Кнедли за супа, рецепт кој секогаш успева

Фото: Pixabay
2.136

Ако ги направите по овој рецепт, ќе добиете кнедли како од супата што вашата мајка или баба ја правела за неделниот ручек. Сочни, меки, вкусни.

Кнедлите за супа мора да излезат совршено. Ако се премногу цврсти и гумени, сте ја уништиле магијата, ако се распаѓаат, исто така не е добро.

Меѓутоа, ако ги направите по овој рецепт, ќе добиете кнедли како од супата што вашата мајка или баба ја правела за неделниот ручек. Сочни, меки, вкусни.

Кнедли за супа

Состојки:

1 јајце

4 лажици гриз

1 лажица масло или растопен путер

½ лажичка сол

прстофат бибер (по избор)

1 лажица свеж сечкан магдонос (по желба)

Подготовка:

Изматете го јајцето со вилушка додека не се запени.

Додадете масло (или путер) и сол, па измешајте.

Постепено додавајте го гризот истовремено мешајќи додека не добиете густа, но не премногу тврда смеса.

Оставете ја смесата да отстои 10-15 минути за да му се остави време на гризот да набабри.

Потоа, со лажица ставајте ги кнедлите во зовриената супа и внимателно спуштајте ги. Ако сакате да бидат со иста големина, користете влажна лажица за да не се залепи смесата.

Гответе на тивок оган околу 10-15 минути.

Кнедлите ќе нараснат и ќе станат меки.

Ако се тврди, следниот пат додадете малку помалку гриз, а ако се распаѓаат додадете уште малку гриз.

Совети:

Кнедлите ќе бидат воздушести ако не ја мешате смесата повторно и ја оставите да одмори.
Гответе ги на тивок оган – ако супата зоврие премногу силно, може да се распаднат.
Доколку сакате дополнителен вкус, во смесата можете да додадете малку ситно сечкан магдонос или морско оревче.