Лекција за нула отпад: Не ги фрлајте исцедените половини од лимон, користете ги вака

Фото: Pexels
5.604

Во повеќето случаи, не знаеме што да правиме со нив, па едноставно ги фрламе, но што ако би можеле да ги пренамените корите од лимон во нешто посебно, наместо да ги фрлате?

Лимонот е честа состојка во кујната – се користи во многу јадења за да додаде свежина или киселост или само како украс. Често во чајот додаваме исцеден лимон, го користиме за правење прелив за салати, го додаваме во многу десерти, а од него останува исцедената кора.

Во повеќето случаи, не знаеме што да правиме со нив, па едноставно ги фрламе, но што ако би можеле да ги пренамените корите од лимон во нешто посебно, наместо да ги фрлате? На овој начин ќе го намалите прекумерното создавање отпад во кујната, а резултатот ќе биде нешто навистина убаво. Секако, треба да внимавате и ако не станува збор за лимони за кои со сигурност знаете дека не се прскани, на пример, ако имате домашен лимон, тогаш барем убаво истријте им ја кората пред да ги употребите.

Исцедената кора од лимон можете лесно да ја претворите во фино пире од лимон. Само ставете ги во тенџере, динстајте ги додека не омекнат, изблендирајте ги и на крајот ќе добиете пире кое можете да го вклучите во многу јадења.

Како исцедените половини од лимон да ги претворите во пире?
Ако преферирате слатка варијанта, измешајте ги исцедените половини од лимон со шеќер (две лажици шеќер на една половина лимон). За солена варијанта, измешајте ги со лук, сол или билки, а потоа лесно испасирајте и изблендирајте.

Кремастото пире од лимон е многу разноврсно и можете да го додадете во многу јадења – од слаткото пире направете колач со лимон, а соленото пире користете го за маринади, како прелив за салата или сос. Можете да го користите како замена за сок од лимон и за кора од лимон со печено пилешко или разни јадења од тестенини.

@spicymoustache

Stop throwing away your squeezed organic lemons and use them in these 3 creative recipes. 🍋PRESERVED LEMON PEEL •6-8 x lemon leftover peel •6 tbsp x olive oil •4 tbsp x salt •water for boiling •2 cloves of garlic •herbs or other spices 🥣STEP BY STEP -cut the lemon peels in small bits at least 10 times each half a lemon. -in a pan cover the lemon peel with water and boil fir 20 min or until the skin is tender -drain the water in to a bowl , add the water to a bottle and keep it for a lemonade or iced tea and let the cooked peel cool. -once cooled mix in the salt, olive oil , garlic and your choice of herbs , give it a stir and store in to an airtight container in the fridge up to 2 weeks. -you can add it to sandwiches, salad , blend in to a paste and make a vinaigrette just get creative . 🍋🍹LEMONADE The leftover water from boiled lemons is great to have as is or with some honey,in iced tea , or have it hot in the morning with some ginger to help you hit and activate the good bacteria or simply make a lemonade adding some sugar. 🍋🍃🌸TEA BLEND •herbs -thyme,mint,sage and lemon balm •flowers- violas •lemon peels leftover 🥣STEP BY STEP -cut the lemon peels in to very thin stripes -add all the herbs and lemon stripes to a dehydrator for 3 hours at 40 degrees or until completely dry -store in an airtight container for up to a year -serve with hot water infuse for 4 minutes -it’s a great boost fir the body especially in the morning , we like to infuse it fir longer and use the herbs 2 times fir the tea . #fyp #foryoupage #contentcreator #lemon #zerowaste #tiktokfood #homecooking #plantbased #cooking #foodasmr #reuse #recycle #ecofriendly #cookingtips #healthyrecipes #recipe

♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono – moshimo sound design

Што друго можете да направите со исцедените половини од лимон?
Можете да направите сок и од исцедена кора од лимон. Едноставно исечете ги на помали парчиња, ставете ги во тенџере, покријте ги со малку вода и варете. Откако ќе бидат готови, оставете ја лимонадата да се излади, па процедете ја и послужете. Варената кора од лимон можете да ја измешате со маслиново масло, сол, лук и зачини по желба, а потоа да ја додадете во сендвичи и салати или да ја изблендирате и од неа да направите пире.

Дополнително, кората од лимонот можете да ја исечете на тенко, да ја исушите и да направите мешавина од чај, заедно со некои други билки, како нане, жалфија или мајчина душица. Сето тоа добро исушете го, измешајте и чувајте го во херметички сад, а кога ќе дојде време за чај, прелијте го со топла вода и исцедете го по четири минути.