Ќофтиња од леќа

Фото: Freepik
127

Најдовме вкусен рецепт со леќа што ќе ве натера да се запрашате зошто не сте ја пробале порано.

Леќата често се занемарува во корист на јадењата базирани на месо, но ние сме тука за да ви кажеме зошто пропуштате една прекрасна кулинарска тајна. Најдовме вкусен рецепт со леќа што ќе ве натера да се запрашате зошто не сте ја пробале порано.

Состојки што ќе ви требаат
2 шолји рамна зелена или кафена леќа
1 мала банана
3 лажици брашно
1,5 шолја презли
1 главица кромид изрендана или ситно исечкана
2 чешниња лук, згмечени
Црн пипер, ким, црвен пипер, мајчина душица, сол
2 супени лажици маслиново масло
Масло за пржење

Приготвување:

Потопете ја леќата преку ноќ со многу вода за да се покрие. Добро исцедете ја.
Ставете свежа вода и варете ја додека не омекне. Изладете, па исцедете.
Сварената леќа ставете ја во сад со малата банана. Изблендирајте ги или изгмечете ги заедно.
Додадете зачини (приближно 1 лажиче ким, 1 лажичка црвен пипер, 1 лажичка сува мајчина душица, црн пипер и сол по вкус), рендан кромид, згмечен лук и брашно. Темелно измешајте.
Додавајте презли полека додека смесата не стане густа за да може да ја задржи формата.
Покријте ја смесата и ставете ја во фрижидер да одмори 20 минути.

Од смесата формирајте ќофтиња. Намачкајте ги со маслиново масло.
Можете или да ги печете во рерна на 200°C 20 минути или да ги пржите во масло, внимателно превртувајќи ги додека не поруменат од двете страни.

Совети:

Ако смесата е премногу влажна, додадете уште малку презли.
Ако е премногу сува, додадете малку вода или испасирана банана.
Ако решите да ги печете, загрејте ја рерната на 200°C и печете 20-25 минути или додека не поруменат.
Овие „ќофтиња“ од леќа се совршени за подготовка на оброци! Направете повеќе и чувајте ги во фрижидер до 3 дена. Загрејте ги во рерна или во микробранова печка пред да ги послужите.