Ќе обезбеди здравје на срцето, цревата, зглобовите, мозокот… Затоа сите лудуваат по чоколаден мус од авокадо

Фото: Freepik
412

Овој здрав рецепт без глутен, чии главни состојки се авокадо, урми, јаворов сируп, ванила и какао во прав, совршено ги надополнува потребите за влакна, здрави масти, витамини и минерали.

Посакувате нешто слатко, но би сакале да ја избегнете примамливата млечна чоколада која ве демне од горната полица на кујнскиот шкаф. Имаме одлична идеја, а нејзиното име е чоколаден мус од авокадо. Овој здрав рецепт без глутен, чии главни состојки се авокадо, урми, јаворов сируп, ванила и какао во прав, совршено ги надополнува потребите за влакна, здрави масти, витамини и минерали. Покрај тоа, ќе ја задоволи вашата потреба за слатки.

Чоколаден мус од авокадо

Состојки:

115 грама урми, натопени
100 мл јаворов сируп
лажичка екстракт од ванила
225 грама пире од авокадо (околу 3 авокада)
90 грама какао во прав
120 мл вода

Приготвување:

Блендирајте ги урмите, јаворовиот сируп и екстрактот од ванила додека смесата не се изедначи.

Додадете изгмечено авокадо и какао во прав и измешајте додека конзистентноста не стане кремаста.

Се додава вода и се обработува смесата за да стане мазна.

Послужете на собна температура или разладено. Мусот можете да го чувате во затворен сад во фрижидер до три дена или во замрзнувач до две недели.

Нутритивна вредност и здравствени придобивки

Пена од околу 80 грама содржи 130 калории и 17 г јаглени хидрати, од кои 9,1 г шеќер, 6 мг натриум, 8,1 г масти, 5 г влакна и 2 г протеини.

Авокадото како една од главните состојки во овој рецепт е полно со влакна, здрави масти и магнезиум. Богато е и со калиум, кој помага во одржување на здравјето на срцето, цревата, очите, кожата, косата, имунитетот, зглобовите, коските и мозокот.

Урмите се природни засладувачи со високо ниво на калиум, бакар, манган, магнезиум и витамини од групата Б. Тие можат да помогнат во управувањето со холестеролот и триглицеридите, да го спречат запекот, да го зајакнат здравјето на коските и се одличен начин за кревање на низок шеќер во крвта.

Јаворовиот сируп служи како замена за шеќер кој му ја дава на чоколадниот мус потребната сладост. Има висока содржина на антиоксиданти, низок гликемиски индекс и обезбедува важни витамини и минерали, како што се цинк и манган.

Чистиот екстракт од ванила има антиоксидантно, антибактериско и антиинфламаторно дејство. Може да помогне и во одржување на менталното здравје, да ја намали треската и да го намали холестеролот.

Какаото во прав содржи манган, бакар, магнезиум, фосфор, железо, калиум и цинк.