Златна паста од куркума: Зголемете ја биорасположивоста на нејзината главна состојка – куркумин!

Фото: Pexels
387

Иако сама по себе е ефикасна, куркумата може да биде уште покорисна кога се комбинира со други состојки кои ги подобруваат нејзините природни својства, правејќи ја нејзината паста одлична основа за различни рецепти, без разлика дали се лековити или кулинарски.

Златната паста од куркума е вистински еликсир за нашето тело бидејќи нуди безброј здравствени придобивки и кулинарски можности како дел од здравата исхрана. Во Ајурведата, овој жолт корен се смета за свет зачин илјадници години и е клучна состојка во различните ајурведски формули за холистички третман.

Куркумата се здоби со огромна популарност благодарение на моќното соединение куркумин, кое е едно од најистражуваните природни соединенија во студиите. Ова соединение доби голема почит од научниците кои го препознаа куркуминот како моќен природен лек кој го лекува целото тело.

Куркумата (Curcuma longa) е основна храна во Јужна Азија, особено во индиската и блискоисточната кујна, која на јадењата им дава убава и препознатлива жолта боја.

Во традиционалната кинеска и индиска ајурведска медицина, куркумата се смета за горчлив дигестив и карминатив. Служи за исфрлање на слузта, како и за отворање на крвните садови за подобрување на циркулацијата на крвта.

Познат е по широк спектар на здравствени придобивки, како што се третман на кожни болести како егзема и псоријаза, прочистување на крвта, зајакнување на имунолошкиот систем и антиинфламаторно дејство на болките во зглобовите.

Во ајурведската медицина, куркумата е добро документирана како лек за разни респираторни состојби како што се астма, бронхијална хиперактивност и алергии, нарушувања на црниот дроб, анорексија, ревматизам, дијабетични рани, течење на носот, кашлица и синузитис.

Во традиционалната кинеска медицина се користи за лекување на болести поврзани со абдоминална болка.

Многу јужноазиски земји го користат како антисептик за исекотини, изгореници и модринки и како антибактериско и антиинфламаторно средство.

Во Пакистан се препорачува како лек за гастроинтестинални тегоби поврзани со синдром на нервозно дебело црево и други дигестивни нарушувања.

Индијците, пак, користат куркума за да подготват златно млеко, популарен еликсир за телото и умот.

Сестраност на златната паста од куркума
Златната паста од куркума има многу разновидна употреба. Може да се додаде во врело млеко за ревитализирачки пијалак, во зовриена вода за лековит чај и да се користи како лек кој се зема неколку пати на ден за да се намали воспалението на зглобовите при артритис.

Како лековит чај се користи за подобрување на варењето и намалување на гасовите и надуеноста.

Додадена во врелото млеко, лекува болки во грлото и настинки, како и разни цревни пореметувања.

За збогатување на секојдневната исхрана, може да се вклучи во главните јадења како што се кари и јадења од компири, зеленчук, ориз, леќа и грав.

Иако сама по себе е ефикасна, куркумата може да биде уште покорисна кога се комбинира со други состојки кои ги подобруваат нејзините природни својства, правејќи ја нејзината паста одлична основа за различни рецепти, без разлика дали се лековити или кулинарски.

Придобивките од пастата од куркума
Пастата од куркума за златно млеко ја забрзува подготовката на овој одличен напиток кој го чува нашето здравје, ги храни ткивата, ја разубавува кожата, го подмладува телото, го стимулира метаболизмот, го зајакнува дигестивниот оган, ги смирува воспаленијата, го поддржува имунитетот и промовира здрав сон.

Доволно е да измешате 1-2 лажички паста од куркума во млекото по ваш избор (кравјо, бадемово, козјо и сл.) за да добиете вкусен златен напиток.

За да ја збогатите исхраната и вкусот на вашите јадења и да го поддржите организмот во заздравувањето од одредени болести и да ги ублажите дигестивните нарушувања, можете да користите паста од куркума 1-2 пати на ден во оброците.

Златната паста од куркума може да се чува во тегла и во фрижидер до три недели. На овој начин ќе ја олесните нејзината редовна употреба при подготовка на златно млеко и разни јадења или во третмани за нега на кожата на лицето и телото.

Златна паста од куркума – рецепт
Ајурведската паста од куркума е мешавина од едноставни, но моќни состојки – куркума во прав, вода, ги (опционално кокосово масло) и црн пипер. Секоја компонента игра клучна улога во подобрувањето на нејзините здравствени придобивки.
Водата делува како медиум за формирање паста, обезбедувајќи соодветна конзистентност и леснотија на нанесување.

Куркумата со своето соединение куркумин има силни антиинфламаторни, антиканцерогени и антиоксидантни својства кои помагаат во борбата против хроничните болести, го поддржуваат здравјето на нервниот систем, срцето, крвните садови и зглобовите, ја стимулираат функцијата на имунолошкиот систем и обезбедуваат сјајна кожа.

Ghee-Ги путер (или кокосово масло) содржи здрави масти кои ја зголемуваат апсорпцијата на куркумата. Ghee е многу важна храна во Ајурведата бидејќи ги зајакнува виталните органи, ја промовира подвижноста на зглобовите, го забавува процесот на стареење и ги отстранува токсините од телото.

Мелениот црн пипер има затоплувачки својства и ја зголемува биорасположивоста на куркуминот, што го прави полесно да се апсорбира од телото. Оваа комбинација ја подобрува ефикасноста на оптималните својства на куркумата за промовирање на здравјето.

Едноставен рецепт за златна паста од куркума
Прво, ви го пренесуваме наједноставниот рецепт.

Состојки:
250 мл вода
30 гр куркума
5 г мелен црн пипер
35 мл Ги путер (или кокосово масло).

Приготвување:
Во тенџере измешајте вода и куркума. Гответе на тивко седум минути. Продолжете со мешање додека смесата не добие конзистентност слична на паста. Можете да додадете повеќе или помалку вода ако сакате погуста или потенка конзистентност.
Оставете малку да се излади.
Додадете го растопениот Ги (или кокосово масло) и црн пипер и сè добро измешајте.
Додека пастата е сè уште топла и течна, истурете ја во тегла со херметички капак и оставете ја да се излади. Смесата ќе се згусне додека се лади.
Да се ​​чува во фрижидер 2-3 недели.
Користете ја редовно во вашите оброци и пијалаци.

Начини на користење паста од куркума
Еве како можете да ја користите златната паста од куркума:

билен чај – додадете една лажичка паста од куркума во вашиот омилен билен чај, измешајте и пијте
чај од куркума и ѓумбир – сварете шолја чај со ставање 1-2 лажички паста од куркума и парче свежо рендан ѓумбир во топла вода; засладете го со мед; по желба подгответе поголема количина, чувајте го чајот во термос и пијте по малку преку цел ден
сок или смути – додадете половина или една кафена лажичка во омилениот сок или ајурведскиот пијалак
златно млеко – додадете 1-2 лажички златна паста во врелото млеко и варете 2-3 минути; истурете во чаша и, кога е доволно ладно, додадете мед; оваа смеса е многу вкусна, но слободно експериментирајте со додавање други зачини; Ајурведското златно млеко е брз и вкусен начин да уживате во многуте придобивки од куркумата
главни оброци – користете ја пастата во главните јадења како што се кари, вегетаријански јадења, супа, салати, помфрит или динстан зеленчук, наместо една кафена лажичка куркума,
енергетски топки – направете хранливи и енергични закуски комбинирајќи паста од куркума со мелени и лесно пропржени овесни снегулки, путер од бадем, семки од сончоглед и мелен кокос.