Дури и мирисот на топло кафе може да ве опушти, бидејќи има посилна арома од ладното кафе. Меѓутоа, ладното кафе може да има свои придобивки, вклучувајќи помала киселост, а помага дури и за регулирање на шеќерот во крвта.
Како што топлотниот бран се шири низ земјава и регионот, многумина наоѓаат различни начини да се разладат што е можно подобро. Токму поради оваа причина, некои избираат ладно (ледено) кафе наместо топло. Но, кое од овие кафиња е подобро за здравјето?
Според д-р Маџид Басит, кардиолог во болницата Memorial Hermann Sugar Land во Тексас, шолја топло кафе може да има повеќе хранливи материи за борба против болестите отколку леденото кафе.
Освен тоа, докажано е дека силната арома на топлото кафе го подобрува расположението и го намалува заморот, пишува Daily Mail.
Меѓутоа, ладното кафе може да има некои придобивки, вклучувајќи помала киселост, а помага дури и за регулирање на шеќерот во крвта.
„Се покажа дека топлото кафе има поголеми количини на антиоксиданти, кои може да имаат здравствени придобивки“, изјавил д-р Басит за HuffPost.
Антиоксидантите се молекули кои ги напаѓаат слободните радикали, нестабилни соединенија кои го зголемуваат оксидативниот стрес низ телото.
Се покажа дека премногу оксидативен стрес ги оштетува клетките и води до долгорочни здравствени проблеми како што се срцеви заболувања, Алцхајмерова болест, откажување на бубрезите, па дури и некои форми на рак.
Студијата од 2018 година објавена во списанието Scientific Reports покажала дека топлото кафе има повисоки нивоа на антиоксиданти во споредба со ладното кафе.
Тоа е затоа што варењето кафе во топла вода извлекува повеќе хранливи материи од зрната отколку во ладна вода.
Некои истражувања исто така сугерираат дека топлото кафе може да ви даде поголем енергетски поттик.
Студијата од 2020 година на Американското хемиско друштво покажала дека свареното кафе има малку повисоко ниво на кофеин од кафето со ладна подготовка.
Џордан Карчнер, експерт за кафе и основач на Grounds & Hounds Coffee Co, изјави за Bustle дека ладниот напиток содржи помалку кофеин, што е предност за оние кои навистина копнеат за уште една шолја кафе, но се чувствуваат малку „разнишани“.
Дури и мирисот на топло кафе може да ве опушти, бидејќи топлото кафе има посилна арома од ладното кафе.
А истражувањето од 2021 година покажало дека луѓето кои вдишувале ароми на кафе пред стоматолошките процедури биле помалку загрижени и порелаксирани од оние кои не го правеле тоа.
Меѓутоа, ладното кафе може да има свои придобивки.
На пример, ладното кафе обично е помалку кисело од топлото бидејќи топлината ја зголемува содржината на киселина.
Пијалаците кои се покисели може да ги нарушат здравите бактерии во цревата, што доведува до дигестивни пречки.
„Киселото кафе ја нарушува вашата природна цревна флора, што всушност прави да се чувствувате тромаво“, изјавила за First for Women д-р Ева Квинар, ендокринолог од Беверли Хилс.
Исто така, се покажало дека кафето со ладна подготовка содржи повисоки нивоа на магнезиум и антиоксиданти кои се нарекуваат хлорогени киселини.
Тие можат да помогнат во регулирање на шеќерот во крвта и намалување на крвниот притисок, што го намалува ризикот од развој на срцеви заболувања.
Сепак, д-р Басит предупреди дека истражувањата се ограничени и сè уште не е познато која температура на кафето е најдобра.