Кои комбинации на овошје се штетни? Никогаш не комбинирајте диња или лубеница со кое било друго овошје

Фото: Pixabay
1.470

Постојат некои овошни комбинации кои можат да бидат опасни и треба да се избегнуваат по секоја цена

Сите сакаме овошна салата направена со свежо сезонско овошје. Тоa е одличен извор на хранливи материи кои ни се потребни за организмот. Сепак, некои комбинации на овошје може да бидат многу опасни и треба да бидеме внимателни и да ги избегнуваме.

Како штетните комбинации на овошје влијаат на нашето тело
Без разлика на тоа колку се здрави или вкусни овошките што ќе ги избереме за овошна салата или за да ги консумираме заедно, треба да знаеме кои овошја не треба да ги јадеме заедно.

Треба да имаме на ум дека комбинирањето на неколку овошја може да има штетно влијание врз нашиот дигестивен систем, но и врз нашето здравје, вели за HealthShots советничката за исхрана д-р Свати Реди.

Овошјето е многу хранливо и полно со витамини и минерали. Овошјето се класифицира како кисело, со висока содржина на вода, слатко и неутрално. Повеќето од нас сакаат да ги исечат сите достапни овошја и зеленчук, да ги измешаат во сад и да уживаат во најздравиот оброк. Сепак, иако е вистина дека овошјето е многу здраво, мешањето на различни видови овошје со зеленчук и друго овошје може да предизвика дигестивни проблеми и некои сериозни хронични проблеми.

Никогаш не комбинирајте диња или лубеница со кое било друго овошје
Лубеницата е добра и треба да ја јадеме, но не треба да ја мешаме со друго овошје. Се препорачува да се избегнува мешање на лубеница и роса со друго овошје.

„Бостанот треба да се јаде самостојно бидејќи побрзо се вари од другите овошја. Има висока содржина на вода и кога се комбинира со овошје, можеби нема да може да се свари правилно“, вели д-р Реди.

Скробното овошје не треба да се меша со овошје богато со протеини
Скробно овошје се бананите, а важно е да знаете дека треба да се избегне мешање на ова овошје со овошје богато со протеини како гуава, суви кајсии, киви, авокадо и капини. Нивното комбинирање во овошни салати може да биде опасно бидејќи на телото му треба кисела база за варење на протеините и алкална база за разградување на скробот.

Киселото и слаткото овошје не треба да се мешаат
Кисело и благо или умерено кисело овошје како грејпфрут, јагоди, јаболка, калинки и праски никогаш не треба да се комбинираат со слатко овошје како банани и суво грозје. Причината е што оваа комбинација често доведува до проблеми со варењето, мачнини, ацидоза и главоболки.

Треба да се избегнува мешавина од папаја и лимон
Анемија или нерамнотежа на хемоглобин се само некои од последиците од мешањето на папаја и лимон. Покрај тоа, д-р Реди предупредува дека овие две овошја заедно можат да бидат опасни за децата, па затоа оваа комбинација треба да се избегнува колку што е можно повеќе.

Јадењето овошје и зеленчук заедно го попречува процесот на варење на зеленчукот
Бидете внимателни кога добивате рецепт за салати кои комбинираат овошје и зеленчук, бидејќи високата содржина на шеќер во овошјето може да го попречи процесот на варење на зеленчукот. Оттука, јадењето портокали и моркови заедно можеби не е најдобро за нашиот стомак.

Иако овошјето е одличен извор на калиум, витамин Ц, фолна киселина и други есенцијални антиоксиданти кои ни се потребни, комбинациите од споменатите овошја треба да се избегнуваат. Освен ова, секое овошје, ако се консумира прекумерно, исто така не е добро.

Д-р Реди предлага да ги следиме реакциите на нашето тело доколку сме јаделе некоја од овие комбинации и дали сме имале некаква непријатност следниот ден.