Пред да ја пробате, размислете дали навистина е таа тоа што ви треба, а ако навистина сакате да џвакате само шницли, барем не го правете тоа предолго за да не направите повеќе штета отколку корист.
Нутриционистката Сандра Хрг предупредува на долгорочните негативни ефекти од ваквата исхрана
Карнивор диетата го зафати Тик-Ток во последниве месеци, а следбениците на диетата со месо им се восхитуваат на нејзините здравствени придобивки.
Сепак, ниту еден експерт не препорачува ваква диета, а тоа доволно говори за тоа колку е таа всушност здрава.
Пред да ја пробате, размислете дали навистина е таа тоа што ви треба, а ако навистина сакате да џвакате само шницли, барем не го правете тоа предолго за да не направите повеќе штета отколку корист.
Говедско месо, путер, сланина и јајца – тоа е она во што во последните месеци се колнат многу инфлуенсери, поддржувачи на карнивор исхраната.
Ваквата исхрана се базира првенствено на месо, додека внесувањето на овошје и зеленчук е сведено на минимум или е елиминирано.
На Тик-Ток има видеа на кои може да се види како луѓето јадат полна чинија со стекови и кајгана од дури 12 јајца, сето тоа за само еден ден, а некои од нив за ужина ќе изедат дури и парче путер, грицкајќи го како што обично се грицкаат, на пример, моркови.
Таквата исхрана која е донекаде слична на Аткинсоновата и кето диетата, се нарекува карнивор диета, лавовска или месна диета.
Секако, жестоките поддржувачи на таквата диета тврдат дека со оглед на тоа што се хранат на овој начин, кожата им е почиста од кога било досега, нивното варење никогаш не било подобро и тие се во најдобра форма досега.
„Една од најдобрите работи што ми се случија откако се префрлив од веганска исхрана на диета со месо е тоа што мојот мирис на телото, кој не ми беше пријатен, едноставно исчезна“, вели тик-токерката @steakandbuttergal во едно од нејзините видеа, додавајќи дека таа веќе не користи ниту сапун, ниту каков било вид дезодоранс, а сепак мириса прекрасно.
Како и да е, по палео и кето диетите, сега го имаме најновиот тренд на храна на социјалните мрежи – а тоа е избегнување на консумирањето овошје и зеленчук, за што многумина тврдат дека им помогнало да решат голем број здравствени проблеми.
Сепак, видеата во кои луѓето фалат и повикуваат на целосна месна односно карнивор исхрана, предизвикаа загриженост кај многу нутриционисти и лекари.
Популарниот британски пејач Џејмс Блант разви скорбут по два месеци ваква диета и сега самиот предупредува за потенцијалните ризици од диетата која се базира само на месо.
Хрватската нутриционистка Сандра Хрг за еден хрватски портал зборува за ризиците од карнивор исхраната, за тоа дали и на кого таа воопшто не би му ја препорачала и предупредила на долгорочните негативни ефекти од таквата диета.
Против сите принципи на правилна исхрана
Денеска постојат бројни трендови и алтернативни пристапи кон исхраната и здравјето, а еден од нив е карнивор исхраната.
Интересот за оваа диета, како специфичен режим на исхрана, почна да расте во последните неколку децении, а многу месојади веруваат дека нивната исхрана е поблиска до навиките во исхраната на нашите претци ловци-собирачи и дека на тој начин се повеќе поврзани со природата.
Овој специфичен режим на исхрана привлекува интерес поради неговите наводни потенцијални здравствени придобивки кои вклучуваат губење на тежината, подобрена ментална јасност и намалување на воспаленијата.
Сепак, уште од самиот почеток треба да се истакне дека оваа диета е спротивна на сите принципи на правилна исхрана и дека е невозможно да се избалансира, вели Хрг, додавајќи дека како и сите радикални диети, така и оваа носи бројни ризици, кои бараат претпазливост при одлучување и спроведување на ваков режим на исхрана.
Пред спиење – супа од коски
Исхраната на месојадите се заснова на едноставен принцип кој ги исклучува сите растителни производи, овошје, зеленчук, житарки, мешунки, јаткасти плодови и семки, со многу ниско или речиси никакво учество на јаглехидрати.
Типичните оброци се состојат од различни видови месо (говедско, пилешко, свинско, риба), внатрешни органи (изнутрици), јајца и млечни производи (по избор) како сирење, а како масти во подготовката се користат путер и свинска маст.
Пијалаците обично се ограничени на вода, чај и кафе, иако некои застапници препорачуваат само вода.
Дневната енергетска вредност на оброците во оваа исхрана може да варира во зависност од внесот на различни видови месо и производи од животинско потекло, како и од големината на порциите.
Вообичаениот калориски внес за возрасен е околу 2.200 kcal дневно, а оброците обично се делат на три главни оброци и две ужинки, а последниот оброк е обично шолја супа од коски.
Нутриционистката ја опишува таквата диета, истакнувајќи дека поради многу ограничениот избор на храна, оброците во карнивор исхраната се лесни за планирање и подготовка.
Зошто многумина ја фалат?
Како што вели нутриционистката Хрг, здравјето е во фокусот на поборниците на овој режим, па месојадците обично покажуваат високо ниво на самодисциплина и посветеност на исхраната.
Поради нејзината зголемена популарност, интересот за проучување на овој режим на исхрана расте, но важно е да се напомене дека студиите конкретно фокусирани на карнивор исхраната се доста ограничени и често со мал обем.
„Досега најголемиот дел од доказите за ефектите од карнивор исхраната доаѓаат од анегдотски извештаи и лични искуства, наместо од големи, ригорозно контролирани клинички испитувања.
Истражување од 2021 година на студија во која беа вклучени 2.029 субјекти кои практикуваа карнивор исхрана беше објавена во списанието Current Developments in Nutrition, но даде само прелиминарни податоци за здравствените резултати.
Повеќето испитаници пријавиле значителни подобрувања во општото здравје, како и подобра контрола на телесната тежина, а многу учесници во студијата пријавиле подобрена ментална јасност и енергија, намалено чувство на глад и желба за храна и подобра регулација на гликозата во крвта“, вели Хрг, додавајќи дека објаснувањето за таквиот исход лежи во метаболичките процеси кои се случуваат за време на овој тип на исхрана.
Имено, со намалувањето на внесот на јаглехидрати, телото помалку се потпира на гликозата како примарен извор на енергија, што доведува до постабилно ниво на шеќер во крвта, а дополнително зголемениот внес на масти го поттикнува телото да произведува кетони кои можат да ја заменат гликозата како главен извор на енергија, дополнително стабилизирајќи го шеќерот во крвта.
Тој објаснува дека мастите го продолжуваат и чувството на ситост бидејќи побавно се варат и на тој начин се продолжува времето помеѓу оброците.
Исто така, високиот внес на протеини, кој ја карактеризира оваа диета, придонесува за чувството на ситост бидејќи тие бараат подолго време на варење и ослободуваат хормони за ситост како пептидот YY и GLP-1.
Зошто нутриционистите не ја препорачуваат?
Но, од гледна точка на професијата, оваа диета не се препорачува, особено за луѓе кои веќе имаат здравствени проблеми бидејќи носи бројни ризици, особено ако се спроведува долгорочно и без стручен надзор.
„Според самата дефиниција за исхрана, неминовен е зголемен внес на заситени масни киселини, што резултира со покачено ниво на ЛДЛ холестерол и зголемен ризик од срцеви заболувања.
Затоа, особено внимателни мора да бидат луѓето на кои веќе им е дијагностицирано нарушување на метаболизмот на мастите, како и луѓето кои имаат хипертензија.
Понатаму, високиот внес на протеини може дополнително да ги оптоварува бубрезите и да ја влоши состојбата на луѓето со бубрежни заболувања, а исто така треба да бидат внимателни и луѓето со дијабетес тип 1 и 2 затоа што високиот внес на протеини и масти и нискиот внес на јаглени хидрати, може да има непредвидливи ефекти.
Зголемен е и ризикот од остеопороза, па затоа потенцирам дека вака ригорозен начин на исхрана не се препорачува поради бројните негативни последици по органските системи и здравјето“, предупредува нутриционистката, особено нагласувајќи дека на децата не им се препорачуваат екстреми во исхраната, како и на бремени жени и доилки.
Ако баш морате, само на кратко и под надзор
Доколку некој навистина се одлучи за ваква строга диета, најважниот совет е да се спроведе на краток рок и под надзор, вели Хрг.
„Истовремено, треба да се има предвид дека кај лицата кои веќе имаат проблеми со варењето во вид на запек, состојбата веројатно дополнително ќе се влоши поради недостаток на влакна поради избегнување на храна од растително потекло и недостатокот на влакна во исхраната може да влијае на цревната микробиота, а со тоа и на здравјето воопшто.
Исто така, многу е веројатно дека има недостаток на есенцијални микронутриенти, витамини и минерали кои се наоѓаат во растителната храна, како што се витамин Ц, магнезиум или фолна киселина, а таквата исхрана е сиромашна и со вредни фитонутриенти, чиј извор се исто така овошјето и зеленчукот“, објаснува Хрг, напоменувајќи дека богатата протеинска исхрана може да ја зголеми потребата за течност, па затоа соодветната хидратација е многу важна за луѓето кои се одлучуваат за неа.
За подобро разбирање на ефектите од карнивор исхраната, потребни се долгорочни, рандомизирани контролирани испитувања за да се обезбедат цврсти научни докази.
Во меѓувреме, да имаме на ум дека е многу важно да се изгради здрав однос со храната, дека урамнотежена исхрана, која вклучува храна од сите групи на намирници, вклучувајќи овошје, зеленчук, цели зрна, протеини и здрави масти, како и редовни физички активноста имаат основа и важна улога во одржувањето на целокупното здравје, потсетува Хрг.
Пример за дневно мени за карнивор исхрана
„Од само еден пример на дневното мени на оваа диета можеме да заклучиме колку е монотона и оскудна и затоа е сосема јасен нејзиниот долгорочен негативен ефект“, предупредува нутриционистката Сандра Хрг.
Појадок
3 јајца
3 ленти сланина или 1⁄4 шолја чедар сирење
1 лажица путер
Меѓуоброк
50 гр суво месо
Ручек
250 гр мисиркини гради или говедски стек
1 лажица путер
Меѓуоброк
50 гр сирење (моцарела)
Вечера
250 гр лосос
1 лажица путер
1 шолја супа од коски
Вкупна дневна енергетска вредност околу 2.260 kcal.