Бројот на калории во вашето кафе во голема мера зависи од неговите состојки
Во нашиот утрински ритуал, секоја голтка кафе ни дава мало чувство на задоволство – тивок момент на утеха пред да започне денот.
За многумина, оваа утеха е засладена со полна лажица шеќер.
Меѓутоа, како што сѐ повеќе и повеќе му даваме приоритет на нашето здравје, вреди да се преиспита оваа навидум безопасна навика.
Што ако клучот за поздрав начин на живот – а можеби дури и попрефинето искуство со кафето – лежи во збогувањето со таа лажичка шеќер?
Еве зошто треба да престанете да додавате шеќер во вашето кафе и како оваа едноставна промена може да го подобри не само вашето здравје, туку и да ги почувствувате богатите, нијансирани вкусови на вашето кафе кои инаку сте ги прекривале со сладоста на шеќерот.
Експертите предупредуваат дека редовното консумирање премногу слатко кафе и разни засладени пијалаци може да доведе до неколку здравствени проблеми, вклучително и зголемен ризик од дијабетес, кардиоваскуларни болести, проблеми со кожата, нарушувања на спиењето, безалкохолна масна болест на црниот дроб (NAFLD) и болести на бубрезите.
Обидете се да ја намалите консумацијата на кафе со шеќер или барем да го консумирате умерено.
Зошто обичното кафе без шеќер е подобар избор?
1. Го намалува ризикот од дијабетес
Обичното кафе може да помогне да се намали ризикот од дијабетес тип 2, особено кај жените.
Една студија од Harvard T.H. Chan School of Public Health открила дека консумирањето кафе го намалува ризикот за 8 проценти.
Сепак, додавањето шеќер може да го зголеми нивото на шеќер во крвта, спротивставувајќи ѝ се на оваа предност, а луѓето со дијабетес треба да се консултираат со својот лекар пред да го вклучат кафето во нивната исхрана.
2. Го намалува ризикот од срцеви заболувања
Кардиоваскуларните болести сè уште се водечка причина за смртност во светот. Изненадувачки, умереното консумирање кафе може да помогне да се намали овој ризик.
Студијата објавена во Ochsner Journal сугерира дека обичното кафе може да биде добро за срцето. Но запомнете, оваа придобивка се намалува со додадениот шеќер.
3. Ја подобрува меморијата
Дали сте заборавни во последно време?
Кафето може да помогне. Истражувањето на Универзитетот Џон Хопкинс покажува дека обичното кафе може да ја подобри меморијата, исто како и претходно, шеќерот ги намалува тие шанси.
4. Помага при слабеење
Ако се обидувате да изгубите неколку килограми, воведете црно кафе во вашето мени.
Според списанието Critical Reviews in Food Science and Nutrition, кофеинот го поттикнува метаболизмот и ја стимулира термогенезата, помагајќи ви да согорите повеќе калории.
5. Го штити црниот дроб
NAFLD станува сѐ почеста како што се зголемуваат стапките на дебелина.
Кафето може да обезбеди заштита од оваа состојба.
Една студија во Journal of Hepatology покажала дека консумирањето кафе може да ја намали преваленцата на NAFLD.
Дополнително, нуспроизводот на кофеин, параксантин, го инхибира формирањето на ткиво со лузни, потенцијално спречувајќи различни заболувања на црниот дроб, вклучувајќи хепатитис Ц, цироза и рак на црниот дроб, како што е објавено во Frontiers in Pharmacology.
6. Спречува кариес
Обичното кафе може да биде добро и за вашите заби. Journal of Conservative Dentistry откри дека кафето без додатоци го намалува ризикот од расипување на забите со намалување на бактериите во устата.
7. Го регулира крвниот притисок
Управувањето со високиот крвен притисок е од суштинско значење за здравјето на срцето.
Една студија во списанието Nutrients сугерира дека умереното консумирање кафе може да помогне во намалувањето на крвниот притисок.
Сепак, прекумерната потрошувачка може да има спротивен ефект, па затоа умереноста е клучна. Калории во кафето
Бројот на калории во вашето кафе во голема мера зависи од неговите состојки.
Висококалоричните опции како фрапучино и лате се полни со млеко, шлаг и шеќер.
Спротивно на тоа, црното кафе или ладното американо содржат само 2 до 12 калории по шолја, што ги прави поздрав избор во секоја смисла.
Иако обичното кафе има многу придобивки, тоа не е за секого.
Кај луѓето со чувствителен стомак или дигестивни проблеми, кафето може да ги влоши симптомите, предизвикувајќи надуеност, запек, гасови и дијареа,