Ликер од смокви: Аперитив кој е вистинска ризница на здравје!

Фото: Freepik
318

За здравствените придобивки на смоквите веќе сме пишувале, но во овие слатки плодови може да уживате и ако ги спакувате во форма на ликер. Можете да го направите и само со смокви, а можете да додадете и други работи

Смоквите се вистинска ризница на нутриенти, хранливи, богати со витамини, минерали и фитохемикалии. Ги јадеме свежи или суви, а од нив можеме да подготвиме и ликер од смокви. Имаме 4 рецепти: со свежи смокви, со суви смокви, со рум и со лаванда.

Ликер од свежи смокви – рецепт
За да направите добар ликер од смокви, важно е да го одредите точното време на берба. Имено, смоквите мора да созреат бидејќи по берењето нема да зреат понатаму. Петелката треба да биде овената, а смоквите да висат кога се созреани.
Изборот на вистинското време за берба е важно за вкусот, бидејќи ликерот од смокви треба да биде сладок, а не горчлив. Смоквите обично се подготвени за берба во средината на летото.

Исто така, користете свежо набрани или купени смокви за многу краток временски период за подготовка на ликер или консумирање, бидејќи плодот од смокви е чувствителен.
Иако е можно да се направи ликер од суви смокви, свежите смокви сепак ќе му го дадат вистинскиот вкус на ликерот. За да направите свој домашен ликер од смокви, следете ги овие упатства.

Состојки:
половина кг свежи смокви
половина кг шеќер
400 мл вода
половина литар ракија или алкохол.

Приготвување:
Во тенџере ставете ги смоквите, додадете шеќер и вода. Варете додека не добиете густа смеса, односно густ сируп.
Кога ќе го сварите ликерот, оставете ја смесата да се излади.
Потоа процедете го преку газа и додадете ракија.
Оставете го околу два дена и потоа почнете да го консумирате.

Домашен ликер од суви смокви
Ако немате свежи смокви на располагање, сувите смокви ќе бидат добро и се добра алтернатива за свежите ако сте почетник и правите ликер од смокви за прв пат. Овој рецепт ќе бара малку трпение бидејќи смоквите треба да стојат на сонце.

Состојки:
200 гр суви смокви
400 гр шеќер
100 мл вода
400 мл ракија.

Приготвување:
Изберете тегла и подгответе смокви и половина од количината шеќер. Во теглата наизменично наредете ред смокви и ред шеќер.
Смоквите прелијте ги со ракијата и ставете ги на сончево место. Нека стои така околу еден месец.
Кога ќе поминат 30 дена, тргнете ја теглата од сонце и процедете ја нејзината содржина преку газа.
Потоа во тенџерето ставете ја преостанатата количина шеќер и вода и варете додека смесата не стане проѕирна.
Смесата што сте ја процедиле измешајте ја со растворениот шеќер и наполнете ги шишињата со ликер.

Ликер од смокви со рум
За дополнителна арома и игра со вкусовите, направете си ликер од смокви со интересен додаток, како што е румот.

Состојки:
200 гр суви смокви
400 гр шеќер
100 мл вода
400 мл бел рум.

Приготвување:
Оваа постапка е слична на онаа во претходниот рецепт. Во теглата наизменично се редат смоквите и половина од шеќерот, се додава румот и се остава на сонце околу 30 дена.
По 30 дена, процедете ја смесата преку газа, а шеќерот и водата растворете ги во тенџере.
Измешајте ги двете смеси и истурете во шише. Вашиот ликер од смокви со рум е готов.

Ликер од смокви и лаванда
Ликерот од смокви може да биде уште поспецифичен ако му дадеме дополнителен шмек со помош на лавандата.

Состојки:
1/2 кг свежи смокви
1/2 кг шеќер
400 мл вода
половина литар ракија или алкохол
2-3 лажички суви пупки од лаванда.

Приготвување:
Во тенџере измешајте ги водата, смоквите и шеќерот и варете ги додека не стане сируп.
Откако смесата ќе стане сируп, измешајте ја лавандата и оставете ја да се излади.
Откако смесата ќе се излади, процедете ја преку газа и додадете ракија.
Истурете го ликерот од смокви и лаванда во вашите омилени шишиња за ликер и оставете да отстои најмалку два дена пред да ги почестите гостите.

Ракија од смокви
Како аперитив најчесто пред оброк се консумира ракија или ликер од смокви. Сепак, исто како, на пример, румот и ликерот од смокви е идеален за десерти. Смоквите се богати со калиум и влакна, придонесуваат за добро варење и го намалуваат крвниот притисок.

Ликерот од смокви не содржи влакна бидејќи е процеден, но е богат со шеќер и алкохол, затоа задолжително консумирајте го умерено, како и секој вид ликер или алкохол. Затоа имаме мали чаши за ракија за да уживате во омилениот пијалак, но повремено и умерено.