Корен од целер: Повеќе од зачин за супа! Имаме три рецепти

Фото: Unsplash
3.850

Благодарение на влакната, консумирањето корен од целер може да го подобри варењето. Освен тоа, коренот на целерот содржи и антиоксиданти кои се исклучително важни за заштита од слободните радикали, а со тоа го штитат организмот од болести како што се ракот и срцевите заболувања.

Коренот од целер е малку занемарен коренест зеленчук. Најчесто се користи во бистрите супи или во чорбите како зачин, но всушност може да биде ѕвезда на јадењето!

Целерот е богат со влакна, витамини и минерали, па вашето тело ќе ви се заблагодари доколку го вклучите во вашето дневно мени.

Во продолжение ви пренесуваме идеи за подготовка на корен од целер во кои сигурно ќе уживате.

Корен од целер – лековити својства
Целерот е богат со влакна, витамини и минерали, вклучувајќи:

витамин Ц
витамин Б6
витамин К
фосфор
калиум
манган.
Имајте на ум дека сировиот корен од целер содржи поголема количина на витамини и минерали од варениот, иако задржува значителна количина на хранливи материи дури и по термичка обработка.

Коренот од целер како лек
Благодарение на влакната, консумирањето корен од целер може да го подобри варењето. Освен тоа, коренот на целерот содржи и антиоксиданти кои се исклучително важни за заштита од слободните радикали, а со тоа го штитат организмот од болести како што се ракот и срцевите заболувања.

За разлика од компирот, целерот има помалку јаглехидрати, што го прави идеален зеленчук за подготовка на пире или како прилог за луѓето кои се обидуваат да го намалат внесот на јаглехидрати.

Корен од целер – рецепти
Коренот од целер може да се подготви на различни вкусни начини, а во продолжение ви пренесуваме неколку рецепти.

Прженици од целеров корен

Потребни се само неколку состојки и можете да подготвите поголема количина дури и за следниот ден. Заедно со нив можете да комбинирате придружни јадења како што се:

ризи-бизи
леќа
пире од грашок, компири или карфиол
салати.

Според овој рецепт, ќе добиете околу 25 мали прженици. Внимавајте на количеството брашно – ако пржениците не можат да ја задржат конзистентноста во тавата, додадете уште брашно.

Состојки:
1 корен од целер (околу 700 гр исчистен целер)
3 главици кромид
1 јајце
1 лажичка пипер во прав
1 лажичка ким во прав
1 лажичка лук во прав
1 и пол лажичка сол
црн пипер по желба
6-8 супени лажици брашно
масло за пржење.
Приготвување:
Исчистете го и изрендајте го коренот на целерот.
Кромидот исечкајте го на тенки тркалца и измешајте го со ренданиот целер.
Во смесата додадете изматено јајце, зачините и брашното.
Земајте по една супена лажица од смесата и ставајте во загреано масло.
Пржете ги додека не добијат златна боја, околу 4-5 минути, потоа превртете ги на другата страна и пржете уште 3-4 минути или додека не добијат златна боја и од другата страна.
Кога ќе бидат готови, извадете ги на хартија за да се впие вишокот масло.

Крем супа од корен од целер
Можете да ја послужите како предјадење или како главно јадење со леб, тост или фокача.

Состојки:
1 главица корен од целер (околу 800 г)
2 моркови
1 компир со средна големина
2 супени лажици маслиново масло
1 кромид
2 чешниња лук
до 1 л супа од зеленчук или вода
1/4 лажичка морско оревче
сол и пипер по желба.
Приготвување:
Целерот, морковот и компирот исчистете ги и исечкајте ги на коцки.
Загрејте го маслиновото масло во поголем сад и додадете го исечканиот кромид. По 5-6 минути, кога кромидот ќе порумени, додадете го сечканиот лук. Сè заедно накратко пржете.
По околу 30 секунди, кога лукот ќе замириса, додадете сечкан корен од целер, моркови и компири и сè заедно динстајте неколку минути, за да омекне зеленчукот.
По неколку минути додадете ја водата (супата) и морското оревче. Количината на вода зависи од количината на зеленчук што сте го користеле, како и од вашите желби за густината на супата. Започнете со мала количина вода по потреба додека ја блендирате супата.
Гответе сè заедно 20-25 минути или додека зеленчукот целосно не омекне.
Изблендирајте ја супата со рачен блендер и по потреба додадете сол и пипер.
Оваа крем супа можете да ја послужите со:

маслиново масло
павлака
крутони
сечкани печени лешници.

Похуван корен од целер
Одлично оди со придружни јадења кои вообичаено би ги послужиле со похувана риба, како што е блитвата. Похуваните парчиња корен од целер се особено вкусни послужени со малку сок од лимон и/или тартар сос.

Состојки:
1 корен од целер
1 јајце
околу 1/2 шолјичка брашно
околу 1/2 шолјичка презли
сол и пипер по желба
масло за пржење.

Приготвување:

Исчистете го коренот на целерот и исечете го на кришки дебели околу половина сантиметар.
Парчињата треба да се варат кратко за да омекнат. Варете ги околу пет минути во солена вода, во зависност од тоа колку дебели сте ги исекле. Целта на готвењето е да се омекне целерот, но не и целосно да се зготви.
Исцедете ги кришките и подгответе ги како што би похувале било што друго – прво валкајте ги во брашно, потоа во изматено јајце и на крај во презла. Презлатите можете да ги зачините со сол, пипер и други зачини по желба.
На масло пропржете ги подготвените парчиња целер од секоја страна додека не добијат златна боја, па извадете ги на хартија за да се впие вишокот масло.
Ако сакате да го испуштите јајцето затоа што сте алергични или се придржувате до веганска исхрана, подгответе ја смесата за панирање со мешање на обично брашно или брашно од наут и млеко од растително потекло. Смесата треба да биде густа како тесто за палачинки. Откако ќе го сварите целерот, секое парче измешајте го во оваа смеса и пржете додека не порумени од секоја страна.

Уште неколку предлози:

Ако сè уште не сте сигурни како да јадете корен од целер без само да го додадете во вашата супа, еве уште неколку предлози:

пире од корен од целер – варениот корен од целер можете да го претворите во пире и да го послужите како прилог; за текстурата на пирето од корен од целер, можете да сварите и неколку компири; вкусовите на леќата или печурките одлично се комбинираат со пирето од корен од целер
печен корен од целер – како и другиот коренест зеленчук, можете да го печете и целерот како прилог; коренот на целерот мора да се исчисти, да се исече на коцки, да се зачини и да се пече на 200 °C околу половина час.
Салата од рендан корен од целер – можете да користите рендан сиров корен од целер за да подготвите салата; додавањето на рендано јаболко ја прави оваа салата посвежа, а можете да додадете и сенф, маслиново масло и сок од лимон.