Обичаите и традициите за различни пригоди се различни насекаде, па така и оние кога се раѓа бебе. Ама, правењето мекици по овој повод е вечно.
Нашиот обичај за правење мекици кога ќе се роди бебе постои многу одамна и е еден од оние кои сакаме да се задржат за секогаш.
Иако порано тие најчесто се правеа дома, па и луѓето кои доаѓаа да честитаат за бебето, доаѓаа дома, секако, пред да си дојдат бебето и мајката од болница.
Сега, најчесто се прават големи прослави во некој локал, речиси како свадба, со соодветни декорации за прослава на новиот живот.
И како и да се прави, со оглед на тоа што е ова најубавиот можен повод за славење, е предмет на избор на новопечените родители, баби и дедовци.
Инаку, симболот на мекиците е детето да расне како што нараснуваат и мекиците кога ќе се стават во врелиот зејтин.
Слична е симболиката и на правењето крофни по истиот повод во некои други региони низ Македонија. Што и да е, се служи со благо за да има бебето сладок живот, иако искрено, речиси сите преферираат мекици со сирење.
Како и да е, сега ретко кој прави мекици дома, па тоа е уште една цела нова професија со која се занимаваат многу луѓе кои професионално изработуваат мекици за овој повод.
Само јавете им се еден ден претходно и нарачајте колку сакате.
Но, мекици се прават и во самите ресторани во кои се прави прославата на новопристигнатото човече на овој свет.
Сепак, во име на зачувување на традицијата, ние си го чуваме овој рецепт:
Рецепт за мекици
Состојки:
2 јајца
1 свеж квасец
пола кесичка прашок за пециво
250 мл млако млеко
пола чашка ракија
1 лажичка шеќер
1,5 лажичка сол
1 кг брашно
околу 1 л масло за пржење (дел од тоа се става настрана во некој мал сад за да се мачкаат рацете кога земате од тестото за да ги пржите)
Приготвување:
Квасецот се дроби и со 1 лажичка шеќер, 1 лажичка брашно и млакото млеко се остава да стаса. Потоа од состојките се замесува меко тесто и се остава да стасува 10 минути. После 10 минути се промешува повторно со лажица и се остава уште 10 минути.
Во меѓувреме се загрева голема количина масло во некое поголемо тенџере и кога тестото ќе стаса по вторпат, со намрсени раце се зема од тестото, се развлекува со 1-2 потега и се става во врел зејтин.
Ракијата во тестото се става за да не впиваат многу од маслото при пржењето.
Кога ги вадите мекиците од масло, ставајте ги врз хартиени салфети.