Во повеќето случаи, не знаеме што да правиме со нив, па едноставно ги фрламе, но што ако би можеле да ги пренамените корите од лимон во нешто посебно, наместо да ги фрлате?
Лимонот е честа состојка во кујната – се користи во многу јадења за да додаде свежина или киселост или само како украс. Често во чајот додаваме исцеден лимон, го користиме за правење прелив за салати, го додаваме во многу десерти, а од него останува исцедената кора.
Во повеќето случаи, не знаеме што да правиме со нив, па едноставно ги фрламе, но што ако би можеле да ги пренамените корите од лимон во нешто посебно, наместо да ги фрлате? На овој начин ќе го намалите прекумерното создавање отпад во кујната, а резултатот ќе биде нешто навистина убаво. Секако, треба да внимавате и ако не станува збор за лимони за кои со сигурност знаете дека не се прскани, на пример, ако имате домашен лимон, тогаш барем убаво истријте им ја кората пред да ги употребите.
Исцедената кора од лимон можете лесно да ја претворите во фино пире од лимон. Само ставете ги во тенџере, динстајте ги додека не омекнат, изблендирајте ги и на крајот ќе добиете пире кое можете да го вклучите во многу јадења.
Како исцедените половини од лимон да ги претворите во пире?
Ако преферирате слатка варијанта, измешајте ги исцедените половини од лимон со шеќер (две лажици шеќер на една половина лимон). За солена варијанта, измешајте ги со лук, сол или билки, а потоа лесно испасирајте и изблендирајте.
Кремастото пире од лимон е многу разноврсно и можете да го додадете во многу јадења – од слаткото пире направете колач со лимон, а соленото пире користете го за маринади, како прелив за салата или сос. Можете да го користите како замена за сок од лимон и за кора од лимон со печено пилешко или разни јадења од тестенини.
Што друго можете да направите со исцедените половини од лимон?
Можете да направите сок и од исцедена кора од лимон. Едноставно исечете ги на помали парчиња, ставете ги во тенџере, покријте ги со малку вода и варете. Откако ќе бидат готови, оставете ја лимонадата да се излади, па процедете ја и послужете. Варената кора од лимон можете да ја измешате со маслиново масло, сол, лук и зачини по желба, а потоа да ја додадете во сендвичи и салати или да ја изблендирате и од неа да направите пире.
Дополнително, кората од лимонот можете да ја исечете на тенко, да ја исушите и да направите мешавина од чај, заедно со некои други билки, како нане, жалфија или мајчина душица. Сето тоа добро исушете го, измешајте и чувајте го во херметички сад, а кога ќе дојде време за чај, прелијте го со топла вода и исцедете го по четири минути.