Канабисот како лек: Придобивки и нуспојави за кои можеби не сте знаеле

Фото: Pexels
239

Важно е да се сфати дека канабисот речиси секогаш се користи за лекување на симптомите – како што се мускулните грчеви при мултиплекс склероза или губењето на апетитот предизвикано од лековите за ХИВ – наместо на самите состојби.

Медицинската марихуана, или медицинскиот канабис, го користи растението канабис или хемикалиите во него за лекување на симптоми или состојби.

Медицинската марихуана или медицинскиот канабис, генерално доаѓа во исти облици како и рекреативната марихуана, но постојат и високо прочистени и лабораториски изработени верзии кои се користат за одредени состојби.

Растението канабис содржи повеќе од 100 различни хемикалии наречени канабиноиди. Секој од нив има различен ефект врз телото. Делта-9-тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD) се главните хемикалии кои се користат во медицината. THC, исто така, произведува еуфорично чувство кога луѓето пушат марихуана или јадат храна што ја содржи.

Канабис сатива, историски ценет поради неговата разновидна употреба, последните години се соочува со промена на глобалната перспектива.

Неодамна, канабидиолот (CBD), непсихоактивен канабиноид, е клинички потврден за третман на специфични медицински состојби. И покрај извонредниот напредок во одгледувањето растенија канабис со канабиноиди со висок принос и реконструкцијата на производството на канабиноиди, остануваат предизвиците во разбирањето на генетските и биохемиските механизми на биосинтезата на канабиноидите.

За што се користи медицинската марихуана?

Канабисот е одобрен ширум светот за различни видови состојби како што се:

Тешка и хронична болка

Мултиплекс склероза и мускулни грчеви

Тешка мачнина и повраќање предизвикани од лекувањето на рак

Епилепсија и напади

Алцхајмерова болест

Амиотрофична латерална склероза (АЛС)

ХИВ/СИДА

Кронова болест

Глауком Мигрена

Анорексија

Синдром на иритабилни црева

Посттрауматско стресно нарушување

Важно е да се знае дека многу употреби генерално не се поддржани со цврсти научни докази, пренесува WebMd.

Исто така, важно е да се сфати дека канабисот речиси секогаш се користи за лекување на симптомите – како што се мускулните грчеви при мултиплекс склероза и губење на апетитот предизвикано од лековите за ХИВ – наместо на самите состојби.

Нус појави од медицинската марихуана

Сепак, медицинската марихуана не е безопасна и може да предизвика штета, предупредуваат лекарите. Најсериозните штети вклучуваат зголемен ризик од несреќи и ризик децата случајно да ги проголтаат овие производи и да доживеат проблеми со дишењето и други симптоми на предозирање.

Возрасните постари од 65 години, исто така, може да се соочат со зголемен ризик од повреди кога користат марихуана.

Други краткорочни ефекти, вклучително и некои во кои луѓето уживаат и други што предизвикуваат вознемиреност, може да вклучуваат:

Еуфорија
Променети сетила, како што се гледање посветли бои или мирис на посилни мириси
Променето чувство за простор и време
Нарушена меморија и размислување
Конфузија и дезориентација
Лоша координација на мускулите
Релаксација или поспаност
Вртоглавица
Напади на паника
Сува уста
Зголемен пулс
Побавно време на реакција
Штетни интеракции со други лекови Халуцинации (гледање работи што ги нема) или илузии (верување во работи што не се вистинити). Тие обично се јавуваат само при високи дози.

Марихуаната, исто така, може да има долгорочни негативни ефекти, вклучувајќи:

Негативни ефекти врз вниманието, учењето и меморијата кај тинејџерите и младите кои користат многу марихуана пред нивниот мозок целосно да се развие.
Штети поврзани со пушењето. Секој вид на пушење може да ги оштети вашите бели дробови и да го зголеми ризикот од мозочен удар, срцеви заболувања и болести на крвните садови.
Зголемен ризик од шизофренија кај луѓе кои веќе се изложени на ризик од ова сериозно нарушување на менталното здравје.
Често, силно повраќање кај долгорочните корисници на високи дози на THC.
Зависност (нарушување на употребата на канабис). Ова е поверојатно да се случи кај тинејџерите отколку кај возрасните корисници.
Луѓето кои не треба да користат марихуана вклучуваат:

Трудници – ТХЦ може да допре до мозокот на фетусот и да влијае на подоцнежното внимание, меморијата и решавањето проблеми. Марихуаната исто така може да го зголеми ризикот од раѓање на мртво дете, предвремено раѓање и мала тежина при раѓање.
Доилки – ТХЦ може да навлезе и во мозокот на доенчињата и може да му наштети на развојот.
Истражувачите велат дека марихуаната може да биде опасна и за:

Луѓе со историја на психоза, чија состојба може да се влоши.
Луѓе со срцеви заболувања. Особено има очигледни ризици за срцето. Истражувањата откриваат зголемен ризик од срцев удар еден час по пушењето марихуана.
Во однос на канабиноидите, извршени се неколку контролирани клинички испитувања, а нивните анализи го поддржуваат корисниот ефект на канабиноидите (дронабинол и набилон) врз мачнините и повраќањето предизвикани од хемотерапија во споредба со плацебо.

Спроведени се десет клинички испитувања за употреба на инхалациски канабис кај болни од рак, пишува Онкологија.нет. Четири мали студии го проценувале антиеметското делување, но секоја истражувала различна популација на пациенти и режим на хемотерапија.

Една студија не покажала никаков ефект, друга студија покажала позитивен ефект во споредба со плацебото, а третиот извештај од студијата не дал доволно податоци за да се донесе заклучок.

Експертите предупредуваат дека медицинскиот канабис делува многу подобро за ублажување на болката и укажуваат на опасноста од конзумирање непроверени супстанци.