Мед со јаткасти плодови и суво овошје – природна помош за чир на желудник
Во дури 70 проценти од случаите, чирот на желудникот е предизвикан од бактеријата Helicobacter pylori. Имаме одличен природен рецепт за ублажување и лекување на чиреви, како и други природни решенија за оваа непријатна состојба.
Дали чувствувате болка и печење во стомакот веднаш по јадење или среде ноќ?
Дали имате чести киселини, надуеност и мачнини?
Сето ова се можни симптоми на непријатен и болен чир на желудникот.
Чир на желудник е оштетување што се јавува на внатрешниот ѕид на желудникот или цревата.
Неговите симптоми можат да се влошат со зголемен стрес, консумирање зачинета храна, кафе, алкохол итн. Иако тие обично не се причина за чир, ги влошуваат неговите симптоми со дополнително создавање на желудочна киселина.
Во дури 70 проценти од случаите, чирот на желудникот е предизвикан од бактеријата Helicobacter pylori. Имаме одличен природен рецепт за ублажување и лекување на чиреви, како и други природни решенија за оваа непријатна состојба.
При лекување на чир на желудник, важно е никогаш да не се прејадувате, бидејќи таквото оптоварување на дигестивниот систем само ја влошува состојбата.
Јадете помали оброци повеќе пати на ден. Избегнувајте премногу зачинета храна, особено онаа со кајенски или црн пипер. Иако ова се исклучително здрави зачини, не се препорачуваат за чир.
Исто така е важно да се намали бројот на лоши бактерии во дигестивниот систем и да се зголеми бројот на добри. Во оваа смисла, пробиотиците можат да ви помогнат.
Пробајте го овој народен рецепт, кој не е само лековит, туку и неодоливо сладок!
Мед со ореви и суво овошје
Состојки:
500 г ореви
500 г суво грозје
500 г суви кајсии
1 лимон
500 г мед
Подготовка:
Сомелете ги оревите, сувото грозје и сувите кајсии, потоа додадете го лимонот со кора и без семки (важно е да е домашен, а не прскан). На крај, додадете го медот. Земајте 1 лажица од оваа смеса три пати на ден, половина час пред јадење.
Добар лек за чир на желудник е смеса што можете да ја направите од 500 г мед, 0,5 л маслиново масло и 2 лимони (или 50-100 мл јаболков оцет).
Чувајте ја оваа смеса во фрижидер и земајте 1 лажица половина час пред секој оброк (промешајте ја смесата со дрвена лажица пред секоја консумација). Консумирајте 5-6 ореви секој ден.
Можете да очекувате намалување на болката и непријатноста во рок од 4-5 дена откако ќе почнете да ја земате смесата. После тоа, треба да направите пауза од еден месец.
Најдобри природни решенија за чир на желудник
Алое вера
Популарното алое вера не е само фантастичен лек за кожата, туку и за чир на желудникот.
Истражувањата покажале дека има слични ефекти како и лековите за чир. Со консумирање на сок од алое вера, ќе го балансирате pH нивото во желудникот.
Ова сукулентно растение, исто така, го инхибира штетното дејство на штетната бактерија H. pylori.
Мед
Иако често слушаме дека медот е „тежок за желудникот“, тој е одличен сојузник кај чир, благодарение на неговите антиоксиданти.
Најдобро е да изберете сиров манука мед. Благодарение на своите силни антимикробни својства, овој мед богат со антиоксиданти има најповолен ефект врз чиревите.
Ѓумбир
Овој егзотичен корен е одличен за ублажување на надуеност, мачнини и болки во стомакот. Исто така, помага при запек и гастритис.
Во својата книга „Green Pharmacy“, американскиот ботаничар Џејмс Дјук споменува дека ѓумбирот содржи дури 11 состојки кои се ефикасни против чир.
Лук
Благодарение на своите моќни антимикробни и антибактериски својства, лукот е исто така одличен сојузник во борбата против инфекции, како и против чир на желудник.
Тој е еден од најдобрите природни антибиотици.
Пробиотици
Пробиотици како кефир, кимчи, комбуха итн. ќе помогнат да се зголеми бројот на добри бактерии во дигестивниот тракт и да се намали бројот на лоши.
Сок од зелка
Зелката е многу популарна како природен лек за чиреви. Содржи сулфур, кој помага во обновувањето и заздравувањето на оштетената желудочна слузница.
Овошје и зеленчук богати со бета-каротен
Бета-каротенот се претвора во витамин А во телото, што е од суштинско значење за здравјето и обновувањето на епителното ткиво во желудникот.
Каротеноидите најдобро се апсорбираат од варен зеленчук, како што се морковите. Бирајте зеленчук и овошје со портокалова боја.