се прави со користење на локални состојки, набавени од мали фарми во Бретања, Франција.
Голем дел од путерот се обликува во мини путери, при што се произведуваат околу 20.000 дневно.
Исто така, создаваат путери по нарачка за ресторани, при што се изработуваат околу 300 до 400 дневно.
Компанијата произведува 350 тони путер годишно, кој се продава во 30 земји.
Ова видео покажува како се прават овие 350 тони традиционален француски путер секоја година: